Vi hæver undervisningen, men vi hæver også forberedelsen, understreger Søren Aakjær, formand for Århus Lærerforening.
Christian Grunert
Århus Lærerforening: Vores aftale kan ikke overføres til alle
Formand for Århus Lærerforening Søren Aakjær mener, at Aarhus' nye arbejdstidsaftale beskytter lærerne bedre mod besparelser end den centrale A08-aftale. Men ved også, at den ikke uden videre kan overføres til andre kommuner.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Søren Aakjær har længe forsøgt at tænke andre veje på arbejdstidsområdet. Han har forsøgt at vinde lydhørhed på DLF's kongres og på møder for alle kredsformænd i DLF, men han har ikke rigtig fået opbakning. "Det er der ingen, der har bidt på. Hovedforeningen er ikke klar til at lave noget helt nyt. Men jeg har også fået at vide, at jeg gerne må lave noget i Aarhus, og det har jeg så gjort", siger Søren Aakjær.
Værn mod besparelser Aftalen fra Aarhus betyder, at lærerne skal undervise en time mere om ugen, end man kan i henhold til den centrale arbejdstidsaftale fra 2008, A08. Med Aarhus-aftalen kan de få helt op til 26 undervisningstimer om ugen. Til gengæld er de sikret forberedelsestid.
"Jeg har lavet en løsning, som jeg synes passer bedre til lærerne, end A08 gør. Lærerne skal undervise noget mere. Men i forhold til A08 sikrer vi, at forberedelsen følger med op til undervisningen. Og så tager vi besparelserne udenom".
Han har bidt mærke i, at kommuner rundt omkring er begyndt at ændre på den oprindelige faktor for, hvor meget forberedelse undervisning udløser. For ham at se begyndte det for to år siden, da Odense Lærerforening som den første kreds forhandlede en lavere faktor.
"Når man forhandler faktortiden ned i A08 så giver man lærerne mere undervisning, men mindre forberedelse og den logik har jeg simpelthen så svært ved at forstå. Når vi nu havde muligheden her i Aarhus og kunne snakke med arbejdsgiverne om det, så valgte jeg at lukke aftalen".
Beskyttelse frem for fleksibilitet
Bondo: Aarhus' arbejdstid bliver ikke landsdækkende
DLF-formand Anders Bondo Christensen har beskyldt aftalen for at være mindre fleksibel end A08 - og det giver Søren Aakjær ham ret i.
"Den her aftale er mindre fleksibel. Det er hele pointen. Fleksibilitet gør det sværere for læreren, når der kommer et pres for at, de skal undervise mere og de samtidig skal være fleksible, risikerer man, at de bare arbejder mere. Hvis kommunen vil presse os, bliver vi nødt til at komme med et bud på, hvordan vi kan beskytte læreren. Den her aftale er en balance mellem det pres, der er, og en beskyttelse af læreren", siger Søren Aakjær.
Aftalen er delt op, så hver lærer har 450 timer om året til forberedelse. Derudover maximalt 780 undervisningstimer og 450 timer til fleksibel tid, som er til elevernes pause, og alt hvad der er af møder, som ikke er forberedelse. Søren Aakjær påpeger, at fleksibiliteten er blevet større på ledelsessiden. Ledelsen har nu mulighed for at prioritere mere ude på skolen, fordi de kan omveksle funktioner til fleksibel tid og undervisning.
"Det gør aftalen mere fremtidssikret og robust i forhold til, at der kan komme besparelser. Det kan gå og ned uden, at vi behøver at sidde ved forhandlingsbordet og få at vide, vi har en rigid aftale", siger Søren Aakjær.
Læs mere
Aarhus' arbejdstidsaftale