Anmeldelse

Forstad og fristad

Forstad og fristad

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I sommeren 1970 købte foreningen Det Ny Samfund en mark i Thy i Nordjylland. Her byggede de en lejr, hvor de ville prøve at leve på en ny måde. En måde, hvor de bestemte mere over deres eget liv, og hvor man var fælles om tingene". 

Fakta:

Titel: Forstad og fristad

Forfatter: Annemette Bach

ISBN: 9788702018608

Pris: 151,25 kroner

Sider: 40 sider

Serie: Børn i historien

Type: Hæfte

Forlag: Gyldendal

Jeg er på en sviptur til svundne dage. Tilbage til dengang, hvor hønsestrik, Nato, EF og forbrugsfest trak overskrifter, og mikromakro-mad blev serveret i kollektivet. Da hippier, aktivister og flippere udgjorde blomsten af Danmarks ungdom, og Armstrong fik månen under fødderne. Besættere stormede Sofiegården, Rødstrømperne smed bh'en, proklamerede ligestilling og tog til genmæle på Rådhuspladsen. Hvor "forstad" og "fristad" fik plads i ordbogen, og forargelsen var stor.

Jeg kunne blive ved, men ikke uden hjælp og inspiration fra Gyldendals nye hæfte i serien "Børn i historien - 1970'erne". Med skolebørnene Niels og Liv ved hånden veksler jeg mellem deres historie (den lille), og om hvordan resten af samfundet forvandler sig, i takt med at nye livsanskuelser vinder frem (den store). Hæftet er en opfordring til 3.-5.-klasse-elever om selv at læse og lære, og skriftsproget er afstemt målgruppen. Fotos, illustrationer og tekst samler indholdet og dækker fordums årti med respekt og god tone. Det er en rigtig fin idé at lade børnene være katalysatorer for genfortællingen. Ufortøvet identificerer jeg mig med et udsnit af tilværelsen og tror på, at nutidens elever vil gøre det samme; i fællesskab med både lærere, forældre og bedsteforældre. Det Ny Samfund og Thylejren eksisterer stadig. Derude på en mark i det mørke Jylland ...