Christine Antorini har lagt vægt på en pædagogisk begrundelse, og at klassen fortsat er omdrejningspunkt

Vejle bliver lovlig: Antorini godkender 17 frikommune-forsøg

Friere rammer for klassedannelse, holddannelse og undervisning på tværs af årgange og for elevplaner og kvalitetsrapporter. Det er nogle af de 17 ansøgninger fra frikommunerne, som børne- og undervisningsministeren i dag har godkendt. Dermed bliver to Vejle-skoler lovlige igen.

Offentliggjort

Fakta: frikommuner

De ni kommuner, der er udvalgt som frikommuner, er: Fredensborg,Fredericia, Gentofte/Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle,Vesthimmerland og Viborg.

Frikommunerne kan få dispensation fra statslige regler ogdokumentationskrav til at afprøve forsøg, der har til formål atudvikle nye veje i den kommunale opgaveløsning.

Frikommunerne har indtil nu indsendt i alt 37 ansøgninger påMinisteriet for Børn og Undervisnings område. De fleste ansøgningerer på folkeskoleområdet. Frikommuneforsøget begynder 1. januar 2012og varer fire år.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini har i dag godkendt 17 ud af 37 ansøgninger om forsøg på skoleområdet, som de såkaldte frikommuner har indsendt til ministeriet. Det drejer sig blandt andet om forsøg med klassedannelse, holddannelse, aldersintegreret undervisning, idræt, elevplaner, kvalitetsrapporter, fælles ledelse og skolebestyrelser.

"Frikommuneforsøget handler om at vise større tillid til kommunalbestyrelser, forvaltninger, skoleledere og lærere, og jeg har stor tillid til, at alle parter vil forvalte de større frihedsgrader, så der bliver gennemført forsøg, der på sigt kan være med til at videreudvikle folkeskolen", siger Christine Antorini.

Ideen med frikommuneforsøget er, at frikommunerne kan få dispensation fra statslige regler og dokumentationskrav til at afprøve forsøg, der kan udvikle nye veje i den kommunale opgaveløsning, fastslår Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

"Vi skal bruge frikommuneforsøgene til at gå nye veje i forhold til, hvordan vi organiserer undervisning og folkeskolerne, så vi får nogle erfaringer, som vi kan bruge til at udvikle folkeskolen. Derfor har jeg især lagt vægt på, at der er en god pædagogisk begrundelse for frikommuneforsøgene, og at forsøgene vil blive evalueret på en måde, der gør, at vi kan lære af dem og bruge resultaterne til at forbedre folkeskolen. Jeg har også lagt vægt på, at de kommuner, der ønsker forsøg med klasse- og holddannelsesreglerne, fortsat lader klassen være det sociale og faglige omdrejningspunkt for eleverne. Jeg ser frem til, at vores dygtige skoleledere og lærere kan udnytte de større frihedsgrader til elevernes bedste," tilføjer Christine Antorini.

Vejle Kommune driver folkeskoler ulovligt

Vejle Kommune har fået godkendt sin dispensation til aldersintegreret undervisning i hele skoleforløbet. To skoler i kommunen har siden sommerferien gennemført aldersintegreret undervisning i hele skoleforløbet uden for lovens rammer, men er altså nu blevet lovliggjort som forsøg.

Formanden for Danmarks Lærerforening har  frarådet ministeren at give dispensationerne frikommuneforsøgene, som den nuværende regering har arvet fra den tidligere regering. Ansøgningsprocessen har været kaotisk, påpegede lærerformanden, der anbefalede, at ministeren i stedet realiserer det forsøgsprogram med forskningstilknytning, som hun har annonceret.

En ny byge af dispensationer er på vej på skoleområdet

De øvrige 20 ansøgninger på Ministeriet for Børn og Undervisnings område er fortsat i gang med at blive sagsbehandlet. De kan ikke godkendes på nuværende tidspunkt, eksempelvis fordi deres forsøg ikke kan godkendes inden for den eksisterende lovgivning. Regeringen overvejer at fremsætte en særlig frikommunelov.

 

 

Kommune

Titel på ansøgning

Odense Kommune

Holddelingsbegrænsning ophæves

14/2 kl. 12:39: Ministeriet oplyser, at ansøgningen om Udvidelse af undervisningsbegrebet ikke er godkendt

Fredensborg Kommune

Fleksible hold

En skolebestyrelse med lokal forankring

Folkeskole-kvalitetsrapport hvert 2. år og større frihed til indhold

Gentofte/Gladsaxe Kommune

Ny forbedret udskoling

Styrke det inkluderende arbejde i folkeskolen

Vejle Kommune

Afskaffelse af udtalelse i faget idræt på 8.-9. klassetrin

Indførelse af kontaktlærerordning i folkeskolen

Aldersintegration og fleksibel holddeling - skoleområdet

Målrettet anvendelse af elevplaner i folkeskolen

Idræt og fysisk aktivitet på 7.-9. klassetrin - skoleområdet

Viborg Kommune

Udvidelse af nærmiljøet - store skoledistrikter

Vesthimmerland Kommune

Innovative og bæredygtige enheder i nærmiljøet

Sammenskrivning af kvalitetsrapporten og aftalen vedr. aftalestyring

Odsherred Kommune

Inddragelse af omverdenen i skolen

Øget mulighed for samdrift af skole og dagtilbud

Frikommunerne kan indsende yderligere ansøgninger til 1. maj og 1. november 2012.