Borgmester Egon Fræhr vil ikke indgå en lokalaftale med lærerne. "Den lokale lærerkreds har af forskellige omgange forsøgt at få lavet en lokal aftale mellem kommunen og lærerkredsen. Det ønsker vi ikke", siger han.
Vejen-borgmester: ”Vi vil ikke indgå en lokalaftale”
Et byrådsflertal i Vejen har givet hinanden håndslag på ikke at indgå en aftale i den næste byrådsperiode, derfor må lærerne i den sydjyske kommune se langt efter en lokalaftale om løn og arbejdstid.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Da resultatet af kommunalvalget lå klart, kunne 24 af de 27 indvalgte byrødder i Vejen Kommune skrive under på en konstitueringsaftale. En aftale, hvor lærerne spiller en meget central rolle i et af aftalens fem hovedpunkter.
"Der indgås ikke en central kommunal aftale om lærernes arbejdstid", skriver politikerne i konstitueringsaftalen, Den er er underskrevet af borgmesterpartiet Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet. Siden har også Liberal Alliances ene mandat i Vejen byråd tilsluttet sig aftalen. Baggrunden for den klare udmelding er ifølge borgmester Egon Fræhr (V) lovindgrebet i 2013:
"Det skyldes overenskomstforhandlingernes resultat for fire år siden, hvor arbejdstidsaftalen blev opsagt og erstattet af en lov. Den lokale lærerkreds har af forskellige omgange forsøgt at få lavet en lokal aftale mellem kommunen og lærerkredsen. Det ønsker vi ikke, for det er vigtigt at lærerne og lederne bliver sat fri til selv at organisere deres dag, så det ønsker vi hverken byrådets eller lærerkredsens indblanding i", siger Egon Fræhr.
I arbejdstidsloven fra 2013 står, at der kan indgås lokale aftaler mellem den enkelte kommune og den lokale lærerkreds. Men den mulighed vil borgmesteren altså ikke benytte sig af:
"Det har vi taget stilling til, og vi vil ikke indgå en lokalaftale. Det er ikke ensbetydende med, at lærerne ikke skal have gode forhold, det skal bare være op til den enkelte skole. Vi har et ønske om at giver skolerne fleksible forhold til selv at tilrettelægge arbejdsdagen, og det skal selvfølgelig ske i rigtig godt samarbejde med medarbejderne", siger Egon Fræhr.
Over 5.000 kroner i lønforskel
Kreds: "Døren er lukket"
I Vejen Lærerkreds er man - ikke overraskende - langt fra enig i borgmesterens synspunkt.
"Vi forstår ikke, hvorfor vi er den eneste faggruppe, der er nævnt. Det har skabt uro blandt lærerne, fordi de føler sig hængt ud og føler, at der bliver set ned på dem og de oplever det meget negativt", fortæller Birthe Cramon, der er formand for Vejen Lærerkreds. Samtidig beskylder hun borgmesteren for ikke at være villig til at samarbejde med de lokale lærere:
"Vi har sagt at vi gerne vil samarbejde med ham og være med til at kvalificere det, men døren er lukket på forhånd, fordi de ikke vil indgå aftaler", siger kredsformanden.
En af dem er lærer Pernille List fra Højmarkskolen, der i et debatindlæg på folkeskolen.dk skriver: "Som lærer, er pædagogik vores bevæggrund, og bagvedliggende årsager hjælper os til at forstå. Vi forstår ikke årsagen bag et konstitueringspunkt mod én specifik medarbejdergruppe i Vejen kommune". Du kan læse hele indlægget her:
Hvorfor så personligt?
Socialdemokratiet: Det er ikke vores kop te
Udover den blå blok har også Socialdemokratiet skrevet under på konstitueringsaftalen. Partiet har otte ud af 27 pladser i det kommende byråd, men det var altså ikke nok til at omvende de øvrige partier. Det fortæller partiets spidskandidat Jørgen Thøgersen (S):
"På valgnatten blev jeg præsenteret for en aftale, som den borgerlige blok havde udarbejdet. Det er selvfølgelig ikke vores kop te, så jeg kunne have valgt at forlade lokalet. Men man sidder i en situation, hvor man skal søge indflydelse, og vi fik overraskende stor indflydelse i form af tre formandsposter. Hvis jeg havde forladt lokalet, så ville konstitueringsaftalen fortsat være der. Det er altid det dilemma man står i på en valgnat", forklarer Jørgen Thøgersen.
Enighed om lærernes arbejdstid i 72 kommuner
Selvom partiet måtte sluge en kamel og skrive under på, at der ikke skal indgås en lokalaftale med lærerne, mener Jørgen Thøgersen at Socialdemokratiet får stor indflydelse i det nye byråd:
"Det er ikke noget der er groet i vores baghave. Men vi har større mulighed for at få noget socialdemokratisk politik igennem med de her poster", siger han og understreger, at partiet vil arbejde for, at der bliver indgået en lokalaftale, selvom det modsatte står i konstitueringsaftalen.
Den forklaring køber lærer Pernille List ikke:
"Samtidig må indflydelse og prestige veje tungt, når partierne sælger sig selv så billigt i en forpligtelse af denne konstitueringsaftale, for de udvalgsposter de belønnes med", skriver hun i debatindlægget.
Læs mere
Læs konstitueringsaftalen her