Innovationsminister Sophie Løhde (V) mener at de offentligt ansatte har fået for meget i løn. Rigsstatistiker advarer mod at tolke statistikkerne på den måde.
Foto: Nadia Fryd
Danmarks Statistik: Tal for lønudvikling skal tolkes forsigtigt
Forleden kunne man i flere medier læse, at innovationsminister Sophie Løhde (V) mener, at lønnen i den offentlige sektor er for høj. Det får nu Rigsstatistiker i Danmark Statistik til at advare mod skæve tal i debatten.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Innovationsminister Sophie Løhde (V) meldte forleden ud, at hun mener det er problematisk, at lønnen i den offentlige sektor er steget mere end i den private sektor. Den melding får nu rigsstatistiker i Danmarks Statistik, Jørgen Elmeskov, til at advare mod at tolke alt for meget på tallene. For hvis der på en given offentlig arbejdsplads er en nettotilgang af relativt højtlønnede medarbejdere, vil det se ud som en lønstigning, selv hvis alle lønninger for de enkelte medarbejderkategorier er fastfrosne.
"Hvis det, man er interesseret i, er den generelle lønudvikling, så risikerer man at få en skævhed ind, når man kigger på lønindekset", siger Jørgen Elmeskov.
Han fortæller, at de tal for lønudviklingen i henholdsvis den offentlige og private sektor, som Danmarks Statistik offentliggør, alene er udtryk for gennemsnitslønnen i sektorerne. Derfor skal man blandt andet tage højde for, om der i perioden er kommet flere højtlønnede ansatte, fordi det i sagens natur vil påvirke gennemsnitslønnen.
KL: Lave lønstigninger ved OK18, for 'løngabet' skal lukkes
"Det er tal der kan bruges til visse ting, men man skal tolke med forsigtighed når man bruger tallene til andre ting", siger Jørgen Elmeskov.
En analyse fra februar i år fra Danmarks Statistik viste, at antallet af offentligt ansatte med en lang videregående uddannelse siden 2010 er steget med mere end 22.000 fuldtidsstillinger, mens antallet af ansatte med en erhvervsuddannelse eller ufaglærte er faldet med 57.000 fuldtidsstillinger.
Mener du at innovationsministerens konklusion om, at lønudviklingen i den offentlige sektor har været for høj, er korrekt?
"Flere deltagere i debatten har konkluderet, at lønudviklingen i den offentlige sektor har været stærkere end i den private sektor. Men i forhold til vores statistik ved vi ikke, i hvilket omfang sammensætningsændringerne har bidraget på tværs af sektorer. Derfor er konklusionen, i det omfang den er baseret på vores statistik, afhængig af en hypotese om, at sammensætningsændringerne ikke har bidraget forskelligt".
Men mener du at det giver et retvisende billede af lønudviklingen, når man i den offentlige debat siger, at lønnen for offentligt ansatte er steget?
"Den er steget. Og i gennemsnit er den steget mere end i den private sektor. Men det vi ikke kan sige er, i hvilket omfang det afspejler den underliggende lønudvikling og i hvilket omfang det afspejler sammensætningseffekterne", slutter Jørgen Elmeskov.
Læs mere
Læs mere på Danmarks Statistiks hjemmeside her