Jeppe Søe er nuværende redaktør, foredragsholder og tidligere studievært og redaktør på bl.a. TV3, TV 2 og TV/Aalborg.

Nægter at lade sit barn tage nationale test: 'Det bør jeg være i min ret til'

Mit barn skal fritages for nationale test, fordi de kun er politiske, siger forælder, som mener, at han som forældre bør være i sin gode ret til at nægte skolen teste deres børn i de nationale test.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foredragsholder, mediechef og tidligere redaktør på blandt andet TV2 og TV3 Jeppe Søes søn Malthe går i 2. klasse på Nørholm Skole i Nibe. Fredag skulle Malthes klasse for første gang prøve kræfter med de nationale test.

Men ikke Malthe. Jeppe Søe havde nemlig valgt at holde Malthe hjemme fra skole i fredags. I stedet sendte han et brev til skolens ledelse, hvori han redegør for, hvorfor han nægter skolen at teste Malthe i den nationale test. Noget, skolen var informeret om på forhånd.

Skoleprofessor: Problemer med nationale test er større, end jeg troede

"Jeg taler dagligt med skolen, og de har vidst det i to uger, at der ville komme et brev, som de ikke skal tage sig af, men blot sende videre til ministeriet og skrive 'Vi har en vred far herude. Det må I forholde jer til'", fortæller Jeppe Søe og understreger, at han har en god dialog med skolen.

800 delinger på facebook

Brevet blev ikke kun sendt til skolen. Jeppe Søe lagde fredag formiddag brevet op i et opslag på facebook, som i skrivende stund har tæt på 800 delinger og mere end 2.200 likes.

"Jeg ser ikke nationale test som noget, der på nogen måde er skabt for at gavne Malthes læring. Jeg ser dem som en national indsamling af statistisk materiale til at sammenligne skolerne, som på et tidspunkt skal bruges politisk. Og det skal mit barn ikke være en del af", forklarer han.

Lærer: Nationale test kan fint undværes 

Jeppe Søe mener, at forældre bør være i deres gode ret til at nægte at lade deres børn deltage i de nationale test. Han kontaktede for et år siden Undervisningsministeriet for at få svar på, om han lovligt kan holde Malthe hjemme.

Svaret var nej, fortæller han, og det undrer ham.

"Jeg kan godt forstå, at skolerne siger, at det er en del af pakken, men der er jo andre ting, hvor jeg godt kan sige, at mit barn skal fritages. Det kunne være fællesbadning, eller at jeg ikke vil have, at mit barn spiser sukker. Jeg kan ikke se, at der skulle være en forskel her".

Overvejer politianmeldelse

Alle skoler afholder sygetest for de elever, der er gået glip af testene på grund af sygdom eller ferie. I sit brev til skolen skriver Jeppe Søe, at han vil lave en politianmeldelse, såfremt Malthe bliver tvunget til sygetest.

Nationale test er i gang 

Er der ikke for langt at gå at involvere politiet?

"Det kan måske godt være. Det lyder drastisk, men det er det ikke. Det er i virkeligheden for at få det prøvet juridisk. Det er også sådan, at mit brev skal ses. Det er et juridisk bevis for, at jeg har nægtet mit barn at tage testen", siger han.

Jeg tager ikke mit barn som gidsel

På Facebook er der flere, som har anklaget Jeppe Søe for at tage sin søn som gidsel i en politisk kamp. Men det er han ikke enig i.

"Som forældre tager vi nogle beslutninger, som kan være sådan halvirriterende for vores børn. Nogle må se Disney Channel, andre må se Ramasjang. Jeg tror ikke, at det skader barnet, at de kan mærke, at vi har nogle værdier".

Nu tages de nationale test op i forligskredsen

Hvis ikke Undervisningsministeriet giver ham medhold i, at Malthe må blive hjemme, når der er nationale test på skemaet, har han i sinde at gå videre til Justitsministeriet.

"Hvis ikke Riisager (undervisningsminister Merete Riisager, red.) snart reagerer, må jeg over til Pape (justitsminister Søren Pape Poulsen, red.) og spørge 'hvad er min ret her?' Jeg har været lovgivningen igennem, og forældrene er nævnt i stort set alle lovgivninger. Bare ikke i folkeskolen. Og når vi ikke er nævnt specifikt, så må Grundloven jo gælde", siger han.

Ministeriet: Forældrene kan ikke fritage deres børn

I en skriftligt svar til folkeskolen.dk fastholder ministeriet, at forældre ikke kan fritage deres børn fra testene. Kun hvis "eleven på grund af betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber vurderes ikke at ville kunne gennemføre testen med et resultat, der kan bidrage til kvalificering af den løbende evaluering", kan eleven fritages. Beslutningen træffes af skolens leder. 

Det er skolelederens ansvar, at eleverne gennemfører de nationale test. Ifølge ministeriet er der hvert år "en mindre gruppe elever, som ikke får gennemført test og heller ikke bliver fritaget fra test".

Læs Jeppe Søes brev til skolen i nedenstående facebookopslag 

Sygemelder børn til nationale test på forhånd