»Vi skal have større læringsfokus«

Skolelederen på Stavnsholtskolen i Farum, Keld Stattau, har fokus på læring. Ikke fordi trivsel ikke er vigtig, men skolen er et lærested.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

? På Marie Kruses Skole slutter eleverne cirka en karakter højere end på Stavnsholtskolen ved afgangsprøverne. Og når ministeriet sammenligner med den »socioøkonomiske reference«, ligger Marie Kruses Skole også højere end ventet. Er undervisningen simpelt hen bedre på Marie Kruses Skole?

! »Nej. Der vil jeg jo hævde, at svaret er nej. Men måske kan de målrette deres undervisning bedre til den gruppe elever, de har. Jeg har ingen evidensbaseret viden om, hvorfor det er sådan. Vi hævder jo, at vi går bredere ind, og at vi bruger vores undervisning mere tværfagligt. Men det tror jeg også, at de gør. Så karaktererne burde være lige gode. Men det er et felt, vi arbejder på at blive bedre til. Et felt, der skal have opmærksomhed, er, hvordan vi kan blive bedre til at arbejde med vores tosprogsbørn«.

? Nogle af de elever, vi har talt med på begge skoler, siger, at de læser flere lektier og kommer mindre for sent på Marie Kruses Skole. Kunne I opnå et højere fagligt niveau ved at stramme mere op på den slags?


! »Ja, det kan ikke afvises. Vores elevgruppe har en anden sammensætning, og det giver anderledes vilkår. Vi har forsøgt at lave en opstramning med fokus på at møde til tiden og med lektiecafe. Men vi har nogle børn, der hænger i en anden livssituation, og det kan blandt andet medføre, at det bliver sværere for dem at møde til tiden. Der har de nok nogle andre elever på Marie Kruses Skole. Forældrene har også en anden baggrund, som betyder, at børnene kommer til tiden«.

I skole fra 7.15

? Hvad er jeres gymnasiefrekvens på Stavnsholtskolen?


! »Den er stort set den samme som på de andre folkeskoler i kommunen. Også fra de skoler, der har en mere homogen elevgruppe, end vi har. Vi mener, at vi leverer varen. De, der har den lyst, skal nok komme videre - også med gode karakterer«.

? Når vi har spurgt lærerne på Stavnsholtskolen, hvordan de har det med privatskolens højere afgangsgennemsnit, så taler de om, at børnene skal være glade og have en god fremtid, mens du taler om, at skolen skal være et lærested. Har du svært ved at komme igennem med fokus på faglighed i lærerkorpset?


! »Jeg tror, det er en tænkning om, hvad der kommer først. Kan man lære noget, hvis man ikke trives på skolen? Så det er meget naturligt, at lærerne tænker sådan. Jeg prøver så at skubbe hen mod et læringsfokus. Ikke fordi trivsel ikke er vigtig. For mig er der kun en lille gradsforskel i det, og jeg tror, det er vigtigt, at vi markerer det også over for forældrene, når de taler om trivsel«.

? Privatskoler henter ofte børn i de private børnehaver. Vil I lave opsøgende arbejde i de private daginstitutioner?


! »Vi har et samarbejde med de tre nærmeste institutioner, hvor vi får flest børn fra. Dem besøger jeg sammen med en børnehaveklasseleder. Men vi får børn fra 16 forskellige institutioner, så mere end det vil ikke være muligt«.