Økonomi

Frustration i Aarhus: Har kun fundet halvdelen af de penge, skolerne mangler

De senere måneder har borgmesteren lagt op til, at folkeskolerne skulle tilføres 100 mio. kr. ekstra om året. Men da han i dag fremlagde sit budgetforslag, var der kun det halve beløb.

Offentliggjort Sidst opdateret

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) har gennem de seneste måneder givet udtryk for, at folkeskolerne i Aarhus mangler omkring 100 mio. kr. om året, og at han var villig til at finde de penge. 

Men i dag har han fremlagt et budgetforslag for 2025, der vil tilføre skolerne 50 millioner ekstra om året samt et engangsbeløb de kommende to år. 

Samtidig skal Børn og Unge-forvaltningen selv finde 100 mio. kroner startende med 15 mio. kr. i 2025 og herefter stigende til 25 mio. kr. i 2026 og 30 mio. kr. i hhv. 2027 og 2028.

Borgmesterens budgetforslag skuffer den lokale lærerforening.

”Borgmesterens budgetforslag viser, at han er villig til at give folkeskolen et permanent løft på 50 mio. kr. om året. Det lyder måske som et stort beløb, men problemerne i vores folkeskole er også uoverskueligt store. Beløbet dækker ikke engang de ekstra udgifter til specialområdet", siger formand for Århus Lærerforening Dorthe Fisker i en kommentar og understreger, at  Aarhus Kommune bruger betydeligt færre midler pr. elev end i andre store byer som Odense, Aalborg og København.

Rådmand: "Det er kritisabelt"

Også rådmand på skoleområdet Thomas Medom (SF) er skuffet.

"Med forslaget vil borgmesteren give maksimalt halvdelen af det trecifrede millionbeløb, han ellers selv klart og tydeligt har givet udtryk for, var på vej til folkeskolerne. Det, der for alvor betyder noget på skolerne og ude blandt børnene, er de varige midler", siger han i en pressemeddelelse.

”Jeg er bekymret for vores børn og unge, fordi det er dem, det her kommer til at gå ud over. Det er kritisabelt, at borgmesteren først lover en masse penge, men reelt ikke foreslår tilstrækkelige langsigtede løsninger og endda lægger op til, at Børn og Unge selv skal levere så meget", lyder det videre fra skolerådmanden. 

"Opgaverne forsvinder jo ikke, bare fordi man laver en besparelse"

Thomas Medom spørger desuden, hvor han skal tage pengene fra, som Jacob Bundsgaard lægger op til, at forvaltningen skal finde:

"Fra vores vuggestuer og børnehaver, hvor der i forvejen er alt for få voksne omkring børnene? Selv med det nuværende budget er det en svær opgave at overholde loven om minimumsnormeringer. Skal vi spare mere på vores fritidstilbud, som allerede er skåret kraftigt ind til benet? På sfo’er og klubber som også spiller en stor rolle for børnenes trivsel og udvikling. Eller skal vi tage dem fra administrationen, som i forvejen er underlagt et enormt sparekrav?" 

"Opgaverne forsvinder jo ikke, bare fordi man laver en besparelse, så konsekvensen bliver, at dagtilbud og skoler selv skal løse dem – og nu med endnu mindre eller helt uden understøttelse fra forvaltningen", lyder det fra den frustrerede rådmand. 

Han erklærer sig dog klar til at kæmpe for flere penge ved de kommende budgetforhandlinger: 

”Lige nu er jeg skuffet, men jeg er også motiveret, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at overbevise mine byrådskolleger om, at vi er nødt til at være mere ambitiøse og investere flere penge i vores børn og unges udvikling, læring og trivsel", siger Thomas Medom.