Det vil have langsigtede negative konsekvenser for skolesystemet, hvis man tvinger lærerne til en aftale, de ikke er glade for, siger den canadiske reformekspert Ben Levin

Canadisk ekspert advarer mod at lade konflikten køre

Den canadiske reformekspert Ben Levin, som flere gange har besøgt Danmark, undrer sig meget over den danske konflikt. Han synes, den virker udansk og advarer mod, at man tvinger lærerne til en aftale, de ikke er glade for - det vil have langsigtede negative konsekvenser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det virker ikke som den danske måde at gøre tingene på. I har en meget lang tradition for at finde fælles løsninger mellem folk, der normalt ikke er enige. Det er jo sådan, hele jeres politiske system normalt fungerer," siger Ben Levin til Altinget.

Han kan ikke forstå, at det ikke var muligt for DLF og KL at blive enige.

Ben Levin var hjernen bag den meget succesfulde reform af skolesystemet i delstaten Ontario, Canada. Her ver situationen mellem lærere og politikere gennem flere år spidset mere og mere til, og der var langvarige strejker.

Canada har genskabt respekten for læreren

Han har tidligere rost det danske uddannelsesystem, men siger nu, at man skal passe på, at det gode grundlag ikke smuldrer.

"Hvis man ender i en situation, hvor man med et lovindgreb tvinger lærerne tilbage til arbejdet, selvom de ikke er tilfredse med aftalen, så vil det på lang sigt have negative konsekvenser for skolesystemet. For at et uddannelsessystem skal være succesfuldt, er det nødvendigt med lærere, der er dygtige og motiverede," siger Ben Levin til Altinget.

Han opfordrer parterne til at finde en løsning, som alle er tilfredse med.

"Parterne bør arbejde meget hårdt for at finde en løsning. Det bør ikke være målet at tvinge den anden part til at gøre det, man ønsker. For på lang sigt er det en selvdestruktiv strategi. Man vinder kampene, men taber krigen".

De Ben Levin fortæller om, hvordan Ontarios succes blev til ud af en konfliktsituation: