Sprogmanden og organisatoren, professor Jørn Lund siger tak for dansklærernes pris Tankestregen.

Sprogprofessor Jørn Lund hædres af dansklærerne

Dansklærerforeningen giver i år sin pris Tankestregen til professor Jørn Lund. Han får prisen for sine finurlige og indsigtsfulde skriverier om dansk sprog gennem mange år. Men ikke kun for det. Han får den også for sin mangeårige, humanistiske indsats i erhvervslivet og det politiske liv.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sprogprofessor Jørn Lund er dette års modtager af Dansklærerforeningens pris Tankestregen.

Det blev afsløret på foreningens konference 'Læsning, literacy og litteratur i et markedsorienteret danskfag' i Odense forleden.

"Modsat mange andre humanister er du ikke bange for at tage et lederskab. Du har stået i spidsen for udvalg, nævn og projekter - blandt andet var du chefredaktør for Den Store Danske Encyklopædi - og du har været direktør for Gyldendal", sagde formanden for Dansklærerforeningens fællesbestyrelse Jacob Buris Andersen til prismodtageren.

"Din faglige indsigt giver dig naturligvis styrke, men man skal bestemt ikke underkende dine personlige egenskaber. Du er en mester i at skabe kompromiser, hvor alle bliver hørt og tilgodeset, uden at resultaterne mister substans. Populært sagt formulerer du dig elegant gennem udfordringerne, så alle omkring bordet føler sig hørt. Det er en disciplin du mestrer bedre end nogen anden", tilføjede han.

Brobygger mellem erhvervsliv og kultur

Jacob Buris Andersen kom også ind på Jørn Lunds mod og evne til at skabe bro mellem kultur og erhvervsliv - en alliance, som ikke alle i kulturens verden har bifaldet gennem årene.

"En af de mange forbindelser, du har skabt, er den mellem kultur og erhvervsliv. Blandt andet var du klar til at hjælpe processen i gang, da Bikuben i sin tid ønskede at stifte en litteraturpris, som siden blev til Danske Banks Litteraturpris", sagde dansklærerformanden.

"Du gik aktivt ind i en proces, som formåede at forene litteraturen med kommerciel virksomhed - et spænd, som naturligvis rummer mange kompromiser, men som lod sig gøre blandt andet på grund af din indsats. I dag er kultur og erhvervsliv bedre til at nå hinanden, og du kan roligt tage din del af æren for en større gensidig forståelse", tilføjede han.

Sprogets tjener

Dansklærernes formand understregede dog samtidig, at Jørn Lund først og fremmest er modersmålets mand og får prisen for sit omfattende arbejde i sprogets tjeneste:

"I utallige klummer, radioindslag og artikler har du vist os hvor det danske sprog kommer fra, hvor det er på vej hen, og hvordan vi kan bruge det for os selv og for andre", sagde Jacob Buris Andersen.

Medlem af Det Danske Akademi

Jørn Lund er blandt andet medlem af Det Danske Akademi og formand for Dansk Sprognævn. Hans hovedværk er Dansk Rigsmål I-II og Den Store Danske Udtaleordbog (begge har han skrevet sammen med Lars Brink).

Hans udgivelser tæller desuden blandt andet Dansk i nullerne (2011), og i marts i år udsendte han Dansk i skred - 52 sproglige opstrammere. Jørn Lund har modtaget en række priser, blandt andet Modersmål-Selskabets pris og Holberg-medaljen i 2009, Danske Banks Hæderspris i 2011 og KulturBornholms Champagnepris 2012.

Fjerde gang, at Tankestregen uddeles

Den 68-årige professor er den fjerde i række af personer, der modtager Tankestregen. Prisen er tidligere tildelt professor Ellen Krogh (2013), forfatter Helle Helle (2011), mens sanger, sangskriver og forfatter Steffen Brandt var den første prismodtager i 2010. Med prisen følger 10.000 kroner og Dansklærerforeningens logo som kobberskulptur.

Tankestregen blev indstiftet i forbindelse med Dansklærerforeningens 125 års jubilæum i 2010. Det er foreningens bestyrelse, der finder frem til den årlige modtager, og prisen kan gå til forfatter, en kulturinstitution eller til en person, der har "betydet noget for udvikling af faget", eller som har haft "en særlig betydning for udvikling af og/eller udbredelse af viden og bevidsthed om det danske sprog".

Professor modtager Dansklærerforeningens pris