”Ministeriet skal virkelig tænke sig grundigt om. Kritikken er af de nationale test er massiv. Det er ikke uden betydning, hvilken evalueringsmetode, de vælger. Det ville klæde dem at have sendt det i udbud", siger formand for Undervisningsudvalget i DLF Jeanette Sjøberg.

Vive får evalueringen af nationale test uden udbud

I 2012 blev evalueringen af de nationale test i folkeskolen sendt i udbud. Firmaet Rambøll fik opgaven. Nu skal testene evalueres igen, men denne gang har Undervisningsministeriet ikke sendt opgaven i udbud. Mærkelig beslutning, lyder det fra DLF.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der bliver ingen ændringer af de nationale test, før de er blevet evalueret, siger undervisningsminister Merete Riisager. Evalueringen forventes først klar i 2020, og nu viser det sig, at Undervisningsministeriet har valgt at undlade at sende evalueringen af de nationale test i udbud.

Testene blev sidst evaluereret i 2012, og her vandt Rambøll Management Consulting udbuddet. Fire firmaer bød på opgaven til tre millioner kroner. Undervisningsministeriet har oplyst til folkeskolen.dk, at den samlede pris på den nye evaluering igen kommer til at ligge på omkring tre millioner kroner.

Minister afventer evaluering: Lærere skal gennemføre fejlbehæftede test til 2020

Evalueringen er delt i to. Styrelsen for It og Læring (Stil) kommer til at stå for de tekniske beregninger af, om testene måler rigtigt, mens ministeriet har valgt, at Vive - Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd skal stå for en undersøgelse af betydningen og brugen af de nationale test.

Ministeriet har "lavet en konkret vurdering af, at den bedste løsning til at få besvaret de øvrige evalueringsspørgsmål er, at VIVE løser opgaven som uafhængig statslig forskningsinstitution baseret på VIVEs indgående kendskab til og forskningsmæssige kompetencer på området og sammenhængen til andre projekter, som VIVE allerede er i gang med eller har gennemført", hedder det i en mail til folkeskolen.dk.

Hun skal stå i spidsen for Pisa i 2021

DLF: Dårlig beslutning at undgå udbudsproces

Formand for Undervisningsudvalget i DLF Jeanette Sjøberg synes, det er ærgerligt, at evalueringen ikke kommer i udbud.

"Ministeriet skal virkelig tænke sig grundigt om. Kritikken er af de nationale test er massiv. Det er ikke uden betydning, hvilken evalueringsmetode, de vælger. Det ville klæde dem at have sendt det i udbud. Det er dem, der fastholder at de ikke vil gøre noget ved nationale test før den evaluering. Hvis det på nogen måde bliver uklart, hvad der kommer ud af den evaluering, så ser det ikke godt ud", siger Jeanette Sjøberg.

Her er problemerne i de nationale test 

Hun ved ikke, hvem der ville være den rigtige til at evaluere, men hun mener, at et udbud ville være den rigtige måde at afgøre det på.

"Det er svært at sige, hvem der ville være den rigtige, men man sender jo ting i udbud for at sikre et armslængdeprincip".

Rambøll som tidligere har stået for evalueringen af nationale test ønsker ikke at udtale sig.

Forskningschef i den liberale tænketank Cepos Henrik Christoffersen mener, at det er ærgerligt, at eksempelvis Rambøll ikke får mulighed for at komme med til tilbud på en evaluering:

"Her bør der naturligvis afholdes et udbud - og ovenikøbet, når man ved, at der sidder nogle ude i verden, som man har betalt med skatteyderpenge for at opbygge ekspertisen, så er det trist, at man slet ikke åbner for den mulighed, at de også skulle gøre det i næste runde", siger han.

Rambøll skal evaluere de nationale test 

Ministeriet behøver ikke at sende evalueringen i udbud, fordi Vive er en statslig institution. Konstitueret forsknings- og analysechef Hanne Søndergård Pedersen, Vive, er sikker på, at Vive kan gennemføre evalueringen på en forsvarlig måde:

"Vi har sagt ja til at løse opgaven, fordi vi vurderer, at vi har de rigtige kompetencer til at løse den", siger hun.

DPU håber på nyt udbud

Uddannelsesforsker og viceinstitutleder på DPU Christian Christrup Kjeldsen kommer fra en af de institutioner som kunne have budt på evalueringen, hvis den var kommet i udbud. Han ser ikke umiddelbart problemer i, at den ikke er kommet i udbud, men:

"Min grundlæggende anbefaling i relation til at få kigget de nationale test efter i sømmene er at få placeret det på så mange hænder som muligt. Hvis man åbner op for maskinrummet og giver forskellige forskningsmiljøer lejlighed til at kigge med, så tror jeg, at vi i fællesskab kan finde nogle løsninger", siger han og opfordrer til, at ministeriet sender reparationen af de nationale test i udbud.

"Jeg mener, at testene bør køres på et autoriseret værksted", siger han og har bud på, hvad der skal ændres, hvis evalueringen viser, at det bliver nødvendigt. "Så håber jeg, at det bliver udbudt, så så mange som muligt kan bidrage med løsningen".

Ny forskning i klassestørrelser siger ikke noget om danske forhold