DLF er klar til KL-arbejdstidskrav

DLF vil ikke stille krav om arbejdstid ved overenskomstforhandlingerne i 2013. Men Lærerforeningen forbereder sig på, at KL rejser krav på arbejdstidsområdet.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF er klar til at indkalde til en ekstraordinær kongres, hvis KL rejser krav om arbejdstid ved de kommende overenskomstforhandlinger og hovedstyrelsen vurderer, at en ekstraordinær kongres er nødvendig. Det fortalte formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen på DLF's kongres i Tivoli Congress Center i dag.

Han fremhævede, at KL i 2010 i udspillet "Nysyn på folkeskolen" skrev, at "de forandringer, der er beskrevet i udspillet, kan håndteres inden for den gældende arbejdstidsaftale for lærere i folkeskolen 2008".

Nu lyder KL's udmeldinger i en helt anden retning, og DLF forbereder sig på, at KL kan stille krav om lærernes arbejdstid. "Det er svært at se linjen i det", sagde Gordon Ørskov. DLF har mod på arbejdstidsforandringer Han løftede sløret for, at DLF forbereder sig på, hvordan lærerforeningen kan snakke om mere tilstedeværelse på skolen, samt om hvordan man kan involvere lederne mere i lærernes undervisning, hvis KL stiller arbejdstidskrav.

DLF er også klar til at se på, hvad der kan gøres for at styrke teamsamarbejdet, og hvordan kan man tilpasse arbejdstidsaftalen, hvis folkeskolelovens paragraf 16, der handler om, hvor mange timer, det enkelte fag har, ændres.

"Vi vil fastholde KL på, at arbejdstidsaftale 2008 er godt på vej. Vores fælles evalueringer viser, at det er en god aftale, der i vid udstrækning lever op til intentionerne. Men A08 bør fortsat være et samarbejdsprojekt, der forpligter alle parter. Skoleledere, lærere og kommuner. Det er her, udviklingspotentialet ligger - ikke i en ny arbejdstidsaftale", sagde Gordon Ørskov Madsen.

Lokale aftaler skal bruges strategisk Næstformand for DLF Dorte Lange fremsatte en resolution på hovedstyrelsens vegne, hvor DLF opfordrer KL til, at man i fællesskab tager ansvar for, at man fortsat fokuserer på udviklingen af undervisningens kvalitet. Hun fremhævede, at arbejdstidsaftalen fra 2008 giver muligheder for at lave fleksible løsninger lokalt, samt at parterne i Herning netop er blevet enige om, at lærerne ikke behøver fuld forberedelse for al samvær med eleverne. "Når vi gør det lokalt, så skal vi bruge det strategisk i forhold til medier og forældre i stedet for at søge den konfronterende linje, som vi oplever KL gør i øjeblikket. Ellers ender det med, at vi får en mere optælling og meget mere bureaukrati og det går ud over kvaliteten i undervisningen", sagde Dorte Lange.

Kongressen stemte for hovedstyrelsens resolution med stort flertal.    Delegeret ønsker offensiv strategi Morten Refskov fra Ballerup Lærerforening mente, at de lokale arbejdstidsaftaler er under stort pres, og at den nye arbejdstidsaftale fra Aarhus, hvor lærerne skal undervise mere og være mere tilstede på skolen, er tegn på behovet for en central aftale.

Århus Lærerforening: Vores aftale kan ikke overføres til alle

"Vi er lokalt under maksimalt pres. Jeg har svært ved at se, at hovedstyrelsen anerkender det pres, vi er under.  Jeg tror, det er bedre, vi har en central aftale, der er minimalt dårligere, end det, man lokalt kan forhandle hjem, men hvor vi så til gengæld er sikret", sagde han og roste hovedstyrelsen for at tænke offensivt på tilstedeværelse og ledelsesudvikling.

"Men jeg er bekymret for, at det ikke er det billede, man ser i offentligheden. Vi fremstår defensive. Måske ville vi komme længere ved at byde ind og sige, at selvfølgelig kan vi kigge på om, der er noget, der kan gøres endnu bedre".

Læs mere

Resolution: Kvalitet i undervisningen