Hvad gør man, når en elev kommer til skade med benet og ikke må støtte på det til idrætseksamen? Idrætslærer Christina Bruun henvendte sig til Parasport Danmark og fik lov at låne en kørestol af den type, der blandt andet bruges til kørestolsbasketball.

Christinas elev fik alvorlig skade inden idrætsprøven: Sådan gennemførte han den alligevel

Hvad gør man som idrætslærer, når en elev bliver lænket til en kørestol i månedsvis i slutningen af sit folkeskoleforløb? Med hjælp fra Parasport Danmark fandt de en løsning på Trørødskolen.

Publiceret Senest opdateret

Christina Bruun er idrætslærer og fast indslag på lægterne, når fodboldholdet Brøndby IF spiller sine hjemmekampe.

Det priser en af hendes elever sig nok lykkelig for. Det har nemlig reddet ham fra en sygeeksamen i idræt.

For at forstå sammenhængen er vi nødt til at skrue tiden tilbage til marts måned. Her kommer Frederik fra 9.z på Trørødskolen i Rudersdal Kommune nemlig til skade med sit ben. Alvorligt til skade.

En knogle i benet er tæt på at brække. Brækker den helt, kan det betyde, at benet holder op med at vokse hos teenageren, der derfor beordres at holde benet fuldstændig i ro.

I løbet af de næste måneder forsøger han sig et par gange med at begynde at bevæge sig rundt på krykker, men han ender hver gang tilbage i rullestol.

Som om det ikke i sig selv var udfordring nok for den aktive fodbolddreng, bliver problemet kun større i april.

Her sker det, der pludselig har forvandlet sig fra en drøm til et mareridt for Frederik: Offentliggørelsen af årets udtræksfag afslører, at 9.z skal op i idræt.

Umiddelbart er udsigterne ikke gode. Alt tyder på, at den uheldige elev skal op til sygeeksamen til december.

"Men flere af dem, han er i gruppe med, skal på efterskole umiddelbart efter sommerferien, så han ville ikke kunne gå op sammen med dem. Derfor var gode råd dyre", fortæller Christina Bruun til folkeskolen.dk/idræt.

Låner en para-atletisk kørestol

Og så er vi tilbage til idrætslærerens forkærlighed for det blå/gule fodboldhold fra den københavnske vestegn.

På sine gåture til og fra sin faste plads på Brøndby Stadion kommer hun nemlig forbi Idrættens Hus, hvor flere idrætsforbund har til huse.

Herunder Parasport Danmark. En idé melder sig.

"Frederiks gruppe har trukket indholdsområderne kropsbasis fra pulje A fra og boldspil og boldbasis fra pulje B. Så jeg tænker, at med hjælp fra en paraatletisk kørestol kan han måske alligevel gennemføre prøven", siger Christina Bruun.

Forløbet har åbnet Christina Bruuns øjne for parasport, som hun har tænkt sig at køre et forløb om med en idrætsklasse næste skoleår.

Efter et par telefonopkald kommer hun i kontakt med Lasse Eriksen, der er idrætskonsulent og Parasport Danmarks idrætskontakt for kørestolsbasketball.

"Det er klart, at vores kørestole først og fremmest er til vores atleter, og rugbyholdet bruger dem forholdsvis ofte til deres faste træning. Men til alt held passede det med, at der var en ledig. Så den fik Christina lov til at låne", siger Lasse Eriksen.

Herfra giver Christina Bruun gruppen frie tøjler til at finde ud af, hvad de kan lave til eksamen med et gruppemedlem i kørestol. Og da dagen oprinder, bliver både hun og censor blæst bagover.

For Frederik er ikke bare med. Han og den paraatletiske kørestol er i centrum.

I kropsbasis har gruppen lavet en fortælling om, hvordan en gruppe soldater i krig skal igennem en række forhindringer, og en af dem kommer til skade.

I boldspil og boldbasis har gruppen udviklet et spil, hvor Frederik er med i sin kørestol, mens de andre i gruppen bevæger sig rundt siddende på rullebrætter.

"Både jeg og censor var dybt imponerede. Der var en helt klar rød tråd, der handlede om, hvordan man gennem samarbejde og de rette hjælpemidler kan dyrke sport sammen, selv om én er bevægelseshæmmet. De fik et meget stort 12-tal”, fortæller Christina Bruun.

Parasport Danmark er åbne for henvendelser

Forløbet har givet idrætslæreren blod på tanden. Hun understreger, at det havde været væsentligt sværere at finde en løsning, hvis ikke gruppen havde trukket boldspil og boldbasis. 

Men hun er gået i gang med at summe over, hvordan hun en anden gang ville kunne løse en lignende udfordring med en elev, der for eksempel trækker løb, spring og kast.

"Jeg har svært ved at se, hvordan man kan lave længde- eller højdespring. Men jeg har faktisk været i dialog med Parasport Danmark, om man for eksempel ville kunne låne paracykler eller benproteser. Og det er de ikke afvisende over for. Så et eller andet må man kunne finde ud af", siger Christina Bruun.

Til næste skoleår skal hun undervise en klasse på skolens idrætslinje. Og her har hun tænkt sig at lave et forløb om parasport.

"Det har i dén grad åbnet mine øjne for, at der er et område af idrætten her, det er værd at sætte mere fokus på", siger idrætslæreren. 

Den udmelding vækker glæde i Parasport Danmark.

"Vi er generelt tilhængere af, at alle børn og unge stifter bekendtskab med parasporten - uanset om man har et handicap”, siger Lasse Eriksen.

Han fortæller, at forbundet modtager få henvendelser som Christina Bruuns, men at man altid er åben for henvendelser fra lærere, der måtte stå i samme situation.

"Vi er sat i verden for at fremme både motion og konkurrenceidræt for mennesker med handicap. Så selvfølgelig hjælper vi gerne, hvis det kan lade sig gøre, også når der er tale om en midlertidig funktionsnedsættelse", siger han og tilføjer:

"Vi har begrænsede resurser, så vi kan ikke love, at vi kan stille udstyr til rådighed. Men man er altid velkommen til at spørge".

Lasse Eriksen påpeger, at det letteste er, at man tager direkte kontakt til den lokale parasport-klub, og kender man ikke til en, hjælper Parasport Danmark gerne med at formidle kontakt.