Under forhandlingerne blev partierne oplyst, at 5.600 elever ville blive ramt af den nye fraværslov. Nu viser det sig at være over dobbelt så mange, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Foto: Caroline Schrøder
14.400 elever forventes at blive ramt af ny fraværsstraf
To dage efter at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil besluttede at fastholde straffen for familier, der har børn med over 15 procents ulovligt fravær i skolen, viser en ny beregning fra ministeriet, at straffen vil ramme mange flere end forventet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Dobbelt så mange elever som hidtil forventet vil blive ramt af den nye fraværsstraf, viser en ny beregning fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Fraværsstraffen, som børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil underskrev forleden, betyder, at familier, der har børn med over 15 procents ulovligt fravær i skolen, vil få taget børnechecken fra dem i de kvartaler, hvor eleverne har for højt fravær.
Trods massiv kritik: Ny minister indfører fraværsstraf efter sommerferien
Under forhandlingerne til den nye fraværsstraf i starten af 2018 blev det oplyst, at 5.600 elever ville blive ramt af den nye lov. Men den beregning har vist sig at være forkert, da tallet dækker over, hvor mange elever, der har over 15 procents fravær på et helt år, og ikke per kvartal, som bliver gældende for fraværsstraffen.
Derfor har Børne- og Undervisningsministeriet regnet på, hvor mange elever der i skoleåret 2017/2018 havde mere end 15 procents fravær i kvartalet. Og nu forventer ministeriet i stedet, at 14.400 elever vil blive ramt.
Fraværsstraf får minimal effekt: Forventes kun at medføre 10 procent færre elever med for meget fravær
Ministeriet oplyser også, at der nu er igangsat en gennemgang af beregningsgrundlaget, hvor de økonomiske konsekvenser bag aftalen skal revurderes.
Derefter vil partierne bag ghettopakken, som fraværsstrafreglen er en del af, blive inviteret til en snak om, hvorvidt der skal ændres i lovgivningen omkring fraværsstraffen.
Det betyder, at bekendtgørelsen til den nye fraværsstraf bliver forsinket. Men Børne- og Undervisningsministeriet forventer, at den stadig vil være klar inden næste skoleår.
Kritik af ghettoplan: Skoleledere vil trodse fraværslov
Stadig flertal efter valget
Fraværsstraffen var en del af ghettopakken, der blev vedtaget i 2018 af partierne i VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Men da store dele af folkeskoleområdet normalt kræver støtte fra hele forligskredsen, der også omfatter SF og Radikale Venstre, blev kompromisset, at fraværsstraffen og de obligatoriske sprogprøver først kunne træde i kraft, hvis der stadig var politisk flertal for aftalen efter folketingsvalget.
Derfor har det for indtil to dage siden været uvist, om fraværsstraffen ville blive en realitet. Men det har Pernille Rosenkrantz-Theil besluttet, at det bliver den.
Efter ny regering: Støttepartier forventer, at en S-minister vil stoppe fraværsstraffen