Finansminister Bjarne Corydon er den person, som flest mener, har for meget indflydelse på folkeskolen. Han topper også listen over personer, som har størst indflydelse på lærernes arbejdsvilkår.

Magtanalyse: Corydon har for stor indflydelse på folkeskolen

Finansminister Bjarne Corydon (S) topper listen over personer, der har for stor indflydelse på folkeskolen ifølge en magtanalyse, som Cevea har gennemført blandt meningsdannere. På andenpladsen er Niels Egelund skarpt forfulgt af DLF’s formand Anders Bondo Christensen.

Offentliggjort
"Hvis jeg som undervisningsminister ikke var en af dem, der har indflydelse, så synes jeg virkelig, I har grund til at stille mig spørgsmål", sagde Christine Antorini om magtanalysen.

Størst Indflydelse på Folkeskolensamlet set:

1. Christine Antorini (S),undervisningsminister

2. Bjarne Corydon (S), finansminister

3. Michael Ziegler (K), borgmester i HøjeTaastrup og formand for KL's løn- og personaleudvalg

4. Helle Thorning Smidt (S), statsminister ogformand for Socialdemokraterne

5. Anders Bondo Christensen, formand forDLF

Aktører med for stor indflydelse påfolkeskolen

1. Bjarne Corydon, finansminister

2. Niels Egelund, Professor

3. Anders Bondo Christensen, formand forDanmarks Lærerforening

4. Niels Gotfredsen, direktør iModerniseringsstyrelsen

5. Michael Ziegler, borgmester i HøjesTaastrup og formand for KL's løn- og personaleudvalg

Størst Indflydelse påfolkeskolelærernes arbejdsvilkår

 1.Bjarne Corydon, finansminister

2. Michael Ziegler, borgmester i HøjeTaastrup og formand for KL's løn- og personaleudvalg

3. Christine Antorini,undervinsingsminister

4. Anders Bondo, formand for DLF

5. Margrethe Vestager, økonomiminister

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Cevea har opstillet en række ranglister over hvem, der har indflydelse på folkeskolen, og menige lærere er slet ikke med på nogle af dem. På listen over de 23 personer, der samlet set har mest indflydelse på folkeskolen ligger undervisningsminister Christine Antorini (S) øverst, og det er hun glad for.

"Hvis jeg som undervisningsminister ikke var en af dem, der har indflydelse, så synes jeg virkelig, I har grund til at stille mig spørgsmål", sagde Christine Antorini, da magtanalysen blev præsenteret på Folkemødet på Bornholm. Læs hele analysen via link til højre.

Følg Folkeskolen på Folkemødet

Hun afviste, at det i virkeligheden er finansminister Bjarne Corydon, der har magten i folkeskolen.

"Det er fuldstændig forkert. Men det ville være underligt, hvis jeg ikke havde finansministeren med, når der nu skal bruges så mange penge", sagde Christine Antorini med henvisning til folkeskolereformen. 

Listerne over hvem, der har magten i folkeskolen, er kommet til veje ved, at tænketanken Cevea har spurgt 216 centrale meningsdannere og interessenter i januar. 84 har svaret.

Corydon: Folkeskolereformen står mit hjerte nært

Bondo - Danmarks sureste mand

Formand for DLF Anders Bondo Christensen får en femte plads, når det gælder om at have indflydelse samlet set på folkeskolen. Men han ligger på tredjepladsen over personer, der har for meget indflydelse på skolen.

Det undrer ikke Anders Bondo, at han er så højt placeret på listen.

"Det kan undre mig, at jeg ikke er højere oppe på listen", sagde han og mente, at mange havde travlt med at give ham nej-hatte på.

"Jeg skal være med i et program på P1, hvor jeg bliver præsenteret som Danmarks sureste mand. Det er et prædikat man har forsøgt at sætte på mig og på den samlede lærerstand", sagde han og ønskede, at flere ville lytte til lærernes bekymringer. 

Bjarne Corydon: "Det er fair at andre har en anden opfattelse"

Fokus på økonomisk tænkning i skolen

Næsten 60 procent af de adspurgte meningsdannere svarede, at de var enige i udsagnet om, at "folkeskolepolitikken er præget af økonomisk tænkning frem for fokus på faglighed og læring". Samtidig peger hovedparten af deltagerne i magtanalysen på, at Christine Antorini og Anders Bondo er dem, der har visioner for folkeskolen, mens kun halvdelen mener, det gælder for Ziegler. Mindre end en tredjedel af de adspurgte mener, at Bjarne Corydon har visioner for skolen.

KL: Kommunerne har ansvaret for folkeskolereformen

Antorini, Egelund og Bondo optræder mest i medierne

I magtanalysen har Cevea også foretaget en kvantitativ indholdsanalyse af godt 1000 artikler i Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad og Børsen gennem 2012 og 2013.

Her er det de samme personer, der dominerer debatten. Christine Antorini er klart mest i medierne, da hun optræder i hver fjerde artikel om folkeskolen. Efter hende kommer Anders Bondo Christensen og professor Niels Egelund, der optræder i cirka hver 10. artikel.

"Det er nok, fordi jeg og mine kolleger ringer så tit til ham", siger Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang.  

Finansminister Bjarne Corydon ønskede ikke at deltage i debatten.

Læs mere

Læs Magtanalysen fra Cevea