Debat

Hvorfor Borgerforslag FT-09476?

Borgerforslaget går ikke ud på at afskaffe den danske model, der dybest set er god, men uigennemsigtig og trænger til eftersyn. En kommissionsundersøgelse kan bidrage med ny dokumentation om ansvaret for folkeskolekonflikten.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere spørger om hensigten med Borgerforslag FT-09476. DLF har tidligere henvendt sig til ombudsmanden, rejst en sag over for ILO og fører nu sag i Landsretten. Vil en kommissions-undersøgelse kunne tilføre noget nyt?

Nogen mener nej med den begrundelse, at de forhold, borgerforslaget lægger op til at undersøge, allerede er blevet undersøgt af ombudsmanden på foranledning af DLF. Jeg er uenig. Hvis alle forhold var afdækket, ville politikerne ikke fortsat over en kam kunne benægte, at SRSF-regeringen og KL havde aftalt konflikten i forvejen. Troels Ravn (A) kalder for eksempel al tale om aftalt spil for »nonsens«.

Andre har fremført, at det er forkert at blande 2013 og 2021 sammen. Mens der i 2013 var aftalt spil, viste 2021 den danske model i funktion, lyder argumentet. Hvem kan sige det med sikkerhed? Vi ved, at SRSF-regeringen og KL i 2013 bevidst lod lockouten vare i fire uger for at påføre lærerne et så stort økonomisk tab som muligt. Hvad ved vi om S-regeringens begrundelse for i 2021 at lade sygeplejerskernes strejke løbe i 10 uger?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

SRSF-regeringen afviste i 2013, at der var tale om aftalt spil med KL, men proklamerede samtidig, at »de offentlige arbejdsgivere koordinerer naturligvis tæt både før, under og efter overenskomstforhandlinger« (regeringens kursivering). Hvad har S-regeringen koordineret med regionerne i 2021? Hvad vil fremtidige regeringer koordinere med arbejdsgiversiden?

Borgerforslaget går ikke ud på at afskaffe den danske model, der dybest set er god, men uigennemsigtig og trænger til et eftersyn. En kommissionsundersøgelse vil helt sikkert kunne bidrage med ny dokumentation.

Støt forslaget! Det »koster« kun et par klik her.

Læs mere på www.borgerforslag2013.dk.