Den kendte spaghetti bolognese med kød i sovsen er populær hos eleverne, så den kan være et godt udgangspunkt for en klimaaftrykssnak.
Foto: iStock - nobtis
Den hurtige: Sådan kan du få madens klimaaftryk ind i madkundskabsundervisningen
To lektioners madkundskab kan blive til undervisning i bæredygtighed og fødevarers klimaaftryk. Lån den simple ide fra madkundskabslærer Nina Balling.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Spaghetti bolognese kan laves både med og uden kød. Og det er udgangspunktet for Nina Balling, når hun på to lektioner underviser sine elever i madkundskab i bæredygtighed og fødevarers klimatryk.
"Jeg har lavet bolognese med henholdsvis linser og kød. Eleverne skulle så sammenligne CO2-aftrykket for de to forskellige retter. Derudover læste de en tekst, jeg havde stykket sammen fra Madkamps førløb om bælgfrugter og bæredygtighed", fortæller Nina Balling, der er lærer på Gyvelhøjskolen i Galten i Skanderborg.
Hun synes, at bæredygtighed og mads klimaaftryk godt kan lidt abstrakt for eleverne.
"Jeg har tænkt, at det skal være let tilgængeligt og håndgribeligt for børnene. Det skal være noget, de kender fra deres hverdag. De kan ikke så godt lide retten med linser, men så opfordrer jeg dem til at blande de to retter, og så kan de faktisk godt lide det, og så kan vi få snakken om, hvordan man kan erstatte noget af sin mad".
Hun oplever, at det bliver lettere at motivere eleverne, fordi de rigtig godt kan lide spaghetti og kødsovs.
"De synes, det med linser er mærkeligt. Det er abstrakt for børn at man påvirker klimaet ved at lave noget mad. Jeg tror ikke, det er noget, som de tænker særlig meget over, og tror heller ikke noget, der bliver snakket om ved aftensmaden derhjemme. Nu har de prøvet det, og næste gang de spiser spaghetti og kødsovs derhjemme, så kan de snakke om det".
Nedenfor kan du finde de opskrifter, som Nina Balling har brugt i undervisningen, og også et link til Unilever Food Solutions CO2-beregner.