I fredags sad KL's topforhandler Michael Ziegler over for lærerformand Anders Bondo for at forhandle vilkår for lærerne. Det kom der ikke noget ud af. I morgen mødes de igen til et møde om de generelle vilkår for kommunalt ansatte.

Overenskomstforhandlinger afventer, at KL byder ind på lærerområdet

De afsluttende forhandlinger om overenskomsten for alle kommunalt ansatte er planlagt til i morgen. Men i stedet vil fagforeningsformændene nu bruge mødet i morgen til at spørge arbejdsgiverne, hvad de har tænkt sig på lærerområdet, før de vil forhandle videre.

Offentliggjort

FOLKESKOLEN.DK/OK18

Du kan følge folkeskolen.dk's dækningaf forhandlingerne på folkeskolen.dk/OK18 - husk at du også kanabbonnere, så du får nyheder om OK18 i dit personligenyhedsbrev.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes forhandlinger med KL om en ny arbejdstidsaftale er gået i stå. Det meddelte lærernes formand Anders Bondo Christensen i lørdags. I morgen skulle parterne på det kommunale område mødes til de afsluttende forhandlinger. Men det kommer ikke til at ske, lyder det fra flere formænd for faglige organisationer på det kommunale område.

Bondo: Arbejdstids-forhandlingerne er gået i stå 

De mødtes tirsdag morgen i Forhandlingsfællesskabet, som forhandler overenskomst for mere end 550.000 ansatte i kommunerne, for at få en status på forhandlingerne. Formand for FOA Dennis Kristensen fortæller til Avisen.dk, at selv om de har tænkt sig at møde op til det planlagte møde i KL-huset i morgen, så er det ikke umiddelbart for at forhandle, men for at høre, hvordan arbejdsgiverne stiller sig til lærernes arbejdstidsforhandlinger.

"Der er ikke nogen bevægelse i lærerforhandlingerne. Tværtimod. Derfor siger vi nu, at en tænkepause hos lærerne også er en tænkepause hos os", siger Dennis Kristensen til Avisen.dk og fortæller, hvad han tror, der kommer til at ske på det planlagte forhandlingsmøde i morgen: "Det bliver i stedet en snak om, hvordan Kommunernes Landsforening forestiller sig det videre forløb af både forhandlingerne om lærernes arbejdstid og forhandlingerne om de generelle krav, som gælder alle ansatte i kommunerne. Vi kommer ikke til at afslutte forhandlingerne på alle andre områder, mens lærerne stadig hænger".

Formand for BUPL Elisa Bergmann bakker op:

"Det er klart, at lærernes forhandlinger hænger tæt sammen med vores. Vi er nødt til at tage bestik af mødet i morgen for at se, hvor KL står. Men det er klart, at vi ikke kan holde til, at KL hele tiden forholder sig passivt og ikke byder ind. Der skal løsninger på bordet. Vi står sammen i Forhandlingsfællesskabet, indtil der kommer fremdrift. Jeg vil dog fremfor at kalde det en tænkepause hellere sige, at nu intensiverer vi presset", lyder det fra Elisa Bergmann til folkeskolen.dk

Bondo om OK: Lærerne skal i hvert fald ikke stilles ringere end andre

Mangler fremgang i alle forhandlinger

Formand for HK Kommunal Bodil Otto håber, at mødet kan være med til at give et fælles billede af overenskomstforhandlingerne.

Ziegler: "Vi har aftalt at tage en tænkepause" 

"Vi er nødt til at følges ad nu, så lærerforhandlingerne og de fælles forhandlinger kommer til at køre ved siden af hinanden". 

Hun fortæller, at det ikke kun er manglende fremgang i forhandlingerne om lærernes arbejdstid, som sætter pres på.

"Det er også på grund af økonomi. Og meget andet. Vi har slet ikke fået nogle forslag på bordet. Det er ikke kun lærerne, det handler om, det er den samlede situation", siger hun og understreger, at organisationerne ikke styrer mod konflikt. 

Overblik: Find vej gennem overenskomst-forhandlingerne 

Ønsker ikke konflikt

"Vi er ikke på vej i konflikt. Det håber jeg heller ikke, at vi kommer. Jeg håber, at presset bliver så stort, så vi kommer i gang med at forhandle", siger Bodil Otto.

Men det kan være, at medlemmerne må ruste sig med tålmodighed, for parterne kan være klar til at vente længe på forhandlinger:

"Ja så længe, man er enige om at vente. Hvis man er enige om ikke at varsle konflikt, så har vi tid nok", siger Bodil Otto. 

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten