Lars Olesen stiller op til byrådet i Fredericia for SF.

Lærer og kandidat: "En uriaspost at være SF’er på lærerværelset"

Det har ikke altid været helt let at balancere jobbet som lærer med samtidig at være medlem af SF. Det ved Lars Olesen alt om. Nu stiller han op til byrådet for at gøre en forskel på skolerne.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis man hedder Lars Olesen og var lockoutet lærer i 2013, så var det lidt mere bøvlet end for de fleste andre lærere.

Han var nemlig samtidig formand for den lokale SF-partiforening, og skulle konstant forsvare, at hans parti ikke stod på lærernes side i konflikten. Et parti der ellers i årevis har nydt overordentlig stor opbakning på landets lærerværelser.

"Under konflikten var jeg rimelig presset. Jeg var formand for partiforeningen samtidig med, at jeg var lockoutet skolelærer. Det var ret vanskeligt at have med at gøre", fortæller Lars Olesen.

Ved det forestående kommunalvalg stiller han op til byrådet i Fredericia som nummer tre på SF's liste. Selvom det ikke alle dage har været let både at være SF'er og lærer, så mener Lars Olesen at SF har fået en lidt for hård medfart.

"Det har været en uriaspost at være SF'er på lærerværelset. Lærerne har i lang tid været rigtig sure på SF, og vi har virkelig taget nogle ekstra slag for både folkeskolereformen og lockouten. Der har været en voldsom storm imod SF, som jeg ikke synes, vi fortjener".

Siden han bekendtgjorde at han stiller op til byrådet, har han dog fået en del positive tilkendegivelser fra kollegaerne. Og vigtigst af alt, så har det givet anledning til at tale om politik på lærerværelset.

"Man får lov til at nuancere tingene lidt. Jeg synes faktisk at SF's politiske grundlag er det, som burde appellere mest til folkeskolelærerne. Vi vil prioritere skolerne økonomisk og så siger vi jo helt klart, at læring også handler om, at børnene har det godt og at man ikke kan sætte læring på formål. Det burde appellere til flere lærere", siger Lars Olesen.

Lærer og kandidat: Liberal skolepolitik handler om frihed til skolerne   

Brug for flere kollegaer

Bliver Lars Olesen valgt til byrådet d. 21. november, så er det også skolen der står hans hjerte nærmest, når han skal til at arbejde som folkevalgt.

"Jeg vil fokusere på de børn, der har det sværest i folkeskolen. Vi skal have flere børn ud af den negative sociale arv", siger Lars Olesen.

Et skridt på vejen til netop at hjælpe de svageste børn i folkeskolen er ifølge Lars Olesen at der kommer flere hænder ude på skolerne.

"Vi mangler i den grad kollegaer. Hvis reformen for alvor skal slå an, så er vi nød til at prioritere skolerne økonomisk, så vi bliver flere lærere om at løfte opgaven. Som det er lige nu, så er reformen jo dybt underfinansieret", siger Lars Olesen.

Efter lockouten og indførslen af folkeskolereformen mener Lars Olesen at tiden er komme til at skrue ned for nye tiltag på skoleområdet.

"Vi skal sætte tempoet ned med alle de pædagogiske projekter og alle de nye ting, der hele tiden bliver sat i søen. Det tager lang tid at udvikle folkeskolen, og den tid skal lærerne have mere af", siger Lars Olesen, der også i Folkeskolens kandidattest har svaret, at han går ind for arbejdstidsaftaler mellem kommunen og den lokale lærerkreds.

Gør ligesom 4000 andre lærere: Find kandidaten til dit skolesyn 

Velfærdspraktikker i byrådet

Udover flere penge til skolerne vil Lars Olesen også kæmpe for at der bliver indført en børnemiljølov der skal regulere de fysiske rammer om elevernes læring på samme måde som arbejdsmiljøloven gør for lønmodtagere. Han ser også gerne at der bliver en mere direkte dialog mellem skolen og særligt de udsatte børns familier.

"Jeg synes der skal være en mere direkte kommunikation mellem skolen, børnene og familierne i stedet for at dialogen foregår gennem lange formularer og underretninger", siger Lars Olesen.

Han håber på at han med sin lærerbaggrund kan bidrage med viden fra hverdagen, når byrådet skal træffe beslutninger på skoleområdet.

"Jeg synes det er vigtigt med et virkelighedsperspektiv i kommunalpolitik. Folkeskolen er noget af det der fylder allermest i byrådet, så det er vigtigt at der er nogle stærke velfærdspraktikkere som er med til at træffe beslutningerne", siger Lars Olesen.

Lars Olesen underviser i dansk, idræt og specialpædagogik på Søndermarkskolen i Vejle, er 39 år og stiller op til byrådet i Fredericia. Ved kommunalvalget i 2013 gik SF voldsomt tilbage i Fredericia Kommune. Partiet mistede 12,5 procentpoint og dermed tre ud af fire medlemmer af byrådet.

I Folkeskolens Kandidatprøve kan du se, hvad han har svaret på 12 skolepolitiske spørgsmål og teste dine egne holdninger op imod kandidaternes:

Læs mere

Lars Olesen i Folkeskolens Kandidattest