Lastbiler, der skal skal køre møbler ud til landets skoler, holder i kø ved Duba-B8. De hvide telte i baggrunden er ekstraordinær lagerplads, de er fyldt med byggematerialer.

Firma kæmper for at levere titusindvis af lærer-arbejdspladser

Mange lærere venter lige nu på møbler til deres lærerarbejdsplads. Firmaet Duba-B8 leverer møbler til op mod 20.000 lærerarbejdspladser til en værdi i omegnen af 100 millioner kroner. Aldrig tidligere har firmaet produceret så mange møbler på så kort tid. De håber, at have leveret alle møbler i næste uge.

Offentliggjort

så meget koster enlærerarbejdsplads

Cirkapriser i kroner:

Bord: 3000

Stol: 1200

Reol: 1000

Løsøre (lampe mm.): 500

I alt: 5700 kroner.

DubaB8 skal levere 15. - 20.000 arbejdspladser.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indtil nu har kommunerne gratis haft forberedelsesrum hjemme hos de ansatte lærere. Men nu skal arbejdspladserne flyttes til skolerne, og det har skabt et uventet boom i kontorleverandør-branchen.

Duba-B8 hedder den største spiller på markedet. de har fået ordrer på 15-20.000 lærerarbejdspladser - til en værdi i omegnen af 100 millioner kroner (se regnestykke i faktaboks).

Forberedelse uden internet og skrivebord frustrerer

Men hvad sker der egentlig når en branche bliver væltet af en historisk stor efterspørgsel?

For to år siden var der en fællesindkøbsaftale på levering af kontormøbler til 67 kommuner i offentligt udbud. Udbuddet blev vundet af DUBA-B8, der har hovedsæde i Bjerringbro. Siden er lærernes arbejdspladser flyttet fra hjem til skole, og det har kunnet mærkes.

"Henover denne sommerferie kommer vi til at levere, hvad der svarer til to års estimat for den aftale, vi vandt for to år siden. Da vi vandt udbuddet vidste vi ikke, at der ville komme en så stor ordre", det fortæller salgschef Hans Christian Laursen til folkeskolen.dk

Vis kollegaerne dit nye skrivebord

Presset firma

Foråret startede godt for firmaet, der allerede i april kunne mærke, at der begyndte at komme ekstra ordre på lærerarbejdspladser, så de: "gik med hænderne over hovedet, for det var lækkert med nogle ordrer på aftalen". Hele virksomheden skulle op i tempo, så den øgede omsætning kunne holdes.

"Vi lavede et skriv til vores bestyrelse - så de kunne forstå, hvorfor vi pludselig havde brugt en masse millioner på at købe ekstra materialer ind. Og vi havde gearet, så vi kunne køre 200 procent af vores normale kapacitet", siger Hans Christian Laursen.

"Så vi var glade og fortrøstningsfulde, men så skete der det i maj, at vi fik mange flere ordre, end vi havde forventet. Især de sidste uger af maj gik helt amok. Hvilket har betydet, at vi siden har kørt et sted imellem 3- og 400 procent af vores normale kapacitet", siger Hans Christian Laursen.

Lærerne på Osted Skole kan undtagelsesvist forberede sig hjemme

 

Vikarer og helligdagsarbejde Han fortæller, at firmaet har været ude på op mod 1000 forskellige skoler og diskuteret 1000 forskellige løsninger. Det har krævet ekstra arkitekter og flere hænder i produktionen.

"Når man skal have en produktion, der er tre-fire gange større end normalt, så kan man regne ud, at vi har ansat alle de kvalificerede, vi kunne få fat i, og vi har haft mange vikarer inde", siger Hans Christian Laursen, der samtidig forklarer, at der er et loft for, hvor mange nye folk, man kan ansætte, hvis de samtidig skal vide, hvad de skal gøre. Derfor har de fastansatte også arbejdet de fleste helligdage - startet produktionen allerede klokken fem og kørt henover en de fleste weekender og "til sidst var der også en del, der meldte sig til ikke at tage på ferie".

Syv ud af ti lærere: Fuld tilstedeværelse bliver dyrt og bøvlet

Hentet materialer i England Udover ekstra medarbejdere har der også været pres på de certificerede materialer, der skulle arbejdes med. Behovet for danske lærerarbejdspladser har suget godkendte materialer til kontormøbler ud af lagre over hele Europa.

"Vores leverandører har været pressede ikke bare af os, men af hele branchen, så vi har hentet plader alle mulige steder i Europa. Vi har nogle konkurrenter i England, og vi har været ovre hos dem efter materialer. De får så deres lagre fyldt op, når fabrikken nede i Tyskland kan levere efter ferien", siger Hans Christian Laursen.

I løbet af processen har det ikke hele tiden været muligt for firmaet at levere til de ønskede tider, derfor har de heller ikke leveret til alle skoler i de 67 kommuner som er en del af aftalen.

"Hvis vi ikke har kunnet levere til tiden, har kommunen haft mulighed for at bestille et andet sted, derfor har vi ikke leveret til alle skoler i alle 67 kommuner", siger Hans Christian Laursen, derudover har han også været med til at sende skoler med konkrete ordrer over til konkurrenter.

"Vi kommer til at levere et sted mellem 15 - og 20.000 arbejdspladser. Og en stor del af de ting vi har solgt, har vi været ude og hente hos underleverandører og konkurrenter", fortæller Hans Christian Laursen.

Stolthed trods alt Der er blevet kørt en masse møbler ud i denne uge, det samme kommer til at ske i næste - herefter forventer firmaet stort set at være i mål med leverancerne. Firmaet kan herefter se tilbage på en turbulent tid, der har slidt på kunder og medarbejdere.

"Vi har skuffet mange kunder. Og vi er en 100 år gammel virksomhed, der bygger på, at man skal opføre sig ordentligt. Folk har arbejdet i weekender og aftener, og det har også kostet. Der har været nogle, der har måttet have en pause, der har også været menneskelige omkostninger, og det har ikke været sjovt", siger Hans Christian Laursen. der heller ikke økonomisk har været igennem et guldrandet eventyr på grund af de ekstra udgifter til materialer, løn og levering.

"Vi kan trods alt være stolte over at komme rundt på mange af landets skoler de næste 10 til 20 år og se en masse bæredygtige og dansk producerede kvalitetsmøbler, som lærerne forhåbentligt bliver rigtig glade for", siger Hans Christian Laursen.

Udover udgifter til kontormøbler har mange skoler også købt forskellige løsninger, der skulle sikre bygningskapacitet til lærerne, der altså nu skal forberede sig på skolerne, så lovteksten i lov 409 kan bliver virkelighed. Det endelige regnestykke for, hvad det har kostet at give lærerne tilstedeværelsespligt på skolerne er endnu ikke gjort op.

Lærerarbejdsplads-leverandør: 'Der bliver run på'