Arkivbillede fra Skolernes Sangdag på Sønderbro Skole.
Foto: Hanne Hellisen
Musiklærerforeningen viderefører Skolernes Sangdag
Kulturministeriet og Undervisningsministeriet har siden 2008 støttet Skolernes Sangdag. Men i år er det ikke lykkedes at få støtte. Alligevel bliver der sang i skolerne dagen før påskeferien. Musiklærerforeningen har besluttet at arrangere dagen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Dagen før påskeferien sang skoleelever de sidste ni år sunget med på fællessang over hele landet. DR førte an og sendte live udsendelser i anledning af dagen. Men sådan bliver det ikke i år, fortæller tidligere projektleder for Syngelyst og nuværende event-redaktør i DR Birgit Bergholt.
"Desværre har det ikke været muligt at få støtte fra Kulturministeriet og Undervisningsministeriet i år. Det er ærgerligt"; siger Birgit Bergholt.
Den manglende støtte betyder, at DR i år ikke har et liveevent, som det er sket tidligere.
Sangdag på skoler over hele landet
Skolernes Sangdag bliver alligevel gennemført
Sidste år deltog mere end 200.000 elever i fællessangen. Da det så ud til, at Skolernes Sangdag måtte aflyses trådte Musiklærerforeningen til.
Karen Kjær Johansen er lærer og underviser i musik på KonTiki Skolen i Hillerød er en af dem, som mener, at det er vigtigt at videreføre Skolernes Sangdag.
"Vi synes, at det var så ærgerligt, at dagen så ud til ikke at blive til noget i år. I løbet af de sidste ni år har Skolernes Sangdag været et fast indslag ude på skolerne, og er blevet en tradition på lige fod med Skolernes Motionsdag. Derfor vil vi gerne bidrage til at afholde dagen, så alle skoler i Danmark fortsat kan synge sammen", siger hun.
Blog: Når man synger sammen...
Normalt vil lærerne lige efter nytår begynde at øve omkring otte sange op med eleverne, så de er klar til den store fællessang fredagen før påskeferien, og det vil Musiklærerforeningen videreføre. I stedet for livearrangementet, som DR plejer at stå for, vil Musiklærerforeningen livestreame Skolernes Sangdag fra en skole, så alle kan synge med. På dansksangdigital.dk vil der i løbet af kort tid være forslag til små undervisningsaktiviteter i forbindelse med sangdagen.
"Det er alle skolers sangdag. Vi vil livestreame Skolernes Sangdag fra en skole, så alle kan synge med. Det bliver fællessangen, der kommer i højsædet. Alle kan deltage gratis via linket, og synge med fra deres skole. Det første vi vil gøre er at give alle mulighed for at foreslå sange til Sangdagen på Musiklærerforeningens Facebookside" fortæller Karen Kjær Johansen.
Kildevældsskolen sang sig til påskeferie
Tid til at foreslå sange
Hun fortæller, at Musiklærerforeningen har indgået en aftale med Syngelyst, så der i år fra DR's hjemmeside for Sangens Dag vil være links til de nye aktiviteter.
"Det er klart, at vi gerne vil holde fast i den gode tradition. Nu bliver det på denne måde i år, og så må vi se, hvordan det bliver fremover", siger Karen Kjær Johansen.
Birgit Bergholt er glad for, at Musiklærerforeningen er klar til at tage over, så der også i år etableres en base for Skolernes Sangdag.
"Skolernes Sangdag opstod efter sangens år i 2008, hvor Bertel Haarder tog initiativ til projektet Syngelyst, hvor der var fokus på børn og unge. Så kreerede vi Skolernes Sangdag. Jeg har været heldig at få støtte til projektet i så mange år", siger Birgit Bergholt