Det vil koste næsten 8000 kroner om året, hvis Tony Sørensens søn fra næste år skal gå til fodboldtræning på Sundby Fodboldakademi i Skolen ved Sundbys idrætstimer. De penge vil Tony Sørensen ikke betale.
Forælder raser: Brugerbetaling er synd for børnene
Tony Sørensens søn skal starte i 6. klasse efter sommerferien. På drengens skole er ledelsen ved at finde ud af, om det er lovligt at fritage eleverne for undervisning, så de kan gå til forældrebetalt fodboldtræning i stedet for. Men det er synd for de børn, som ikke kan deltage, mener Tony Sørensen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Klokken ringer ind til en ny skoledag, og der er idræt på skemaet fra klokken 8-10. Mens en del af klassens elever går mod skolens omklædningsrum, går en anden del mod det lokale fodboldakademis omklædningsrum.
Skole vil benytte Grundloven til at indføre forældrebetaling
Ovenstående scenarie kan snart være virkelighed på Skolen ved Sundet på Amager. I øjeblikket er Københavns Kommune ved at afgøre, om skolen må fritage elever fra undervisning i skolen og lade forældrene overtage undervisningspligten i dele af skoletiden. På den måde vil brugerbetalt undervisning nemlig være lovlig.
8000 kroner om året
Det vil koste næsten 8000 kroner om året, hvis Tony Sørensens søn fra næste år skal gå til fodboldtræning på Sundby Fodboldakademi i Skolen ved Sundbys idrætstimer. De penge vil Tony Sørensen ikke betale, men det handler ikke om beløbet, siger han. Det er principielt et problem, hvis der kan opkræves penge uanset beløbet.
Ministeriet fastslår: Grundloven giver ikke mulighed for brugerbetaling
"Jeg synes, det er en særdeles dårlig ide at tilbyde forældrebetalt undervisning i samme tidsrum, som der er undervisning på skolen. Fordi det er der nogle forældre, der ikke har råd til", siger han.
"Så kan x-antal elever tage til fodbold på akademiet, og x-antal have undervisning på skolen, og det er noget møg. Nogle af dem, der ikke kan være med, sidder tilbage og siger øv, og der bliver skabt en form for a- og b-hold".
Skolens bud på en løsning er, at det måske er muligt for forældre at søge tilskud, så en del af eller hele beløbet til fodboldtræningen kan blive betalt. Men den løsning er ikke holdbar, mener Tony Sørensen.
"Der er stor forskel på, hvor mange resurser forældre har til at søge sådanne tilskud. Det er ikke alle, der har mulighed for at søge dem".
Antorini: Fritagelse for undervisning er kun for de færreste
Giver dårligere undervisning
Tony Sørensen mener, at der er en slagside mere, nemlig et pædagogisk problem. Kvaliteten af undervisningen vil dale, frygter han.
"Vi vil gerne have, at vores elever bliver undervist af nogle didaktisk og pædagogisk uddannede lærere. Det går tabt med sådan en ordning her, for fodboldtrænere er ikke læreruddannede, så det vil gå ud over kvaliteten af vores børns undervisning", siger han.