Postcorona

Beskikket censor Tine Schroll, der til daglig er lærer på Torslev Skole i Frederikshavn Kommune, kan godt mærke, at det er et år med fuld eksamen og nye prøvevejledninger oveni.

Lærere blæst bagover af eksamen i år

Efter fire år med coronapause har der været brug for at støve naturfagsprøven af, selv om man er en garvet eksaminator eller censor. Samtidig er der kommet nye prøvevejledninger i alle fag, så årets afgangsprøver giver ekstra sved på panden.

Offentliggjort Sidst opdateret

For første gang siden 2019 afvikles alle folkeskolens afgangsprøver i år helt efter bogen. Og selv garvede censorer og eksaminatorer har haft brug for at blive opdateret på, hvordan prøverne afvikles. Særligt når det gælder naturfagsprøven, som på grund af corona- pandemien har været aflyst tre år i træk.

Det oplever blandt andre Christina Frausing Binau, der ud over at være censor og til daglig naturfagslærer på Skolen på Duevej på Frederiksberg også er konsulent i Astra. En del af hendes arbejde består derfor i at holde kurser og på anden måde informere lærere om blandt andet naturfagsprøven.

“Jeg har helt klart kunnet mærke en efterspørgsel i år efter at få det hele genopfrisket. Altså hvordan var det nu, det var? Også fordi der er kommet både ny prøvebekendtgørelse og prøvevejledning, siden prøven sidst blev afholdt. Så der har været et stort behov for at blive ført ajour med, hvordan reglerne er nu”, siger Christina Frausing Binau og peger på, at der især er vigtige ændringer i vurderingskriterierne.

“Det er jo sindssygt vigtigt, at man sidder med den senest opdaterede version, for vi har nogle ret tydelige kriterier. Så det der med at finde mappen fra fire år siden frem og sige, at så tager jeg bare lige den med, det går ikke. Personligt har jeg også altid printet karakterskalaen ud. Jeg kender den godt, men jeg har brug for at have den specifikke ordlyd”, siger hun.

Jesper Steffensen, der underviser i naturfag og matematik på Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg og har været censor i naturfag, så længe det har været et prøvefag, oplever også, at i år er lidt anderledes:

“Der har været et meget større udbud af prøveklarkurser og kurser i faglig opgradering, hvilket jeg synes er ret fedt. Jeg har ikke selv været på nogen af dem, men man kan se, at der er et behov for at blive opdateret”.

Prøve i køkkenbordsforsøg

Som naturfagslærer og eksaminator har Christina Frausing Binau også oplevet en øget arbejdsbyrde:

“Det har været et megastort arbejde i år med alt det, man skal gøre klar og sende af sted til sin censor, fordi man ikke har kunnet læne sig op ad, hvad man gjorde sidste år og forrige år. Det er så lang tid siden, der har været en praksis på området, så den har skullet genstartes. Jeg tør godt svare for mig og mine kolleger, at vi har været blæst bagover af arbejde”.

Jesper Steffensen er også spændt på, hvad naturfagsprøven eventuelt vil afsløre om elevernes læring i coronaperioden med on- lineundervisning og køkkenbordsforsøg.

“Der har helt sikkert været en afmatning i undervisningen, fordi der ikke har været nogen prøver. Men også fordi man ikke har kunnet gennemføre den undervisning i laboratoriet, som man har været vant til, og som er en af kernefunktionerne i naturfag. Så det bliver spændende at se, hvad vi kommer ud til. Men der er det jo, at man både som censor og som eksaminator skal holde sig virkelig skarp på, at det er en absolut vurdering op mod curriculum og Fælles Mål, man skal foretage. Ikke en relativ vurdering baseret på, hvordan klassen har det. Så jeg vil blive overrasket, hvis der ikke kommer et karakterfald, men nu må vi se”, siger Jesper Steffensen.

Ingen andre afgangsprøver end naturfagsprøven har været aflyst alle coronaårene, men der er kommet ændringer til flere af prøverne. Senest er reglerne for de skriftlige prøver i fremmedsprog ændret, så eleverne kun må bruge stavekontrollen til at se, hvilke ord der er fejl i. De må ikke klikke på ordet, så de kan se, hvordan ordet skal skrives rigtigt. Ændringen har fået mange både lærere og censorer til at ryste opgivende på hovedet – mest fordi de mener, det er helt urimeligt over for eleverne, at ændringen kommer med så kort varsel.

Ud over at der i år er fuld eksamen, er der også kommet nye prøvevejledninger i alle fag, og det har nok også presset nogle, vurderer Tine Schroll, dansklærer på Torslev Skole i Østervrå i Frederikshavn og mangeårig beskikket censor i dansk.

“Jeg kan selvfølgelig ikke sige, om det også hænger sammen med corona. Men i dansk er prøvevejledningen for eksempel blevet væsentligt forkortet, og der er rigtig mange ting, man ikke længere kan finde svar på. Det frustrerer nok nogle”, siger hun.