”Vi overlader en del af serveretten til en uvildig formand”, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S).
KL-formand: Gode rammer for at være lærer uanset hvor man er i kongeriget
Formand for KL Jacob Bundsgaard (S) har selv et godt samarbejde med den lokale lærerkreds og en lokal arbejdstidsaftale for lærerne i Aarhus. Han vil kaste sig ind i arbejdet med et mål om at nå frem til en arbejdstidsaftale for lærerne inden 2021.
Hvad ligger der i forliget?
Aftalen mellem KL og Lærernes Centralorganisation består af todele:
En periodeforhandling og det parterne kalderfor 'Ny start'. Periodeforhandlingen dækker over denuvildige kommission, der skal undersøge og komme med anbefalingertil de efterfølgende forhandlinger om nye arbejdstidsregler.
'Ny Start' er et samarbejde mellem KL og lærerne om sammen atundersøge og udarbejde en rapport om lærernes arbejdstid,rekruttering, fastholdelse af nyuddannede og samarbejde mellemledelse og tillidsrepræsentant. Rapporten skal være klar vedudgangen af næste år.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Nej-siger til 1. maj: Vi har brug for at stå sammen uanset udfaldet af afstemningen
Lærernes formand Anders Bondo Christensen og KL's Michael Ziegler underskrev store bededag et forlig, der afsluttede fem måneders vanskelige forhandlinger om lærernes arbejdstidsregler.
Men det blev ikke til en ny arbejstidsaftale. I stedet blev parterne enige om at nedsætte en kommission, der skal undersøge lærernes arbejdsforhold og komme med forslag til nye arbejdstidsregler. Anbefalinger, der skal danne baggrund for kommende forhandlinger mellem lærerne og KL.
Mange lærere har siden ytret bekymring over, om aftalen er forpligtende nok. Folkeskolen.dk brugte derfor den første mandag efter forliget til at spørge fem centrale personer i KL om, hvad de hver især mener, at der ligger i aftalen, og hvorfor en undersøgelseskommission er det, der skal føre til, at lærerne senest i 2021 igen får en aftale om deres arbejdstidsregler.
Erfaren topembedsmand skal løse arbejdstidsknude
I dag og de kommende dage bringer de fem interview. I dag bringer vi KL-formand Jacob Bundsgaards (S) syn på aftalen:
Lærerne er meget bekymret for, at arbejdstidspapiret ikke er forpligtende nok. Hvad mener du, at KL har forpligtet sig til med denne aftale?
"Vi er helt konkret forpligtet af den underskrift, der er sat på aftalen til at indgå i et forløb, der kan danne fundamentet for en ny arbejdstidsaftale og et forpligtende forløb om, hvordan vi udvikler folkeskolen, så vi sikrer, at der er størst mulig fleksibilitet i det, der bliver leveret klasseværelserne".
I har forhandlet arbejdstid længe uden at nå hinanden, hvordan kan en kommission ændre på jeres positioner?
"Vi har vurderet, at der var brug for en ny start, hvor vi overlader en del af serveretten til en uvildig formand, som både kan komme med anbefalinger og stille forslag, som skal tages med ind i de forhandlinger, der så skal være på bagkant af det her kommissionsarbejde".
"Det, der hele tiden har været enighed om mellem DLF og KL, er, at der er et brændende ønske om, at folkeskolen skal lykkes - både med at være det foretrukne skolevalg for forældre og elever, men også, at folkeskolen skal kunne danne og uddanne vores børn og unge til det liv, de skal leve".
Hvad kan KL gøre for at lærerne føler, at denne aftale kommer til at få en betydning for deres lærerliv?
"Vi kommer til at kaste alle vores kræfter ind i at sikre, at vi får et stærkt fælles fundament for det, som skal komme efter. Det er den garanti, vi giver. Det første skridt er taget med kommissionen. Det næste skridt har været at tage livet af det her implementeringsudvalg, så vi kaster os ind i det med alle de kræfter, vi har".
KL-direktør om lærerforliget: Vi tager aftalen dybt alvorligt på alle leder og kanter
Hvad vil du selv gøre?
"Jeg kaster mig også ind i arbejdet med et brændende ønske om, at der er gode rammer for det at være folkeskolelærer uanset, hvor man er lærer henne i kongeriget".
Får det nogen betydning for de lokale arbejdstidsforhandlinger i din kommune?
"Det er for tidligt at sige. Nu skal jeg have et møde på plads med Jesper (Jesper Skorstengaard formand for Århus Lærerforening, red.), så skal vi tage bestik af det her arbejde, og så skal vi se på, hvordan vi kan få et endnu tættere og tillidsfuldt samarbejde sat i stand".
Forhandlingerne kan køre helt frem til overenskomstforhandlingerne i 2021 - hvornår forventer du, at lærerne får en arbejdstidsaftale?
"Det, vi har aftalt, er, at ultimo 2019 skal kommissionen aflevere sine anbefalinger. Umiddelbart derefter påbegynder man et forhandlingsforløb. Jeg håber, at man kan nå i mål inden overenskomstforhandlingerne i 2021 - men bagkanten er 2021".
KL's skoleudviklingsdirektør om lærerforliget: Vi vil bidrage med vores viden