Undervisningsministeriet kræver, at undervisnngen skal foregå på tysk, forklarer Claus Jørn fra Grænseforeningen om ministeriets puljemidler.

Grænseforening: Danske skoler i Sydslesvig vil meget gerne have besøg fra Danmark

De 45 danske skoler i Sydslesvig tager mere end gerne imod danske skole, som ønsker at komme på besøg, lyder det fra Grænseforeningen. Skolerne er i gang med at træne elever til at tage imod flere danske elever.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

26/10: Grænseforeningen korrigerer: Misforståelse førte til nej til danske skoler i Sydslesvig

I dag kan man læse på folkeskolen.dk/tyskfransk, at en tysklærer fra Sorø Borgerskole kontaktede Grænseforeningen i håbet om, at foreningen kunne skaffe en dansk skole i Sydslesvig, de kunne besøge.

Foreningen kunne dog ikke hjælpe. Og det er der en grund til, fortæller konsulent i foreningen Claus Jørn, der typisk er personen, der hjælper danske skoler, som efterspørger at komme kontakt med skoler i Sydslesvig.

Skole får puljepenge til tysk idrætsforløb

"Efter noget tid fandt vi ud af, at der stod i ministeriets krav, at alt skulle foregå på tysk, så det ødelagde muligheden for at besøge en af de danske skoler i Sydslesvig", fortæller han.

På skolerne går børn fra det danske mindretal, og her taler børnene både flydende tysk og dansk, da de fra 1. klasse modtager modersmålsundervisning i begge fag. Eleverne har derfor også flere timer end elever fra almindelige tyske folkeskoler, fortæller han.

Selvom foreningen ikke kunne hjælpe læreren fra Sorø Borgerskole anbefaler Grænseforeningen generelt, at skoler, der gerne vil i kontakt med danske skoler i Sydslesvig, henvender sig til foreningen.

"De danske skoler i Sydslesvig vil meget gerne have besøg af skoler fra Danmark, og de er faktisk i gang med uddanne en flok elever på hver skole, som kan være en form for guider, når der kommer danske elever på besøg. Og der jo den fordel ved skolerne i Sydslesvig, at eleverne kan begge sprog", fortæller Claus Jørn.

Elever helt ned til 4. klasse kan komme på udveksling

Han anbefaler dog generelt, at skoler selv at tage direkte kontakt de danske skoler i Sydslesvig.

"De kan finde alle skolerne på skoleforeningen.org og så kontakte skolerne direkte. Men jeg hjælper gerne. Jeg har eksempelvis hjulpet mange danske skoler med at komme på lejrskole i området".

Ifølge Claus Jørn sker den bedste kontakt typisk, hvis lærerne tager ned og besøger skolerne.

Grænseforeningen og Dansk Skoleforening for Sydslesvig giver i uge 45-47 elever helt ned til 4. klasse mulighed for at komme på udveksling. Her har elever, som ønsker at prøve at leve i Tyskland i en uge, mulighed for at bo hos en tysk familie og gå i skole sammen med familiens barn. Ugen efter sker det samme bare i Danmark, hvor eleven fra den danske skole i Sydslesvig er på besøg i Danmark.

"Det sker ved, at vi får ansøgninger fra elever i Danmark og Tyskland, som gerne vil prøve det her: Og så forsøger vi så at matche dem efter deres alder og interesser. Det fungerer rigtigt godt".

Tilføjet d. 26.10:

Grænseforeningen korrigerer sin forklaring af forløbet og understreger, at ministeriet ikke har nogle problemer med, at skoler laver forløb med de danske skoler i Sydslesvig.