Undgå et cv med huller

Dit cv bliver pænere, du får værdifuld erfaring. Du udtrykker motivation ved at jobbe langt væk eller ved at tage selv et mindre attraktivt vikariat.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er med dit cv som med en trøje; det skæmmer med huller, medmindre de tjener et oplagt formål.

Et skæmmende hul i en ny lærers cv kan opstå, hvis man efter afsluttet uddannelse er uden arbejde i en periode.

Det mener skoleleder Grethe Andersen, Vester Mariendal Skole i Aalborg, og hun fortæller gerne hvorfor, når hun holder oplæg om jobsøgning for lærerstuderende.

»Det betyder meget for ens fremtid på lærerarbejdsmarkedet, at man ikke har perioder uden arbejde. Når jeg skal ansætte en lærer, og der er ansøgninger fra en ny lige fra læreruddannelsen og fra en, der har gået ledig i en længere periode, for eksempel et år, så foretrækker jeg alt andet lige den nyuddannede«, siger den nordjyske skoleleder.

Et hul i cv'et kan være udtryk for, at en ansøger mangler motivation, og at vedkommende vælger dagpenge frem for at tage vikariater eller mindre attraktive job.

»Her på skolen kan vi som regel vælge og vrage mellem ansøgere. I den situation vil jeg ikke vælge en, der ikke har brugt de muligheder, der er for at få erfaringer som lærer. Man må regne med, at vi har ansøgere, der har valgt at tage vikariater, selvom de går ned i indtægt sammenlignet med dagpenge. Det er udtryk for virkeligt at satse på at blive lærer«, siger Grethe Andersen.

En ting er at signalere motivation, noget andet er at få erfaring som lærer.

»Da min mand og jeg var nyuddannede lærere, var det meget svært at få arbejde her i Aalborg. Så flyttede vi ud i landet for at blive lærere der i nogle år og flyttede tilbage, da det blev bedre tider. Man kan få værdifuld viden om at være lærer ved at arbejde som vikar eller ved at tage et job, der måske ikke står øverst på ønskesedlen«.

Grethe Andersen holder blandt andet oplæg, når Lærernes A-kasse samler lærerstuderende til møde på læreruddannelsen i Aalborg. Når hun gør det, bliver der nævnt mange faktorer, der spiller en rolle for at komme i betragtning til et job.

»Det er vigtigt at have en læreruddannelse med de rigtige linjefag, at kunne skrive en ansøgning og at vise, at man kan samarbejde, men som nyuddannet skal man først til at lære at være lærer. Det handler om at finde en læreridentitet. Det kan man som vikar, og så kan man søge noget mere blivende bagefter«, siger Grethe Andersen, der også anbefaler nyuddannede at tage andre job.

»Anbefalingen gælder også undervisningsjob andre steder. Som nyuddannet gælder det om at finde sig selv som lærer«, siger hun.