Bornholm, juni 2013: finansminister Bjarne Corydon og KL-formand Erik Nielsen præsenterer en økonomiaftale, som blandt andet forudsætter, at hver lærer underviser to timer mere om ugen.

Ellen Trane skal forklare sig om stigende undervisningstimetal

Folkeskolen.dk's artikel om stigningen i lærernes undervisningstimer har fået SF's Jacob Mark til at bede undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) om en forklaring i Folketingets spørgetime på onsdag.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne fik 13 procent flere undervisningstimer sidste år

KL og den daværende regering aftalte i 2013 efter lovindgrebet og før folkeskolereformen, at lærerene skulle undervise to klokketimer mere om ugen, svarende til en stigning på 12,5 procent.

Men som beskrevet på folkeskolen.dk i går, er det mål allerede mere end opfyldt ved, at den andel af lærernes arbejdstid, hvor de underviser, allerede sidste skoleår steg med 13 procent.

"Det skyldes blandt andet, at Lov 409 ikke sætter klare rammer for, hvor meget undervisningstiden må stige, og at der desværre stadig er kommuner, som ikke har lavet lokale aftaler/forståelser i forhold til arbejdstid og arbejdstilrettelæggelse med lærerne", påpeger Jacob Mark.

"Samtidig ved vi, at en række kommuner er under pres som følge af den almindelige budgetklemme, men især fra omprioriteringsbidraget, der også har trukket penge væk fra skoleområdet. Det skyldes blandt andet, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke har haft fokus på dette område, når pengene har skullet re-allokeres til kommunerne i 2016", siger han og har ikke meget håb for de kommende år:

"Her har der primært været fokus på ældreområdet. Og om fokus skifter i 2017 er vel mere end tvivlsomt, når de endnu ikke har villet konkretisere, hvilke velfærdsområder der skal tilgodeses. I forhold til 2018 og 2019 har de foreløbig været helt tavse. Derudover ved vi, at regeringen og en række af deres støttepartier også har ønsker om skattenedsættelser, der vil sætte velfærden under pres".

Omprioritering: Så mange lærerstillinger kan ryge i din kommune