Lærere i Guldborgsund Kommune kan risikere at blive flyttet til en anden skole i kommunen, hvis mange lærere er coronasygemeldt.

Falster: Lærere kan blive flyttet til coronaramte naboskoler

Hvis et lærerværelse i Guldborgsund Kommune er lagt ned af corona, kan lærere på en af kommunens andre skoler blive bedt om at tage derhen og undervise. Den besked fik kommunens lærere fredag morgen. Overflyttelsen er frivillig og vil kun ske i nødstilfælde, lyder det fra kommunen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har lige fået besked her til morgen om, at vi skal være indstillet på at blive sendt ud på en af kommunens andre skoler og undervise, hvis modtagne skoles lærerkollegium lægges ned af corona".

Sådan skriver en lærer under et opslag på Folkeskolens Facebookside her til morgen.

Formand for Lolland-Falsters Lærerforening Birger H. Petersen har også modtaget en henvendelse fra en tillidsrepræsentant på en skole, som har spurgt ind til, om det er ok, at Guldborgsund Kommune, som dækker hele Falster og en del af Lolland, på den måde vil flytte rundt på lærerne i en krisesituation.

Birger H. Petersen gik videre til Danmarks Lærerforenings konsulenter - og herfra var svaret klart:

"Man kan godt flytte rundt på lærere inden for kommunen. Det ligger i ansættelsesformen, at det må man tåle", siger Birger H. Petersen.

Ny strategi: Ikke en eneste skole coronalukket efter nytår 

DLF: Lærere kan altid flyttes i en kommune

Konsulent i DLF Thomas Bregnegaard uddyber over for folkeskolen.dk: 

"Man kan flytte lærere til andre skoler. På lærernes ansættelsesbevis står, at de er ansat i en kommune med aktuel tjeneste på en enkelt skole. Da det er kommunen, der er arbejdsgiveren, kan man flytte lærerne inden for kommunen", siger Thomas Bregnegaard. "Det skal varsles, hvis en lærer får væsentligt længere transport til arbejde, men selve det, at man kan blive flyttet, er en del af ansættelsesvilkårene. Hvis man flytter en lærer, der får væsentligt længere til arbejde, inden det varslede tidspunkt, så regnes den forøgede transporttid som arbejdstid". 

Birger H. Petersen mener ikke, at det er noget, kommunen vil gøre brug af, medmindre det er helt nødvendigt.

"Vi har på enkelte skoler haft et stort fravær før jul og sikkert også efter. Man må jo se på, hvordan man kan håndtere det. Jeg tror ikke, at kommunen vil benytte sig af muligheden - men udmeldingen kommer, fordi man er presset på lærerkræfter", siger han.

Allerede før jul mærkede lærerne presset.

"Lærerne har også fået en melding om, at de kan blive brugt som vikarer, for vi er også i den situation, at vi ikke kan skaffe vikarer. Men det er et problem bare at bruge lærerne som vikarer, fordi det betyder, at de ikke har tid til at forberede sig og til møder. Derfor prøver vi at få lavet en aftale om en afregning af vikararbejdet", siger han og understreger, at både kommune og lærerforening forsøger at finde pragmatiske løsninger i den ekstraordinære situation, som skolerne står i lige nu.

Lærer: Coronafravær skaber kaos på skolen 

Skoleleder: Vi vil gerne være på forkant

Guldborgsund Kommune oplyser skriftligt til folkeskolen.dk, at der er pres på skolerne, og at skolelederne derfor er gået sammen for at hjælpe hinanden, hvis behovet opstår.

Derfor har nogle skoleledere spurgt lærerne, om der kunne være enkelte lærere, der har mulighed for at træde til på en anden skole, hvis det skulle blive nødvendigt.

Kommunen understreger, at det er helt frivilligt, og at der kan være mange årsager til, at det ikke er muligt for lærerne - eksempelvis på grund af afstand, transport eller andet. Flere lærere har allerede meldt positivt tilbage og vil gerne hjælpe kolleger på andre skoler, hvis situationen kommer dertil.

Skoleleder på Nordbyskolen i Nykøbing Lars Carlsen er en af de ledere, som i morges sendte beskeden ud til lærere og pædagoger på Aula. Han gør det, fordi han kan se, at der er steder i kommunen, der er hårdt ramt, og det gælder om at være på forkant i en coronatid, siger han. 

"Vores medarbejdere kan tage stilling til det i god tid og kan byde ind. På den måde ved vi, om der er grundlag for at gøre det, hvis det bliver nædvendigt. Jeg tror ikke, det bliver ti lærere, der skal hjælpe, det er måske en eller to", siger han til folkeskolen.dk

Foreløbig har flere lærere meldt sig, fortæller han. 

"Der er nogle, der har meldt tilbage, det kan vi godt. Når vi gør sådan noget på skolen, er der altid nogle, der byder ind. Vi er rigtig gode til at hjælpe hinanden".