Her på Præstelundskolen har jeg hidtil haft fire timer om ugen i 8. og 9., men det er nu skåret ned til tre. Derudover går der timer fra til fordybelsesdage, så reelt har jeg kun to timer om ugen, fortæller Hanne Boe.

Lærer: Skriftlig afgangsprøve og få timer smadrer tyskfaget

Hanne Boe har været tysklærer i 20 år, og hendes elever har aldrig lært så lidt tysk som nu. Hun oplever, at den skriftlige prøve giver for meget fokus på korrekthed, og at der er færre timer end nogensinde til de store elever.

Offentliggjort Sidst opdateret

Tysk, fransk og engelsk ireformen

Med reformen skal eleverne fremover have engelsk i 1. klasse,mens fransk/tysk er blevet obligatorisk fra 5.  klasse.Engelsk fik samlet to ekstra lektioner - én i 1. klasse og én i 2.klasse. Andet fremmedsprog (tysk eller fransk) harfået én lektion i 5. klasse og to i 6. klasse. Tilgengæld røg der en lektion i 8. og i 9. klasse. I alt fikfagene altså kun én ekstra lektion.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De store elever er taberne i tysk og fransk. For mens mellemtrinnets lærere glæder sig over, at skolerne nu skal starte andet fremmedsprog allerede fra 5. klasse, så står overbygningslærerne tilbage med de elever, som timerne bliver taget fra. Hanne Boe er tysklærer på Præstelundskolen i Brande, og hun er meget ked af udviklingen.

Elevernes tyskkundskaber er for dårlige

"Jeg har været lærer i 20 år, og jeg har aldrig før haft elever, der kan så lidt, når de skal til afgangsprøve. 9. klasserne har haft tysk i tre år med meget skiftende timetal alt efter, hvor i landet de har gået. Her på Præstelundskolen har jeg hidtil haft fire timer om ugen i 8. og 9., men det er nu skåret ned til tre. Derudover går der timer fra til fordybelsesdage, så reelt har jeg kun to timer om ugen".

Hanne Boe vurderer, at hun minimum er gået 25 procent ned i undervisningstid og alligevel skal hun levere mere, end hun skulle for seks-syv år siden.

"De her elever, som ikke får de to første år med, de bliver taberne".

400 tysklærere protesterer over færre tysktimer i 9.

Alt for meget fokus på korrekthed

Oveni i tidsmanglen oplever Hanne Boe, at den skriftlige afgangsprøve ødelægger den kommunikative og lystbetonede side af tyskfaget.

"Selv om man forklarer eleverne, at de ikke skal kunne det samme som til den skriftlige engelskprøve, så kommer det alligevel i deres hoveder til at fylde utroligt meget. Vi skal fange dem på meget kort tid i en alder, hvor de har høje forventninger til sig selv, samtidig med, at de har meget svært ved at navigere.".

Før den skriftlige prøve blev indført, kunne Hanne Boe i højere grad koncentrere sig om at give eleverne lyst og mod til at tale sproget. Men nu føler hun, at hun er nødt til at fokusere meget på det skriftlige, grammatik og korrekthed.

"Det er meget godt, at de nye Fælles Mål opfordrer til fokus på den kommunikative side, men vi skal jo forberede dem til en skriftlig prøve. De synes ikke, at det er fedt at skrive noget, der er helt hen i hegnet. Så man bruger meget energi på korrekthed i stedet for at lære at elske sproget".

Hun fortæller, at hun år efter år har oplevet, at det i hendes klasser har været den skriftlige prøve, der er blevet udtrukket.

"Man kunne næsten gætte på, at det er fordi den er billigere i forberedelsestid. Men jeg må da indrømme, at hvis de bliver udtrukket til mundtlig prøve, så løber jeg, for de er slet ikke på det niveau, jeg kunne få dem op til tidligere".

Hanne Boe tror desværre ikke på, at problemerne forsvinder med de elever, der begynder med fremmedsprog i 5. klasse.

"Jeg har meget svært ved at forestille mig, at de får det store udbytte af en time om ugen. Og så vidt jeg har forstået, siger forskningen det samme. Jeg synes ikke, at jeg kan nå ret meget med to timer om uger. Meget af det sjove sprogtræning, jeg plejede at lave med dem, har jeg måttet skære væk. Min stolthed som fagperson har virkelig lidt et knæk".