Janus Neumann er for nylig vendt tilbage til jobbet som lærer på Skovshoved Skole efter at have været syg med covid-19.

"Jeg aner ikke, om jeg blev smittet på skolen"

DLF opfordrer medlemmer smittet med covid-19 til at anmelde det som en arbejdsskade, hvis de tror, at smitten er sket i skolen. Foreløbig er der foretaget syv anmeldelser – men tallet forventes at vokse.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

45-årige Janus Neumann, der er lærer på Skovshoved Skole nord for København, troede ikke et sekund, at han var smittet med covid-19. Men da han en dag sidst i november vågnede op med stoppet og snottet næse, lagde han alligevel vejen forbi testcenteret.

Resultatet forelå dagen efter. Og det kom bag på ham.

"Jeg tænkte: Det er løgn. Den havde jeg simpelthen ikke set komme. Jeg var positiv". Men var der blot den mindste tvivl om rigtigheden af diagnosen tilbage i ham, forsvandt den hurtigt.

"Jeg mistede smags- og lugtesansen. Og så var jeg meget træt. Jeg havde ikke ondt eller problemer med vejrtrækningen - men i tre-fire dage var jeg helt til rotterne af træthed i en kaliber, jeg aldrig har oplevet før", beretter Janus Neumann.

Isolationen i hjemmet blev klaret med en støvvæg på førstesalen.

"Vi klippede et hul i den og klæbede så en gennemsigtig plasticpose på, så mine børn kunne kigge ind til mig. Det var meget mærkeligt".

Efter godt en uge med sygdom og efterfølgende udfasning som symptomfri i 48 timer vendte Janus Neumann for en måned siden tilbage til arbejdet. Foreløbig har han valgt ikke at anmelde sin smitte som en arbejdsskade - trods anbefaling fra hans fagforening.

"Jeg har jo egentlig ikke noget belæg for at tro, at jeg er blevet smittet på mit arbejde. Jeg aner jo ikke, om jeg er blevet smittet på skolen. Men omvendt kan det jo sagtens være. Men jeg er lidt usikker, og det kan også være, at jeg ombestemmer mig", siger han - og tilføjer: "Men hvis man - som jeg - kommer ud af forløbet igen og mærker, at smags- og lugtesansen er ved at komme tilbage, så er det også svært at forestille sig, at det skulle afstedkomme en arbejdsskade på længere sigt. Jeg har læst om nogle, der bagefter har fået kronisk muskelømhed eller problemer med vejrtrækningen. Det har jeg ikke haft noget af. For mig var det mere som en gevaldig hård omgang influenza", siger Janus Neumann.

DLF forventer flere sager

Om det skyldes, at andre smittede lærere tænker som Janus Neumann, er uvist. Men det er en kendsgerning, at Danmarks Lærerforening (DLF) frem til midten af første uge i januar havde modtaget beskedne syv arbejdsskadeanmeldelser fra medlemmer, der mener, at de er blevet smittet i forbindelse med deres arbejde.

fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, at man per 4. januar havde modtaget i alt 72 anmeldte arbejdsskader relateret til covid-19 fra medarbejdere i den undergruppe, der kaldes "Folkeskoler og lignende" Ud over folkeskoler kan der være tale om for eksempel fri- og privatskoler eller efterskoler. Selv om lærere ikke er den mest udsatte faggruppe, står det dog også klart, at andelen af smittede medarbejdere i undervisningsverdenen nu ligger lidt højere end i befolkningen generelt.

838 skoleansatte testet positive på en uge 

En af forklaringerne på den store forskel på tallene fra DLF og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kan være, at nogle af de 72 anmeldelser hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kommer fra folk, der ikke er medlemmer af DLF. En anden forklaring kan være, at nogle sager med lærere kan ligge lokalt i kredsene endnu.

"Men under alle omstændigheder forventer vi at modtage flere sager, i takt med at antallet af smittede stiger", fastslår advokat og faglig leder i DLF Camilla Bengtson.

Hun oplyser, at DLF gør meget ud af at oplyse om, at der er hjælp at hente for lærere, der smittes og er i tvivl om, hvordan de skal håndtere det.

"Vi anbefaler, at man anmelder covid-19 som en arbejdsskade, hvis man bare har den mindste mistanke om, at man kan være blevet smittet på arbejde. I DLF kan vi hjælpe med behandlingen af arbejdsskadesagen. Man skal blot henvende sig til sin lokale kreds", siger hun.

Ifølge Camilla Bengtson vil det dog formentlig være de færreste, der vil ende med at have krav på erstatning: "Men der kan jo være tale om store erstatningsbeløb, hvis man er nødt til at gå ned i tid eller mister sit arbejde på grund af varige mén", siger hun.

Som udgangspunkt er det den smittede, der skal bevise, at smitten er sket på arbejde. Men det vil oftest være nærmest umuligt, så derfor vil det i bedømmelse af smittesager være tilstrækkeligt med en sandsynliggørelse af smitterisikoen.