Den på forhånd skrevne tale måtte kasseres, da det ikke bare blev ytringsfriheden, men en sejr i landsretten, Erik Schmidt til aften kunne fejre med bobler i Odense Lærerforening.Foto: Julie Yapa Sørensen
Erik Schmidt: "Min tale tog udgangspunkt i, at vi tabte"
Det er en stor dag for danske offentligt ansatte er der enighed om i Odense Lærerforening, hvor der her til aften serveres bobler for at fejre sejren i Erik Schmidt-sagen.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det myldrer med mennesker op ad trapperne på Klaregade 19 i Odense, hvor Odense Lærerforening bor. Det, der normalt fungerer som tillidsrepræsentanternes lokale, er nu forvandlet til et festrum. Der er dækket op med hvide duge, roser, flag, kransekage og lækkerier fra det kolde bord.
Annonce:
"Tillykke, sikke en sejr", siger folk i munden på hinanden.
Omtrent 50 mennesker har valgt at deltage i Odense Lærerforenings fejring af afgørelsen på Erik Schmidts sag mod Odense Kommune.
Snakken om den fire år lange kamp mod Odense Kommune går ivrigt. Lettelsen og henrykkelsen over, at landsretten gav Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening medhold, kan mærkes i hele rummet. Formand for Odense Lærerforening Anne-Mette Kæseler Jensen tager ordet.
"Skål - og tak jer selv, hinanden og ytringsfriheden. Det er en stor dag i dag", siger hun, hvorefter glassene fyldes med vin og champagne.
"Alle følelser røg igennem mig i morges, da vi fik afgørelsen. Jeg fik tårer i øjnene og kuldegysning i kroppen. Det er en kulmination af mange års venten på, hvordan det hele skulle ende. Generationer før os har kæmpet for os. Vi har med den her sag kæmpet for de næste. I dag er en sejr for ytringsfriheden og for demokratiet", siger hun.
Anne-Mette Kæseler Jensen siger, at det er Erik Schmidt, der har vundet. Men det er en principiel sag. Det viser, at lærere må engagere sig i deres arbejde også ved at udfordre ledelsens synspunkter - og det er for hende lig med kvalitetssikring af folkeskolen.
Annonce:
"Det må vi aldrig give slip på. Det er vi mange, der har stået fast på. Jeg håber, at lærere tør deltage i debatten igen. Nu skal vi fortsætte med at holde fast og bidrage til debatten. Folkeskolen bygger på et ligeværdigt demokrati. Stort tillykke til os alle og stor tak til Erik", slutter hun.
Der bliver klappet, hvorefter rummet bliver helt stille. Dagens hovedperson, Erik Schmidt, bevæger sig forbi det ganske store gavebord og stiller sig foran publikum.
Annonce:
"Min oprindelige tale tog jo udgangspunkt i, at vi tabte. Det kom bag på mig, at vi vandt. Jeg er nærmest lykkelig", siger han.
Han begynder at læse op fra de tre landsretsdommeres afgørelse. Han redegør for sagen, så ingen er i tvivl om, hvad dommerne har lagt vægt på i deres afgørelse.
Nogle havde nok ventet en personlig og følelsesladet tale. Men det ligger under overfladen. Nogle havde måske forventet et verbalt stød til skolelederen på Agedrup Skole, Mohammed Bibi. Men det kommer heller ikke, direkte.
"Jeg synes, han er blevet dårligt rådgivet. Han blev ansat på et tidspunkt, hvor forvaltningen var uorganiseret. Han blev ikke klædt godt nok på", siger han og fortsætter.
Annonce:
"Et af de store problemer er reformen. Den avler autoritære skoleledere (rettet 30/11 kl. 8:13), der desværre tror, at de skal ud og virkelig bestemme på områder, hvor det ikke er fornuftigt. Det er en god og vigtig sag for foreningen".
Klapsalven er så højlydt, at den burde kunne høres nede på gågaden.
Tidigere formand for Dansklærerforeningens folkeskolefraktion og tidligere skoleleder Jens Raahauge er næste taler. Hans inspirationskilde er dem, han er uenig med, fordi de skærper ens overbevisning og sikrer kvaliteten, siger han.
"Min drøm er, at Danmarks Lærerforening udnytter det her og kræver, at skoleledere generelt bliver bedre til at tage imod kritik og blive klogere af den. Det skulle allerede ske på uddannelsen. Der er ikke meget ved at ytre sig, hvis der ikke lyttes".
Også Gordon Ørskov Madsen fra Danmarks Lærerforenings forretningsudvalg er kommet til Odense. Han siger i sin tale, at foreningen ser et stigende antal sager, der handler om at lærere mødes med negative reaktioner og advarsler fra chefer.
"Vi har med denne sag modarbejdet tavshedskulturen og den indskrænkning af vores demokrati, som sker lige nu i vores samfund".
Han erstattes af skoledebattør og tidligere lærer og hovedstyrelsesmedlem i Danmarks Lærerforening Niels Christian Sauer.
"Jeg er ikke en, der stiller mig op og råber og jubler. Det kan jo også vende, og så bliver man trist og skuffet. Det er nok et temperamentsspørgsmål. Men denne dag er noget særligt. Den kan ingen tage fra os".