Ni af tretten nyåbnede friskoler erstatter en folkeskole

De fleste nye friskoler er åbnet, fordi den lokale folkeskole er blevet nedlagt. Tendensen med at erstatte folkeskoler med friskoler ser dog ud til at løje af. Kun fire af de 15 friskoler, der er anmeldt til 2009, skyldes udsigten til skolelukninger.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Oprindeligt blev der anmeldt 28 friskoler op til dette skoleår. Det koster 20.000 kroner at anmelde en friskole til Undervisningsministeriet. Alligevel blev seks skoler droppet, da det stod klart, at politikerne alligevel ikke ville nedlægge den lokale folkeskole. Fire andre røg af i svinget, da der pr. 1. februar i år skulle indbetales yderligere 10.000 kroner til ministeriet.

Af de 18 tilbageværende er de 13 blevet til noget. De ni træder i stedet for nedlagte folkeskoler, mens der en Mentiqa-skole blandt de fire øvrige. Den ligger i Aalborg og henvender sig til særligt intelligente børn. I alt forventer de 13 skoler at lægge ud med 835 elever i det første skoleår, heraf tegner de ni 'erstatningsskoler' sig for 723.

Af de fem skoler, der indbetalte 10.000 kroner pr. 1. februar, men siden gav op, er Svaneke Friskole den eneste, der skulle åbne som konsekvens af en ændret skolestruktur. Initiativtageren er utilfreds med, at politikerne på Bornholm har flyttet overbygningen fra Svaneke Skole til Nexø Skole, men byen har stadig en folkeskole, så der var ikke grundlag for endnu en skole.

Anmeldelser af friskoler løjer af

De 13 nye friskoler er de første, som er blevet til, efter at et flertal i Folketinget skærpede tidsfristen for at anmelde nye skoler, så nye skoler nu skal anmeldes, inden politikerne har vedtaget skolenedlæggelser.

I første omgang havde stramningen ingen umiddelbar effekt, men nu ser den ud til at slå igennem.

Hvor ministeriet modtog anmeldelse om 28 nye skoler op til indeværende skoleår, er tallet faldet til 15 til skoleåret 2009/10. Samtidig er det sket et drastisk fald af anmeldelser, som har forbindelse til en skolenedlæggelse.

Mens 16 af de 28 anmeldte skoler op til dette skoleår var en konsekvens af ændringer i skolestrukturen, drejer det sig kun om fire af de 15 skoler, der er anmeldt til at åbne i august 2009.

Borgerne har tegnet en forsikring

Politikerne i Favrskov Kommune har allerede besluttet at nedlægge Haurum Sall Skole nord for Hammel, og den bliver erstattet af Frijsendal Friskole.

I Mariagerfjord Kommune er det så godt som sikkert, at Hvilsom Skole bliver erstattet af en friskole. Politikerne har ganske vist taget planerne om at lukke den lokale folkeskole af bordet, men det har landsbyens borgere ikke tillid til.

"Skolen har været lukningstruet flere gange siden 1970'erne, så vi tænker, at der kun går to år, før den igen er lukningstruet. Vi vil hellere åbne en friskole uden at have en trussel hængende over hovedet, og vi forhandler allerede med kommunen om, hvad skolebygningerne skal koste", siger Jakob Lykke, der er blandt initiativtagerne til Friskolen i Hvilsom.

I Aabenraa skal politikerne til budgetseminar i næste uge, og her står der skolelukninger på programmet. To af de truede skoler er Ravsted Skole og Hovslund Børneunivers. Begge steder har forældre anmeldt friskoler for at sikre sig, at de også har en lokal skole fra næste år.

"Vi var den første skole i landet, der fik lov til at lave forsøg med fælles ledelse for skole og børnehave. Det har vi syv års erfaring med. Undervejs har vi fået dagplejen med, og vi synes, vi har et unikt tilbud med en sammenhængende pædagogik for børn fra nul til 14 år. Derfor har borgerne i Hovslund anmeldt en friskole, så vi kan fortsætte, uanset hvad politikerne beslutter. Det er forsikring, de har tegnet", siger fællesleder Dorit Lorentzen fra Hovslund Børneunivers.

Hvis skolen bliver nedlagt, fortsætter den som friskole med næsten samme navn. Eneste forskel er, at der bliver byttet om på rækkefølgen i navnet, så den kommer til at hedde Børneunivers Hovslund.

De 13 nye friskoler

Disse nye friskoler har erstattet en nedlagt folkeskole (folkeskolen nævnt i parentes):

Langeland:

Magleby Fri- og Efterskole (Magleby Centralskole)

Tønder:

Branderup Friskole (Branderup Skole)

Ringkøbing-Skjern:

Grønbjerg Friskole (Grønberg Skole)

Herborg Fri- og Efterskole (Herborg Skole)

Hoven Friskole (Hoven Skole)

Lemvig:

Udefriskolen (Fabjerg Skole)

Viborg Kommune;

Bjerregrav Friskole (Bjerregrav Centralskole)

Langsø Friskole (Vammen Skole)

Nørreå Skolen (Skjern Skole)

Disse nye friskoler åbner uden tilknytning til en skolenedlæggelse:

København:

Friskolen i Nord

Næstved:

Friskolen af 2008

Guldborgsund (Falster):

Guldborgsund Privatskole

Aalborg:

Mentiqa-Nordjylland

Se listen over de 15 friskoler, der er anmeldt til 2009, til højre for artiklen.