Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er professionsuddannelsen Via, som åbner for læreruddannelser på deres nuværende campusser i Holstebro og Randers.
Det sker som led i en forsøgsordning, som er godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet, der giver mulighed for udbyde uddannelser uden for eksisterende udbudssteder. De nye uddannelsessteder vil derfor være koblet på Via's eksisterende læreruddannelser i Nørre Nissum og Aarhus.
Formand for Vestjysk Lærerforening Torben Voss, som dækker lærernes interesser i Holstebro og Struer glæder sig over, at læreruddannelsen rykker tættere på.
"Det er vi rigtigt glade for. Især med tanke på de mange besparelser, der har været og er på professionsuddannelserne. Det her viser, at vi fortsætter med at have en læreruddannelse hos os. For uddannelsen i Nørre Nissum er lille og derfor dyr, men det her er et tegn på, at den ikke forsvinder, og at den endda kommer tættere på os", siger han.
Læreruddannelsen fik samme antal kvote 2-ansøgere som sidste år
Lærerkreds: Gør det lettere at skaffe lærere
Via skriver i en pressemeddelese, at de to nye læreruddannelser skal gøre det lettere at skaffe lærere til området. Torben Voss er enig i, at det på sigt vil få en positiv effekt for området.
"Det vil formentlig betyde, at det bliver lettere for os at få kvalificeret lærerkræfter hos os. Vi og Fjordkredsen i Ringkøbing-Skjern skrev i 2015 til Via og kommunerne i området, at vi var bekymrede over, at det var svært at skaffe lærere. Det gav ikke anledning til den store diskussion den gang, men vi er glade for, at der nu sker noget", fortæller han.
Det vil kun være muligt at tage en halv uddannelse på de to nye uddannelsessteder, da stederne kun vil tilbyde basisfag som matematik og dansk. Specialisering- og valgfag skal de kommende studerende til Aarhus eller Nørre Nissum for at tage.
Herningsegnen føler sig forbigået
Selvom formand for Herningsegnens Læreforening Helen Sørensen glæder sig over, at Via har valgt at flytte læreruddannelse ud på flere af deres campusser, forstår hun ikke, hvorfor Herning er blevet forbigået, da Via også har et campus her.
"Det undrer mig. Når man kigger på lærermanglen, så ligger vi nok og fører. Derfor kan jeg ikke forstå, hvorfor man ikke også laver samme løsning i Herning for eksempel i samarbejde med Silkeborg, hvor Via også har en læreruddannelse", siger hun.
Helen Sørensen fortæller, at hun i mange år har talt for en læreruddannelse på Via Campus Herning. Ifølge hende har Herning Kommune faktisk tidligere haft et succesfuldt samarbejde med Via.
"For mange år siden lavede Herning Kommune et samarbejde med uddannelsen i Nørre Nissum med et hold af fjernstuderende. Der var faktisk en hel del mennesker, som havde nogle dage på det, der hed Amtscenteret i Herning, og så kørte de til Nørre Nissum et par gange om ugen, og det kom der faktisk mange lærere ud af, og det er lærere, som den dag i dag arbejder her i området", fortæller hun.
(tilføjet kommentar fra direktør i Via Pædagogik & Samfund Erik Hygum kl. 16:23)
VIA: Læreruddannelsen kommer ikke til Herning
Men der er ikke udsigt til en læreruddannelse til Herning lige foreløbig. Det fortæller direktør i Via Pædagogik & Samfund Erik Hygum.
"Der kommer ikke nogen uddannelse i Herning, når vi har placeret en i Holstebro. Vi har valgt Holstebro, fordi campus i forvejen har pædagoguddannelsen, mens Herning ikke har nogen pædagogiske uddannelser", fortæller han.
Ved at placere uddannelsen i Holstebro vil det derfor være muligt at køre tværgående forløb mellem lærer- og pædagoguddannelsen, fortæller Erik Hygum. Om Via en gang i fremtiden vil udvide til flere af deres uddannelsesstationer, er for tidligt at sige.
"I første omgang er det her et forsøg, og så ser vi, om vi rent faktisk kan rekrutterer flere lærerstuderende på denne her måde, og om de så også bliver i området, når de er færdiguddannede. Det vil vi selvfølglig følge tæt", siger Erik Hygum.
Udvidelserne fører ikke til flere omkostninger, da Via forsøgsordningen ifølge Erik Hygum giver en bedre udnyttelse af de eksisterende lokaler, og der bliver ikke oprettet nye administrationer. Og underviserne fra Nørre Nissum og Aarhus vil også stå for undervisningen på de nye uddannelsesstationer.
KL hilser uddannelserne velkommen
I KL glæder man sig over, at regeringen har givet mulighed for, at professionsuddannelserne lettere kan at sprede deres uddannelser i håbet om at tiltrække flere studerende til læreruddannelsen.
"Det er meget positivt, at der nu åbnes for, at professionshøjskolerne kan styrke udbuddet af læreruddannelsen i hele landet. Flere kommuner oplever vanskeligheder med at rekruttere lærere, hvilket hænger sammen med, at optaget på læreruddannelsen gennem flere år har ligget på et forholdsvis lavt niveau. Det er derfor positivt, at der skabes bedre mulighed for at tiltrække lærerstuderende", udtaler formand for KL's Børne- og KulturudvalgAnna Mee Allerslev i en pressemeddelse.
Udvidelsen af uddannelsessteder fører ikke til et øget antal af Via's samlede antal pladser på læreruddannelsen. Via forventer dog, at udvidelsen af uddannelsesstationer vil føre til et øget optag på 90-130 studerende, da man i øjeblikket kun udnytter 867 af 993 pladser.
Forsøgsordningen løber indtil 2020, hvorefter ministeriet vil tage stilling til, om ordningen skal fortsætte.