Jacob Mark har stor forståelse for utrygheden blandt lærere og forældre og efterlyser svar på en lang stribe spørgsmål til undervisningsministeren.

Bunker af spørgsmål om skolernes åbning ligger på ministerens bord

Både de politiske partier og DLF efterlyser retningslinjer og svar på en lang række spørgsmål efter beslutningen om at genåbne skolerne. "Jeg har en dosmerseddel så tyk som Harry Potter-bog med spørgsmål", lyder det fra SF’s Jacob Mark.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Statsminister Mette Frederiksens (S) beslutning om at genåbne skolerne for de mindste klasser er endnu ikke efterfulgt af detaljerede retningslinjer fra Børne- og Undervisningsministeriet til, hvordan skolerne, lærerne og forældrene midt i corona-krisen skal forholde sig til den nye hverdag på skolerne efter påske.

Det stod klart, da de politiske partiers skolepolitikere tirsdag formiddag gennemførte dagens første Skype-møde med undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

"For at sige det, som det er, er vi ikke blevet meget klogere. Vi har stillet en hulens bunke spørgsmål, som vi venter på svar på. Jeg har en dosmerseddel på størrelse med en Harry Potter-bog med spørgsmål lige nu", siger SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, til folkeskolen.dk

Efterlyser klare svar

Han har stor forståelse for den utryghed og bekymring, som mange lærere og forældre har givet udtryk for siden statsministerens udmelding.

"Jeg ved godt, at regeringen er under stort pres, men jo hurtigere vi kan få de retningslinjer ud, jo bedre. Det er i hvert fald meget svært at skabe tryghed hos dem, der skal i skole, og hos dem, der skal arbejde i skolerne og daginstitutionerne, når man ikke kan give nogle klare svar", siger Jacob Mark.

Også Dansk Folkepartis ordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, efterlyser retningslinjer.

"Jeg skal både som folketingspolitiker, kommunalpolitiker og som farfar forholde mig til planen. Som folketingspolitiker mangler jeg et klart materiale for at kunne stole på, at planen kan lade sig gøre", skriver DF-politikeren på Facebook.

"Vi har rigtig mange spørgsmål lige nu"

Samme melding lyder fra Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen:

"Det rejser jo et hav af spørgsmål. Hvordan får vi det til at fungere på en måde, der er tryg for eleverne, forældre og selvfølgeig også for lærerne", siger Anders Bondo i en video til medlemmerne (se videoen under artiklen).

Han understreger, at DLF er i kontakt med KL og ministeriet, men også at mange løsninger må findes lokalt, fordi der er så store bygningsmæssige forskelle på skolerne.

Han lægger vægt på, at lærere, der er i en særlig risikogruppe i forhold til coronamitte, ikke skal tilbage på skolen, men hvordan det praktisk skal løses, hvis lærerens klasse skal møde ind på næste onsdag, er også noget af det, der nu skal afklares. 

"Vi skal huske på, at både statsministeren og undervisningsministeren har sagt. det er ikke almindelig skole, det er stadig bekendtgørelsen om nødundervisning, der gælder", siger han og tilføjer, at der kan være skoler, der ikke kan være klar til onsdag den 15. april.

Skolelederformand: Skoler kommer til at åbne i forskelligt tempo 

SF's Jacob Mark oplyser, at regeringen har gjort det klart, at den ikke vil diskutere genåbningen af skolerne.

"Den vil gerne diskutere det praktiske, men selve åbningen står de selv på mål for", siger Jacob Mark.

"Både lærere og forældre har givet udtryk for, at de er utrygge ved at børnene og lærere sendes ind som en fortrop i et eksperiment, som man ikke kender resultatet af. Er det et synspunkt, du forstår"?

"Jeg kan i hvert fald godt følge deres bekymring. Det bliver jo gjort meget klart, at det her er sundhedsmyndighedernes anbefaling, og at det er regeringens beslutning. Vi er også bekymrede. Derfor prøver vi nu at tage alle de hensyn, som vi mener er vigtige, hvis det her skal lykkes - og vi stiller alle de spørgsmål, som lærere og forældre stiller sig selv lige nu. Og dem er der mange af".

Hvem skal ikke møde op?

Et af de væsentlige spørgsmål er ifølge Jacob Mark at få klargjort, hvem der ikke skal møde op i skolen, fordi de er i risikogruppen.

"Vi er meget optaget af, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt, og der vil vi have nogle fælles retningslinjer. Det gælder både børn og ansatte, og hvis man har nær familie, der er i risikogruppen", siger han.

Under Skype-mødet med ministeren gik det op for partierne, at regeringen ikke har kalkuleret med at bruge flere penge på genåbningen af skolerne.

"Når man lige pludselig skal dele klasser op, når man skal rengøre mere, når man skal lave mere styring af aktiviteterne i frikvartererne, når der maksimalt må være 10 personer sammen, så skal der sættes en masse resurser af. Vi har fundet ud af, at der ikke er afsat én ekstra krone. Det giver jo ingen mening, så her kræver vi forhandlinger om ekstra resurser", siger Jacob Mark. 

Statsministeren: 0.-5. klasse kan begynde i skole fra 15. april