Sygemelder børn til nationale test på forhånd
Mette Hedegaard fra Ballerup ønsker ikke, at hendes to børn på ni og elleve år skal deltage i de nationale test. Derfor har hun sygemeldt dem på forhånd. Det er vigtigere, at børnene lærer at tænke selv, end at de deltager i en multiple choice-test, siger hun.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
'Kære Songül. Jens og jeg ønsker ikke, at Asta skal deltage i den nationale test. Jeg er udmærket klar over, at det er en obligatorisk test, men jeg vil være meget glad, hvis vi på forhånd kunne få at vide, præcis hvilken dato testen gennemføres, så Asta kan blive hjemme denne dag.'
Sådan starter Mette Hedegaard en mail til sit barns klasselærer. Hun mener ikke, at de nationale test er forenelige med de værdier, som hun ønsker børnene skal lære i skolen.
"Jeg synes, de nationale test er undergravende i forhold til den folkeskole, jeg har valgt at melde mine børn ind i. En multiple choice-test hvor der kun er ét rigtigt svar, er simpelthen undergravende i forhold til at lære børnene at være kritiske og selvstændige. Derfor har jeg valgt at holde mine børn hjemme som et statement", siger hun.
"Man kan vel godt sige, at der er tale om en form for civil ulydighed. Jeg synes, det er vigtigt, at man bruger de midler, man har til at sætte fokus på noget, man er utilfreds med."
Måske sygetest
Ifølge reglerne skal elever, der er fraværende på dagen for de nationale test, tage en sygetest på et senere tidspunkt, men Mette Hedegaard har endnu ikke besluttet, hvordan hun vil agere til den tid.
"Tiden må vise, hvad der sker. Jeg prøver nok at melde dem syge en gang til, og så ser hvad der sker. Det kan også være, at jeg lader dem gennemføre testen, hvis det andet skaber for meget ballade. Jeg skal jo balancere, at mine børn ikke bliver gjort mystiske i skolen, samtidig med at jeg selv vil køre en gang civil ulydighed", siger hun.
Du har tidligere stillet op for Enhedslisten til kommunalvalg. Er du ikke bange for, at det bliver anset, som at du tager dine børn som gidsler i en politisk kamp?
"Det mener jeg ikke, at jeg gør. Jeg har talt med mine børn om det. I udgangspunktet synes de, at det kunne være spændende og sjovt at gennemføre testen. Sådan er børn jo. Så har jeg snakket med dem om, hvorfor jeg synes, det er en dårlig ide, og jeg snakker løbende med dem om, hvordan det går, og hvordan de har det. Vi har en aftale om, at hvis der er problemer, så siger de det, og så lukker vi den ned. I øvrigt synes jeg, at de allerede på forhånd var gidsler i et politisk spil, som er iværksat meget højere oppe fra - fra Folketingets side."
Så hvis dine børn kom og sagde, at de gerne ville gennemføre testen, så ville du lade dem gøre det?
"Ja. Det skal ikke gå ud over børnene. Jeg kunne heller aldrig drømme om at sige, at de ikke må læse Anders And-blade eller drikke Coca Cola. Men jeg synes, at det er en vigtig del af deres uddannelse, at man selv tænker 'er det her en god ide?' Og at man gør noget ved det, hvis man ikke synes det. På den måde tror jeg, at de lærer mere af det her end af de nationale test".
Mette Hedegaard har startet gruppen 'Forældre imod nationale tests i folkeskolen' på Facebook. Den har på nuværende tidspunkt 221 medlemmer.