Jakob Sølvhøj mener, det står "krystalklart", at mindst to ud af tre regeringspartier var med på, at lockouten i 2013 var aftalt spil

Enhedslisten før samråd: Lockout-forklaringer holder ganske enkelt ikke

FØLG SAMRÅDET DIREKTE FRA KL. 14 - SE NEDERST I ARTIKLEN. På et åbent samråd tirsdag vil Enhedslisten gå hårdt til både undervisnings- og beskæftigelsesministeren. Partiet vil have indblik i forløbet omkring lærerlockouten i 2013, og Merete Riisagers fortid som reformkritiker bør give hende friere tøjler, mener partiet.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvem mødtes med hvem hvornår? Hvem fik hvad at vide hvornår? Og kunne folkeskolereformen være gennemført økonomisk, hvis ikke Folketinget havde vedtaget, at der ikke længere skulle være loft over lærernes undervisningstid?

Det er de overordnede spørgsmål, Enhedslistens Finn Sørensen og Jakob Sølvhøj gerne vil have svar på, når et længe planlagt åbent samråd med undervisningsminister Merete Riisager og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen endelig finder sted i morgen tirsdag.

Temaet er KL's lockout af folkeskolelærerne i 2013, der blev afsluttet med, at Folketinget vedtog en arbejdstidslov for lærerne i form af Lov 409.

De to politikere har i alt stillet seks spørgsmål til de to ministre. Samrådet blev indkaldt i kølvandet på udgivelsen af bogen 'Søren og Mette i benlås', hvori tidligere erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen fortæller, at regeringen var med til at beslutte lockouten.

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten

"Vi synes, det er rigtig vigtigt endnu engang at få sat fokus på, at lærerne stadig ikke arbejder under betingelser, der er resultat af en fri forhandling mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Det bliver ikke mindre vigtigt af, at der synes igen at være knas med overenskomstforhandlingerne", siger Jakob Sølvhøj til folkeskolen.dk

Han håber, at det kan virke afskrækkende i forhold til eventuelle planer om at tilsidesætte de fri overenskomstforhandlinger, at Enhedslisten holder fast i at spørge til, hvad der foregik i 2013.

"Og endelig vil vi med samrådet sætte fokus på, at folkeskolereformen er stærkt underfinansieret. Vi vil især gerne høre undervisningsministeren, om reformen kunne være gennemført i sin nuværende form, hvis ikke Lov 409 var kommet til at se ud, som den gjorde, når det kommer til lærernes arbejdstid", fortæller Jakob Sølvhøj.

Ny minister kan tale frit

Debatten om oplysningerne i 'Søren og Mette i benlås' har kørt nogle måneder. Regner I med at kunne få andre svar, end dem, ministrene allerede har givet?

"Det ved jeg ikke, om vi gør. Men både Thornings interview med Politiken, hvor hun i første omgang fik sagt, at regeringen planlagde lockouten, og Vilhelmsens senere udtalelser viser, at politikernes forklaring ganske enkelt ikke holder", svarer Jakob Sølvhøj.

Helle Thorning: "Der manglede et lille ord"

"Det er muligt, vi bare får serveret de samme svar igen. Men hverken Merete Riisager eller hendes parti havde jo ikke noget ansvar for reformen dengang, så hun kunne jo passende være den, der tog bladet for munden og fortalte, hvad der er foregået".

"Jeg forudser, at vi nok skal høre, at hun ikke var minister dengang. Men det ændrer ikke på, at hun nu er minister i et ministerium, hvis embedsmænd med al ønskelig tydelighed indgik en aftale med KL og dermed tilsidesatte den danske model".

Hovedorganisationer minder regeringen om retten til frie forhandlinger 

Ministerord er den rygende pistol

Er der i dine øjne et endegyldigt bevis for, at regeringen og KL koordinerede forløbet?

"Efter Thorning og Vilhelmsens udtalelser synes jeg, det står krystalklart, at i hvert fald to ud af tre af de daværende regeringspartier var fuldt bevidste om, at der foregik aftalt spil mellem regeringen og KL".

"Det ville være klædeligt, om den nuværende regering ville medvirke til at fjerne den sidste rest af tvivl, så vi kan få afsluttet den del af sagen og i stedet komme i gang med at diskutere, hvordan vi kan få tilført folkeskolen de midler, politikerne skylder den".

Mange peger på et møde i november 2012 med deltagelse af repræsentanter fra KL og flere ministerier som der, hvor der skulle være foregået noget fordækt. Men vi ved jo ikke, hvad der skete på det møde?

"Nej, og får vi ikke det at vide, så er det et demokratisk problem. Hvis en regering og ledelsen af landets kommuner kan mødes og indgå aftaler, hvor de påtvinger en stor offentlig faggruppen vilkår, de ikke selv har forhandlet, uden vi kan få af vide, hvad der er foregået på de møder, så er det et problem for hele vores demokrati. Så jeg håber, vi kommer det nærmere med samrådet".

Det åbne samråd foregår i morgen tirsdag klokken 14. Folkeskolen.dk dækker samrådet, og du kan også følge det live her:

 

Læs mere

Se alle samrådsspørgsmålene her