lærernes løn
I Frederiksberg Kommune tjener en folkeskolelærer i gennemsnit42.075 kroner om måneden. I København er månedslønnen på 43.795kroner. Dermed er lønforskellen i gennemsnit på 1.720 kroner ommåneden. Forskellen skyldes især de lokale tillæg, hvorkøbenhavnske lærere får 3.616 kroner og lærere på Frederiksberg1.568 kroner om måneden.
Den angivne månedsløn er summen af grundlønnen, de lokaletillæg, de centrale tillæg, genetillæg, feriegodtgørelse ogpensionsbidrag. Tallet er et gennemsnit for alle lærere ogbørnehaveklasseledere. Derfor skal der tages højde for blandt andetancienniteten i kommunernes lærergruppe.
Kilde: Kommunernes og Regionernes Løndatakontor
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er bare 900 meter mellem Skolen ved Bülowsvej og Blågårds Skole.
De to skoler ligger på hver sin side af kommunegrænsen mellem Frederiksberg og København. Og desværre for lærerne på Frederiksberg, får deres kolleger lige rundt om hjørnet cirka 2.000 kroner mere om måneden for præcis det samme arbejde. Det fortæller Søren Dahlstrøm, der er medlem af kredsbestyrelsen og kasserer i Frederiksberg Lærerforening.
"I København har man en forhåndsaftale, der giver lærerne i gennemsnit cirka 2.000 kroner mere om måneden. Det er en politisk prioritering af folkeskolen, som de københavnske politikere har foretaget", siger Søren Dahlstrøm.
En forhåndsaftale bliver indgået mellem den lokale lærerkreds og kommunen. Forhåndsaftalen kan blandt andet indeholde tillæg til særlige funktioner, eksempelvis hvis man er vejleder, underviser i modersmål eller lignende. Formanden for Københavns Lærerforening, Jan Trojaborg, fortæller, at den forhåndsaftale, de har indgået med Københavns Kommune blandt andet indeholder en række tillæg der sikrer, at alle lærere i kommunen får mindst ét lokalt tillæg til sin grundløn.
"Der har historisk været en højere løn i København. I 2003 fik vi en aftale som gav mulighed for at lægge penge ud på den enkelte skole, og det betyder at der i dag er 300.000-500.000 kroner på hver enkelt skole til forhandling. Gennem årene har vi haft løbende lønforhandlinger, hvor det er lykkes at komme igennem med forskellige tillæg. Det har været en klar strategi siden 1990'erne. Vi hører ikke, at der er nogen, der klager over lønnen", siger Jan Trojaborg.
Lærerløn: Op til 5000 kr. i forskel fra kommune til kommune
Lærere takker nej til job
Få hundrede meter væk oplever skolerne på Frederiksberg det helt modsatte, nemlig at der er lærere der siger pænt nej tak til de stillinger, de får tilbudt.
"Vi har flere gange i løbet af sommeren oplevet lærere, der har sagt nej til en stilling på grund af lønnen. Det har vi ikke oplevet i samme omfang tidligere. Derfor taler vi i øjeblikket med politikerne om, hvordan vi kan komme på niveau med lærerne i København", fortæller Søren Dahlstrøm.
Han frygter, at både fastholdelses- og rekrutteringsproblemerne vil fortsætte og tage til i styrke i de kommende år.
"Vi frygter at problemet bliver større fremadrettet. Byrådet har lige vedtaget at bruge fem millioner kroner til rekruttering af lærere, men det giver bare en lønforskel internt på lærerværelset, og så tror vi, at man skaber et fastholdelsesproblem i stedet for. Det er selvfølgelig positivt at politikerne anerkender, at der er et problem, men beløbet er slet ikke tæt på at være stort nok til at løse problemet", siger Søren Dahlstrøm.
Den opfattelse kan Inger Andersen, der er Børne- og Ungedirektør i Frederiksberg Kommune, slet ikke nikke genkendende til.
"Det er ikke en frygt vi deler. Tværtimod tror jeg det kunne skabe en positiv effekt at man bliver honoreret for særlige kompetencer og en særlig faglighed. Vi har ikke et billede af, at lærerne flygter fra Frederiksberg. Vi har i mange år kunne konstatere et stort antal ansøgere til lærerstillinger. Vi kan se at der i gennemsnit er 27 ansøgere per lærerstilling. Det synes vi er mange", siger Inger Andersen.
Kommune klar til at bruge flere penge
En undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, viser at 28,5 procent af alle offentligt ansatte i Frederiksberg Kommune forlader deres job hvert år. Dermed et det den kommune i landet, hvor flest ansatte skifter job. Inger Andersen fortæller dog, at der blandt lærere kun er en personalegennemstrømning på 14 procent, altså markant lavere end blandt andre faggrupper. Men ifølge Søren Dahlstrøm har kommunen svært ved at fastholde lærere. Han peger på lønnen som en af de væsentlige årsager.
"Der er ikke særlig stor forskel på arbejdsvilkårene på Frederiksberg og i København. Forskellen er klart mest markant på lønnen", siger han.
Ifølge Inger Andersen er kommunen klar til at bruge flere penge på lærerlønninger.
"Vi har stået i situationer, hvor vi gerne ville tilbyde mere i løn, men hvor vi ikke har kunnet forhandle lokale tillæg. Vi vil rigtig gerne udmønte et rekrutteringstillæg, men det har vi ikke haft succes med, med den lokale lærerkreds", siger Inger Andersen, der håber at kunne lande en aftale med lærerforeningen fremover: "Jeg glæder mig til at mødes med Frederiksberg Lærerforening og drøfte, om vi kan få en aftale, hvor vi har mulighed for at tilgodese de områder, hvor vi har rekrutteringsudfordringer".
Ifølge den københavnske lærerformand kan det også netop være lønnen der gør, at København har lettere ved at holde på lærerne.
"Det er klart, at hvis der er nogen som gerne vil prøve noget nyt udenfor kommunen, så opdager de, at det også har nogle lønmæssige konsekvenser. Det er i hvert fald gået op for folk, at lønnen er lavere på den anden side af kommunegrænsen", siger Jan Trojaborg.
Det er ikke bare i forhold til lærerne i København at Frederiksberg sakker bagud. Også lærerne i Ballerup, Herlev, Brøndby, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe og Hvidovre får over 1.000 kroner mere i lønningsposen hver måned end lærerne på Frederiksberg.