"Det hænger ikke sammen, når vi omregner reduktionen i tildelingerne for cirka 20 millioner kroner svarer det til nedlæggelse af 40 stillinger, siger formand for Randers Lærerforening, Leif Plauborg. Foto: Randers Lærerforening
Foto: Randers Lærerforening
Randers: 40 lærerstillinger i fare
Kan der fjernes flere rerurser, spørger Leif Plauborg, formand for Randers Lærerforening, efter at resursetildelingerne er meldt ud for skoleåret 17/18. Udvalgsformand afviser ikke, at der bliver færre lærere, men taler om ”naturlig afgang”.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Randers Læreforening frygter, at kommunen vil nedlægge 40 lærerstillinger næste år.
"Vi er bekymrede for vores kolleger, både dem, der går en usikker fremtid i møde og dem, der skal drive skole", siger formand for Randers Lærerforening, Leif Plauborg. Han frygter, at midler til tolærerordninger forsvinder, og han kan se på indberetninger fra skolerne, at nogle skoler vil blive langt hårdere ramt end andre.
Randers Læreforeningen råber op nu, fordi skolerne har modtaget resursefordelingen med oversigt over hvor mange penge, der er til undervisning af eleverne for skoleåret 2017/2018. Der er stor bekymring for afviklingen af det kommende skoleår, fordi der ifølge kredsen er besparelser og reduktioner i tildelingerne på godt 20 millioner kroner. Omregnet er det 40 stillinger.
Det vil svare til en reduktion på fem procent i lærerstaben, men foreningens opgørelse viser at elevtallet kun er faldet 1,5 procent, så kredsen har svært ved at se, at det hænger sammen.
Randers-skolechef: Arbejdstidsaftale giver elever bedst mulig skolegang
Nogle skoler har allerede underskud "På nogle skoler undgås fyringer, men det er jo fordi nogle går på pension, og andre skal på barsel. Der er dog også skoler, hvor det ikke går op", siger Leif Plauborg og fortsætter.
"Vi har også nogle skoler, der har store underskud - der er en af skolerne, der har et underskud på 21 procent af budgettet", siger kredsformanden og gør opmærksom på, at politikerne har vedtaget, at der ikke er prisfremskrivelse, hvilket belaster budgetterne yderligere. Formanden børne- og skoleudvalget i Randers, Anders Buhl-Christensen (V) mener ikke, at det står så galt til som Randers Lærerforening melder ud, men han erkender, at der er udfordringer.
"Vi følger situationen tæt. Vi er endnu ikke gået i gang med budgetforhandlingerne, det kan godt være, at der bliver færre lærere ved naturlig afgang som pension, men jeg tror ikke på, at vi kommer til at fyre 40 lærere", siger udvalgsformanden.
Større udgifter til specialområdet
Om 14 dage har udvalgsformanden og borgmesteren et møde med Randes Lærerforeningen for at drøfte situationen.
"Der er jo altid sådan en vis stammedans om foråret, vi har set det med FOA også - inden vi i kommunerne går i gang med økonomiforhandlingerne efter sommerferien. Nu er det så lærerne", siger Anders Buh-Christensen.
Så du vil afvise, at I kommer til at nedlægge 40 lærere sådan som Randers Lærerforening frygter?
"Det tror jeg ikke på, at vi gør, det er jo derfor, vi har en budgetforhandling. Men får vi færre lærere, så kan det ske med naturlig afgang. Vi har et pres på specialundervisningsområdet", siger Anders Buhl-Christensen. Hos Randers kommune betyder større udgifter til specialundervisning færre penge til normalundervisningsområdet.
I fjor løste kommunen ifølge udvalgsformanden problemet ved at overføre 15 millioner kroner fra anlægsmidler til skoleområdet. Kommunen har udarbejdet et forslag til at undgå store besparelser - og forslag til at dæmme udgifter på specialområdet. Det forslag skal nu drøftes af parterne.
"Det er mit ønske, at vi kan ansætte nye lærere, når andre går på pension, men jeg bestemmer ikke alene, hvad der kommer ud af budgetforhandlingerne. Men selv ud fra det værste scenarie tror jeg ikke, at det vil betyde fyringer, men vi får færre lærere", siger Anders Buhl-Christensen.
Ifølge Randers Lærerforening er det også en kæmpe udfordring, at en række skoler har underskud på driften fra det seneste år, og skal de gennemføre besparelse og samtidig afvikle uderskuddet, frygter foreningen yderligere forringelser og yderligere reduktion af personalet.