Medarbejdere i Substy med direktør og stifter af MentorDanmark Nicklas Kany
foto fra Substy
Gyldendal og MentorDanmark står bag nyt vikar-værktøj
Gyldendal har købt aktiemajoritet i lektiehjælpsvirksomheden MentorDanmark, der udvider med et digitalt planlægningsværktøj til vikardækning. Via en app kan skolen få dækket vikartimerne, og vikarer kommer på fire timers kursus i Vikarskolen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De vikarer, som en del skoler bruger, er ofte et fast korps af lærerstuderende og studenter på sabbatår, der bliver ringet ind på skolen tidligt om morgenen, når lærere har meldt sig syge. Men når SkoleIntra erstattes af den landsdækkende skolekommunikationssplatform Aula, følger væktøjerne til fx vikarplanlægning ikke automatisk med. MentorDanmark har i stedet udviklet en app - "Substy", der klarer at få de rigtige vikarer til de rigtige timer.
"Den person, der står for vikardækningen på skolen, kan nu blot trykke på en knap, og så klarer teknologien resten med at sende en 'pakke'med timer ud til vikarerne. De har så et par minutter til at acceptere pakken", fortæller direktør og stifter af MentorDanmark Nicklas Kany.
I vikarpakken er der for eksempel engelsktimer til den vikar, der har linjefag i engelsk på læreruddannelsen eller den student, der har kvalifikationer i faget. Sådan at vikar og fag bliver matchet via app'en.
Nicklas Kany fortæller, at han tidligere har været vikar i flere år og har oplevet at komme ud til fransktimer, selv om han ikke kunne et ord fransk.
"Det skulle gerne opkvalificere vikartimerne, så eleverne ikke bare skal spille rundbold i vikartimen", forklarer han.
"Og så er det tidsbesparende og dermed sparer skolen penge. App'en klarer planlægningen, og man kan følge med og se, hvordan timerne bliver fordelt på forskellige vikarer. Man får besked, når vikaren har accepteret sin pakke".
Gyldendal Uddannelse og MentorDanmark investerer sammen 10 millioner kroner i Substy.
Fire timers kursus til vikarer
Men det er ikke kun Substy, som Gyldendal og MentorDanmark er i gang med at udvikle. Der er også Vikarskolen, Vikarportalen og Vikarland. De to sidste er dog endnu kun under udvikling.
Vikarskolen er et fire timers kursus til vikarerne. De skal bestå kurset for at kunne være vikarer i Substy.
"Vi er ikke en it-virksomhed, vi er en læringsvirksomhed. Alle vikarer skal for eksempel bestå kurset, der indeholder gode fif og tips, til hvordan en vikartime bliver god. Kurset indeholder blandt andet noget klasserumsledelse. Når man kommer direkte fra gymnasiet, er det et stort ansvar at stå som vikar ude i en klasse, og omkring halvdelen af vikardækningen klares af unge, der ikke er specielt kvalificerede. De kan være et frisk pust, og de kan blive en rollemodel, men det kræver, at eleverne kan mærke, at de har en plan for timen", forklarer Nicklas Kany.
Vikarskolen indeholder også noget undervisning i konflikthåndtering, fortæller han.
"De får noget teori på de fire timer, så de er klædt mere på, end de er nu. Denne del skal udvikles sammen med Gyldendal Uddannelse. Deres spidskompetence er det faglige materiale, og det kan vikaren så hente til undervisningen", siger han.
Det skal være muligt at finde materiale til for eksempel matematik i en 4. klasse eller dansk i en 7. klasse. Hvis klassens lærer har lagt materiale, som eleverne kan arbejde med, så findes det også i værktøjet og bliver sendt med ud til den pågældende vikar.
Vil udvikle kvalitetsindhold
Gyldendal Uddannelse går ind i samarbejdet, fordi de tror på virksomheden MentorDanmark, der værdimæssigt ligger samme sted som forlaget, fortæller direktør i Gyldendal Uddannelse Hanne Salomonsen.
"Primært laver vi læremidler, men vi ønsker at udvide og har derfor købt en del af virksomheden og vil understøtte udviklingen af Substy. Og så har vi noget kvalitetsindhold at bringe i spil her, hvis en vikar står uforberedt og bliver kastet lidt hovedkulds ind i en vikartime, så vil det være muligt at finde et materiale til en fornuftig undervisning i en vikartime. Vi vil både se på, hvad vi allerede har af materialer, der kan bruges og på sigt udvikle nyt", siger Hanne Salomonsen.
Materialet vil være klar omkring august i år og kan for eksempel være nogle opgaver til de forskellige klassetrin i alle fag, som vikaren kan benytte.
Nicklas Kany fortæller, at app og værktøjer er afprøvet på en håndfuld skoler, der har været med under udviklingen. (Rettet 14/1 2019 kl. 12.45). Desuden har MentorDanmark en aftale med KMD, hvor 23 kommuner vil få værktøjet tilbudt inden for det næste halve år.
Vikarlæggeren vil fra 1. august kunne benyttes via en widget i Aula.