Anmeldelse

Klassens frække elev

Underholdende foreningshistorie fra den pædagogiske venstrefløj

Dette er historien om foreningen, forlaget og tidsskriftet ’Unge Pædagoger’ gennem fem årtier. Og det er ikke kedelig læsning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

’Unge Pædagoger’ er et forlag. Det er stort set min viden, da jeg åbner bogen. Bagefter er jeg både underholdt og en hel del klogere. ”Denne bog er historien om en gruppe unge idealister, seminarieelever og lærere, der vil ændre skolen for at ændre verden.” står der på bogens bagside. Gennem fem hovedafsnit følger læseren foreningens grundlæggelse under Anden Verdenskrig af unge lærerstuderende. Ønsket er oprindeligt at samle landets seminarieelever i en organisation og inspirationen udspringer af psykoanalysen og kulturradikale tanker.  I bogen fortælles historien om ”Unge Pædagogers” arbejde, vilkår, udvikling og udgivelser i relation til historien om Danmark samt skolens udvikling gennem årtierne. Undervejs inddrages citater og indlæg fra tidsskriftet, ligesom der også er tegninger herfra af blandt andre Klaus Albrechtsen, Ib Spang Olsen og Claus Deleuran.

Fakta:

Titel: Klassens frække elev

Forfatter: Egon Clausen

Pris: 198

Sider: 298

Forlag: Unge Pædagoger

Forfatteren maler ikke et skønmaleri, men tegner et nuanceret billede af et tidskrift, forlag og  forening båret af en række progressive, dedikerede og frivillige aktører. Bogen er velskrevet samt sprogligt meget levende og tilgængeligt. Personligt er jeg ret optaget af skildringerne af foreningens hovedaktører, ligesom forholdet til og årtiers ”kamp” med blandt andre Danmarks Lærerforening også er spændende læsning.  I et historielærerperspektiv er bogen som en historisk skildring af perioden og skolehistorien også meget vellykket: Den lille historie indkapsler på bedste vis den store.

”Klassens frække elev”: Unge Pædagoger, der tidligere var en ”aktivistisk forening” med udgivelse af tidsskrift og et mindre forlag, har i dag udviklet sig til en forening med én aktivitet, nemlig udgivelse af bøger og et tidskrift.  Men det gør bestemt ikke historien om vejen dertil mindre underholdende.