"På nogle møder vil der komme 1000 medlemmer, så det bliver ikke en debat med det enkelte medlem. Men der bliver mulighed for at komme med nogle spørgsmål. Og det betyder meget at være i lokalet og mærke stemningen", siger Anders Bondo Christensen.
Foto: Thomas Arnbo
OK18: "Uanset om vi havner i konflikt eller med en aftale, skal vi holde sammen"
DLF-formand Anders Bondo Christensen har inviteret alle medlemmer til møder rundt om i landet den kommende måneds tid. Han vil takke for og opretholde den opbakning, han har oplevet, siden han blev formand.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
12 møder for DLF's medlemmer spredt over hele landet. Det er hvad formand for DLF Anders Bondo Christensen kan se frem til på eftermiddage og aftener i januar måned. Og han ved godt, at det ikke er hver dag, at en fagforeningsformand tager på tur for at møde så mange medlemmer som muligt, men han mener, at tidspunktet er helt rigtigt.
"Den styrke vi har, har vi, fordi vi har en fantastisk medlemsopbakning. Den har været der i al den tid, jeg har været formand. Vi har haft rigtig god gavn af den fra 2013 og fremefter. Og den har været der på trods af, at vi blev kørt over, og at det har været svært for os at levere varen", siger Anders Bondo og henviser til, at han ved forhandlingerne i 2015 ikke formåede at indgå en ny arbejdstidsaftale med KL.
"Jeg var i Viborg kort før jul. Der var 25 procent af medlemmerne mødt op til et medlemsarrangement. Det viser, at medlemmerne gerne vil holdes orienteret. Vi skal huske at værdsætte den medlemsopbakning, men vi skal også gøre noget for at fastholde den".
Opbakning lægger pres på Anders Bondo
Der er mere roligt end normalt på hans hjørnekontor i DLF's hus på Vandkunsten i København. Normalt sådan en overenskomst-januar ville han foruden lærernes egne forhandlinger også have travlt med generelle forhandlinger for hele det kommunale område, hvor han formand for Forhandlingsfællesskabet for samtlige faggrupper. Men det er en ekstraordinær situation, for organisationerne for de offentligt ansatte har meldt ud, at deres overenskomstforhandlinger er sat på standby, indtil der foregår reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid. Og netop den opbakning vil lærernes formand gerne fortælle medlemmerne om på de kommende medlemsmøder.
Lærerne har nøglerolle i overenskomstforhandlingerne
"Det er jo et fantastisk rygstød, vi har fået, men det lægger også et pres på os og mig for at lave en aftale, og det tror jeg er vigtigt, at vi kommer ud og fortæller", siger Anders Bondo.
Hans plan er selv at deltage i alle 12 møder, men hvis der pludselig kommer skred i forhandlingerne med KL om lærernes arbejdstid, og de kommunale forhandlinger for alvor begynder, kan det betyde, at næstformand i DLF Dorte Lange eller formand for Overenskomstudvalget Gordon Ørskov Madsen må tage over en gang eller to.
"Men hvis det overhovedet er muligt, så kommer jeg", lover Anders Bondo.
Sammenholdet skal overleve både en konflikt og en aftale
Og han har klart svar på, hvorfor medlemmerne skal bruge en sen eftermiddag eller aften på at høre ham fortælle om overenskomstforhandlingerne.
"Jeg tror, det er vigtigt, at vi bredt har en forståelse af, hvad det er for en situation, vi står i. Jeg er altid gået ind til en forhandling for at lave en aftale. Det er lykkedes for mig, hver gang, der har været nogle, der ville forhandle med mig", siger han og konkluderer, at der ikke var nogle, der ville forhandle i 2013.
Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten
"Men vi skal være klar over, at vi kan havne i en konflikt. Selv om vi gør alt, hvad vi kan for at undgå det. Det er vigtigt, at vi skaber den forståelse bredt i medlemsgruppen".
Men DLF's medlemmer er ikke nødvendigvis enige om, hvordan formanden skal agere under forhandlingerne:
"Jeg ved, at der nogle medlemmer, der mener, vi skal konflikte, om de så skal pantsætte huset, for at sikre nogle arbejdsvilkår, så de ikke skal undervise mere end 23 lektioner om ugen. Så er der andre medlemmer, der næsten ikke kan tåle at høre ordet konflikt oven på 2013. Jeg mødte en tillidsrepræsentant, der sagde til mig, at 'hvis der bliver konflikt, så er der syv lærere på min skole, der melder sig ud af DLF''", siger Anders Bondo.
"Kan vi gennem de her møder være med til at sikre sammenholdet, så er det godt. Sammenholdet skal sikres både under, men i høj grad også efter forhandlingerne. Så det er nogle meget vigtige møder for os".
Læs mere
Find det medlemsmøde, som er tættest på dig her