Jette Boesen skriver hjem til forældrene og beder dem tømme køkkenhaven for frugt, grøntsager og krydderurter, som eleverne kan få med til Smagens Dag.Foto: Molsskolen
Madkundskabslærere gør smagning til en fest for eleverne
På onsdag er det Smagens Dag. På Molsskolen glæder eleverne sig til en festdag, hvor de store elever lærer de små at lave mad. På Boesagerskolen har smagetemaet været i gang længe. De sanker frugt og grønt og eksperimenterer med karamellisering og balancen mellem syrlig og sødt.
Det er over 30 år siden, Claus Meyer fandt på Smagens Dag, og de sidste mange år har omkring 200 skoler sat smag på skemaet den sidste onsdag i september og brugt de gratis materialer, som frivillige bag initiativet hvert år lægger klar til download.
Annonce:
Madkundskabslærer Jette Boesen har været med i alle de 13 år, hun har arbejdet på Molsskolen i Knebel, og hun har gjort det til en fast tradition, at hele
dagen står i smagens tjeneste for valgholdet og indskolingen med en stor fest,
hvor de store lærer de små at lave mad.
Hvert år trækker hun materialerne fra Smagens Dag ned i så
god tid, som hun kan. Så bruger hun to-tre undervisningsgange på at planlægge
dagen sammen med valgholdet, og skriver hjem til forældrene om, hvad eleverne kan bruge og beder dem tømme urte- og frugthaven og give eleverne det med på
dagen.
”Det er forrygende at se dem. Alle de søde små ankommer slæbende
på æbler og kål og krydderurter, og de store står klar til at byde de små
velkommen og takke for frugt og grønt, og så liner vi det hele op i festsalen”, fortæller hun.
Det er en suveræn dag
Annonce:
Jette Boesen har på forhånd inddelt eleverne i hold og booket alle lokaler
på skolen, der kan bruges til at lave mad i.
Smagens Dag
Gratis materialer til at arbejde med smagens dag kan findes her.
Årets tema er 'Smag på fremtiden'
Smagens Dag bliver arrangeret af en frivillig initiativgruppe, som også udarbejder materialerne. Gruppen består af:
Helle Brønnum Carlsen, formand og stifter af Smagens Dag
Irene Eckermann, medstifter af Smagens Dag, lærer og foreningens kasserer
Annemarie Sneholm, lærer i madkundskab på Zahles Seminarieskole
Nina Balling Andersen, Lærer i madkundskab, Århus, bestyrelsesmedlem i
Foreningen for Madkundskab
Mathias Skovmand-Larsen, M.Sc. Food Science and Techn., adjunkt i madkundskab, KP
Mariann Bach Nielsen, lærer, konsulent og leder af Smagens Dags sekretariat.
”De store har forberedt et lille teorioplæg om årets tema, og
så går de i gang med at lave mad sammen af det, jeg har indkøbt på forhånd og
det, de er kommet med hjemmefra. Vi ved jo ikke, hvad de får med hjemmefra, så jeg taler på forhånd med de store om, hvordan man kan variere, hvis man nu ikke lige har det, der står i opskriften”.
Efter madlavningen mødes alle elever igen i festsalen, hvor der er gjort klart med en bod til hvert hold, og så er det tid til at gå rundt hos hinanden og smage på alt det lækre, der er kokkereret frem.
"Det er en suveræn dag, og selv om jeg bruger ekstremt meget tid på det, så er det det hele værd at se de små hygge sig med de store. Og ikke mindst at se, hvor meget de store får ud af at undervise de små".
Annonce:
I år er temaet fra Smagens Dag 'Smag på Fremtiden' med fokus på svampe, og Jette Boesen tør ikke lade eleverne samle svampe selv, så hun har ændret lidt, så det kommer til at passe med skolens koncept.
Nogle af holdene skal være udenfor i år og lave mad på trankia, og hun er glad for at have fået en god makker i madkundskab, som kan tage udeholdet.
"Vi har 40 valgholdselever og 50-60 indskolingsbørn, så det er mange at holde styr på, selv om de små også har deres egne lærere med. Men det giver så meget, både i forhold til sammenhold og relationer og tryghed for de små, og fagligt giver det en hel masse gode smagsoplevelser".
"Udgangspunktet er, at man aldrig siger 'ad' i et køkken, og at man er klar til at smage på det hele. Til gengæld må man selvfølgelig godt sige, at man ikke kan lide det, når man har smagt, og så får mine elever virkelig lov til at eksperimentere i køkkenet, og det synes de er spændende", fortæller Peter Sandager.
Skolen har en skolehave, og han har alle tre 6. klasser med derude og hente grønsager og frugt, ligesom de også er ude og sanke i skoven.
Annonce:
"Vi arbejder meget med bæredygtighed, så vi har hentet mange rodfrugter og eksperimenteret med, hvor mange spændende ting vi kan lave med dem. For eksempel har vi lavet kager med rødbeder, en elev har lavet en utroligt lækker pannacotta med rødbedeglace, og vi har arbejdet med maillard-reaktion uden kød, hvor eleverne selv er nået frem til, at rodfrugterne kan en pokkers masse, når man trækker sukkerstofferne frem i dem", fortæller Peter Sandager.
I sidste uge skulle de lave hurtighævede kanelsnegle med bagepulver for at tale kemiske hævemidler, og her spurgte en af drengene, om man godt kunne lave dem uden gulerødder og rødbeder.
Det vigtigste er at eksperimentere
Peter Sandagers valghold med 25 drenge og 3 piger har også arbejdet med det salte og søde køkken gennem et forløb med tærte. De begyndte med at gå ud og finde frugter og bær, og så gik de i gang med at eksperimentere.
"På valgholdet har vi talt om de fem smage, så de er med på, at der både skal være surt og sødt, og vi kan tale om, hvad der går godt sammen. De får lov at eksperimentere en masse, og vi kom frem til, at syren i hindbærrene går godt med lakrids. Ikke alle eksperimenter er en succes, men så forklarer jeg, at det jo netop er det, de lærer en masse af".
En gruppe drenge arbejdede med paradisæbler og kom til at koge dem lidt for længe. Da det blev koldt, blev det som karamel. De spurgte, om de så bare skulle smide det ud, men sammen med Peter Sandager fandt de på at lægge det ned i bunden af en tærte, og det endte med at blive et lækkert sprødt og syrligt crunch.
"Det er utroligt vigtigt for mig, at de både lærer om teorien bag, og det snakker vi løbende om, og at de får lov til at eksperimentere. Så jeg skælder aldrig ud. Heller ikke, når de prøver at stege bøffer direkte på kogepladen, for så får vi jo talt maillard. Og de får besked på at rydde op selv".
"Forleden var der en gruppe, som ikke lige havde været opmærksomme, så de havde puttet remoncen i kanelsnegledejen. De spurgte, om det var forkert, men jeg lod dem prøve det af, og de endte med at være dagens helte, fordi de havde lavet de lækreste mærkebrune kanelsnegle, som smagte super".