"Vi har forsøgt med forskellige kreative modeller, men jeg var altså ikke god nok til at få det til at hænge sammen. Og så må vi gøre det på denne måde", sagde Anders Bondo.

KTO: Ingen fælles krav om lønstigninger

Tryghed, ligestilling og seniorrettigheder er det kommunale forhandlingsfællesskab KTO enige om at sætte på kravlisten til de kommende overenskomstforhandlinger. Men et fælles krav om generelle lønstigninger faldt til jorden.

Offentliggjort Sidst opdateret

KTO's generelle overenskomstkrav påKL's område

1. Reguleringsordningen

Reguleringsordningen videreføres.


2. Tryghed

• Ved afskedigelse på grund af arbejdsmangel, og hvor der iopsigelsesperioden opstår behov for at besætte en tilsvarende elleranden faglig relevant stilling, skal denne tilbydes denafskedigede.
• Indgåelse af lokal aftale om vilkår ved afskedigelser, fx ferie,fritstilling, kompetenceudvikling og efteruddannelse, outplacementmv.
• Tryghedspuljens opgaveløsning videreføres.
• Bedre muligheder for udbetaling af feriegodtgørelseførstkommende ferieår ved ufrivillig nedsættelse afarbejdstidsnorm.
• Ved kommunal selskabsdannelse, ændringer i opgavevaretagelsen,OPP m.v. indgås aftale om løngaranti.
• Sikring af balancen mellem ordinært ansatte og ekstraordinærtansatte på den enkelte arbejdsplads og overenskomstgruppe.
• Den forhandlingsberettigede organisation inddrages forinden, dersker opsigelse begrundet i arbejdsmangel.


3. Ligestilling/ligeløn

Vilkår i forbindelse med fravær af familiemæssige årsagerforbedres.
• Barselsorlov til faderen udvides.
• Tydeliggørelse af, at ret til frihed med løn ved barnshospitalsindlæggelse også omfatter ambulant behandling.

EU-direktivet om ligebehandling implementeres somKTO-aftale.

Der gennemføres i aftaleperioden et projekt om kønsmainstreamingaf de generelle KTO-aftaler.

4. Seniorrettigheder

Vilkår for seniorer forbedres:
• Ret til gradvis tilbagetrækning ved nedsat arbejdstid. Detsikres, at der ved organisationsforhandlingerne kan aftales dækningaf evt. indtægtstab - fx via delpension, delefterløn eller medreduceret pensionsindbetaling.
• Ansatte, der oppebærer pension, inddrages fuldt ud ioverenskomsten.


5. Forbedrede vilkår for TR og AMR

Forbedrede vilkår for TR og AMR:
• AMR skal aflønnes for funktionen.
• Bedre sikkerhed for TR mod afskedigelse.
• Der indføres digitalisering i udveksling af dokumenter mellemarbejdsgiver, TR og faglig organisation i relation til valg af TR,meddelelser om lokallønsforhandlinger mv.
• AKUT-bidraget forhøjes.


6. Tillid, kvalitet, faglighed og psykiskarbejdsmiljø

Der indgås aftale om, hvordan arbejdet med social kapital,herunder tillid, kvalitet, faglighed og psykisk arbejdsmiljø kanunderstøttes blandt andet med henblik på, at der iorganisationsforhandlingerne kan aftales konkrete indsatserherfor.


7. Forbedring af øvrige vilkår

Den fælleskommunale gruppelivsordning
Der indgås aftale om anvendelsen af bonusmidler i denfælleskommunale gruppelivsforsikring.

Tidsbegrænset ansættelse
Forpligtende initiativer med det formål at øge gennemsigtighed ivilkår som tidsbegrænset ansat.

Kendskab til aftale- og overenskomstforhold
Der aftales initiativer med det formål at styrke kendskabet tilkommunale aftale- og overenskomstforhold blandt andet hos ansattemed anden etnisk baggrund end dansk.

Forsikringsdækning ved tjenesterejser
Det videre forløb i relation til den ved OK-11 aftalte kortlægningaf forsikringsdæk-ning ved tjenesterejser drøftes.


Sociale klausuler
Der ønskes en drøftelse af kommunernes brug af socialearbejdsklausuler til sikring mod social dumping og til sikring afkædeansvar/bestilleransvar.

Der ønskes en drøftelse af kommunernes brug af socialeklausuler, fx om fastsættelse af krav til antal elever mv.

Uden for aftaleområdet
Der ønskes en drøftelse af kommunernes socialøkonomiskevirksomheder.


8. Forbeholdskrav

Forbehold for fremsættelse af krav, der følger af ændringer pådet øvrige arbejdsmarked eller i lovgivningen.

Forbehold for fremsættelse af krav som følge af verserendevoldgiftsager på det kommunale og/eller det regionale område.

Se kravene på det regionale område og formand for KTO AndersBondo Christensens mundtlige beretning fra repræsentantskabsmødetpå KTO's hjemmeside i morgen tidlig.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg er personligt ked af, at vi ikke kunne finde et kompromis. Men det kunne vi ikke. Jeg synes, det er et underligt signal at sende herfra. Det bliver op til den enkelte organisation at stille kravet", sagde lærerformand og formand for forhandlingsfælleskabet Anders Bondo Christensen, da han efter hektiske møder i løbet af dagen åbnede KTOs repræsentantskabsmøde her til eftermiddag. Han understregede, at Lærernes Centralorganisation, som står for lærernes forhandlinger vil stille krav om procentvise generelle lønstigninger, og at hans overbevisning er, at langt de fleste af KTO's medlemsorganisationer vil gøre det samme. Men han kunne ikke få alle med.

"Vi har forsøgt med forskellige kreative modeller, men jeg var altså ikke  god nok til at få det til at hænge sammen. Og så må vi gøre det på denne måde", sagde Anders Bondo. 

KL vil skrotte lærernes arbejdstidsaftale

Lavestlønnede sakker bagud  Ikke alle ønsker procentvise lønstigninger. Lønstigninger baseret på procenter giver nemlig flest kroner til de højestlønnede. De lavest lønnede i det kommunale forhandlingsfællesskab så hellere, at lønstigninger blev udmøntet som kroner og øre. På den måde ville gabet mellem de højstlønnede og lavestlønnede i fælleskabet ikke vokse. Formand for FOA Dennis Kristensen lagde ikke skjul på, at han ikke vil gå med til at stille krav om procentvise lønstigninger uden at der også bliver lavet et projekt for de lavestlønnede. "Brudfladen er gået på, at der skulle være et løft til de lavestlønnede, men det kunne vi ikke blive enige om", siger Dennis Kristensen og ærgrer sig over, at forhandlingsfællesskabet ikke var klar til at vise større solidaritet med de lavestlønnede i krisetid. "Det er de dårligst stillede, der dårligst klarer konsekvenserne af krisen", siger han.

 Han mener dog ikke, at forhandlingsfællesskabet umiddelbart er truet, selv om man ikke kan stille fælles lønkrav. "Lad os slå koldt vand i blodet. Men det er klart, at hvis vi i fremtiden ikke kan forhandle løn, så bliver der mindre grund til at have et forhandlingsfællesskab".

KTO: Projekt skal sikre ekstra kroner til lavestlønnede

Overenskomstkrav vedtaget

KL og KTO udveksler krav til de kommende overenskomstforhandlinger i morgen. Og repræsentantskabet i KTO vedtog uden otte krav på både det regionale og det kommunale område uden be-mærkninger. På det regionale område bliver der stillet krav om generelle lønforbedringer. Et fælles krav bliver at videreføre den såkaldte reguleringsordning, der sikrer, at de offentlige ansattes lønudvikling ikke halter langt bagefter de privatansatte. Derudover stiller KTO en række krav om blandt andet tryghed, ligestilling, seniorrettigheder og forbedrede vilkår for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter.  Fredag begynder de første politiske forhandlinger mellem parterne.