De klassiske fagforeningsprioriteringer som løn og arbejdstid er stadig vigtige, men det er overhalet inden om af arbejdsmiljø, som vores medlemmers første prioritet nu, mener Rikke Giehrahn Andersen.
Foto: Thomas Arnbo
Delegeret kræver større fokus på arbejdsmiljø
DLF skal gå mere systematisk til arbejdsmiljøarbejdet, lød opråbet fra Rikke Gierahn fra Århus Lærerforening på DLF's kongres i dag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Det er et arbejdsgiveransvar at der er et godt arbejdsmiljø, så vi kan trives på arbejdspladsen og ikke bliver slidt ned fysisk og psykisk, som nok er den største risiko i vores branche. Men det betyder ikke, at vi skal ligge på den lade side, og overlade det til arbejdsgiverne at definere, hvad der er gode arbejdsforhold. DLF skal være med til at sætte dagsordenen. Det kræver synlige handlinger, så vores medlemmer rent faktisk opdager, at det kræver synlige handlinger for at forbedre arbejdsmiljøet".
"Manglende forberedelsestid gav mig trykken for brystet"
Hun opfordrede til, at DLF samler op på arbejdsmiljø-fortællinger på samme måde, som det sker med de fælles forståelser om arbejdstid.
"Der er lavet en undersøgelse fra Aalborg Universitet, der viser, hvad vores medlemmer mener vi skal beskæftige os med som fagforening. De klassiske fagforeningsprioriteringer som løn og arbejdstid er stadig vigtige, men det er overhalet inden om af arbejdsmiljø, som vores medlemmers første prioritet nu", sagde hun og opfordrede DLF til at gå mere systematisk til værks med arbejdsmiljøarbejdet.
Arbejdsmiljø på dagsordenen i alle kredse
Formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen pointerede, at DLF's arbejde med arbejdsmiljø er meget vigtigt.
"Det skal vi arbejde med i hver eneste kreds, uanset om vi har aftaler eller ej".
Rejsehold skal rådgive om bedre arbejdsmiljø
Formand for DLF Anders Bondo Christensen trak frem, at der i det arbejdstidspapir, som blev aftalt ved lærernes overenskomstforhandlinger også er fokus på social kapital og arbejdsmiljø.
"Udover det, som ligger i arbejdstidsbilaget har vi centrale projekter, som Forhandlingsfællesskabet og CFU har aftalt. Den indsats betyder blandt andet, at der vil blive stillet et rejsehold til rådighed som kan komme ud og give inspiration til arbejde med social kapital og psykisk arbejdsmiljø på de enkelte skoler. Men vi ved også, at uanset hvor stort vi laver det her rejsehold, har det ikke en jordisk chance for at nå ud på alle kommunale institutioner", siger Anders Bondo og lover at være meget opmærksom på, at det ikke kun er de institutioner, der får besøg af rejseholdet, der får gavn af de råd som kommer.
"Det skal være noget, som alle får gavn af".
"Man kan ikke forberede sig på kommando"