I Ballerup spiste de i går dialogkage, mens forhandlingerne brød sammen i København.

Glad Ballerup-formand ærgrer sig på Københavns vegne

"Det kan ikke være rigtigt, at vi i det her lille land ikke kan forene os i at prioritere folkeskolen ensartet", siger Morten Refskov, der som formand for lærerne i Ballerup lige har kage-fejret en god arbejdstidsaftale.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går eftermiddags var det tid til eftertanke for Morten Refskov, der er formand for Ballerup Lærerforening og medlem af hovedstyrelsen i DLF. Mens de i Ballerup havde holdt møde om og evaluerede deres lokalaftale, brød forhandlingerne om netop sådan en aftale sammen i København.

"På en dag, hvor vi i Ballerup fejrer det gode samarbejde og vores lokalaftale med en kitschet kagegimmick, læser man, at arbejdstidsforhandlingerne er brudt sammen i København. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at folkeskolen skal være et så lokalt anliggende!"

Sådan skrev han på Facebook sidst på dagen, fordi det ærgrer ham, at det er så forskelligt og tilfældigt, hvilke vilkår lærerne har for at holde skole.

"Jeg har den grundlæggende holdning, at det er de arbejdsvilkår, lærerne har, der afgør hvilken folkeskole, vi får. Og det er jo desværre nu markedsvilkår, der hersker indenfor folkeskoleområdet - det er op til kommunernes økonomi og prioriteringer at afgøre hvilke arbejdsforhold, lærerne får", siger Morten Refskov. Han anerkender, at der er fælles lovgivning på skoleområdet, men:

"Udmøntningen af lovgivningen er så forskellig, at man kan diskutere om det er en fælles folkeskole, vi har. Det kan ikke være rigtigt, at vi i det her lille land ikke kan forene os om at prioritere folkeskolen ensartet", siger Morten Refskov. Selvom det måske ikke ligger i kortene, at der bliver lavet en fælles national arbejdstidsaftale for lærerne, er det en dagsorden, som Morten Refskov vil holde fast i.

"Det er en vedholdende problemstilling for os - vi bliver nødt til at forfægte, at hvis vi vil en fælles folkeskole, bliver der også nødt til at være nogle fælles vilkår. Hvor fælles vi så er i stand til at gøre dem over de næste år, kan man godt være bekymret for - men det er det, jeg politisk sigter efter", siger han.

Sammenbrud: Københavnske lærere får ingen arbejdstidsaftale

Dialogmøde

I Ballerup har de et forhandlingsudvalg, hvor forvaltningstoppen, skoleledere og lærerkredsen mødes. I sammenhæng med forhandlingsudvalgets møder bliver der hvert kvartal afholdt dialogmøder, hvor tillidsrepræsentanter og skoleledere mødes og afklarer, hvordan det går med lokalaftalen. I går handlede det til dialogmødet om at se hinanden i øjnene og huske på, at begge parter har et ansvar for at forpligte sig i forhold til udmøntningen af aftalen. Og da mødelokalerne på rådhuset var for små, blev mødet flyttet ud på en skole. Skolelederen, der var vært, ville godt stå for kaffe og te, mens kredsen bød sig til med kagen.

"Så fik vi tanken, at det kunne være lidt skægt at medbringe en kage, der havde forsiden fra vores lokalaftale. For mødets indhold handlede om at genbesøge aftalen for at sikre sig, at skoleledere og tillidsrepræsentanter fortsat føler sig forpligtet på det, vi har aftalt", siger Morten Refskov

En aftale skal vedligeholdes, fremhæver han:

"Det er noget, vi løbende vender tilbage til - og engang imellem kan der være nogle tolkninger, som skrider lidt, og så er der grund til at holde hinanden op på, at der altså er en mening med, at vi har aftalt det, som vi har. Kagen er en form for hyldest til det løbende samarbejde og den enighed, der ligger i, at man arbejder aftalebaseret", siger Morten Refskov.

Baggrundtæppet for mødet var desuden den skriftlige opfølgning af arbejdstidsbilaget i overenskomsten, bilag 4. Læs den skriftlige opsamling via linket herunder.