24 af skolens 40 lærere underskrev på én dag en fælles udtalelse formuleret af Århus Lærerforening.

Lærere på Søndervangskolen i fælles udtalelse: Utrygt når ledelsen stadig er her

Flertallet af lærerne på den kendte Aarhusskole Søndervangskolen har sendt en fælles udtalelse til forvaltningen, hvori de skriver, at det er utrygt at gå på arbejde, fordi ledelsen stadig er på skolen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg oplever, at det som medarbejder er svært og utrygt at gå på arbejde, mens vi venter på resultatet af den uvildige undersøgelse. Baggrunden er primært, at ledelsen fortsat er til stede på skolen, hvilket medfører et stærkt belastet arbejdsmiljø".

Sådan står der i en fælles udtalelse, som Århus Lærerforening på vegne af et flertal af skolens lærere har sendt til direktør for Børn og Unge-forvaltningen Martin Østergaard Christensen i Aarhus Kommune.

Udtalelsen blev formuleret af Århus Lærerforening lige op til efterårsferien, og på blot en enkelt dag havde 24 af skolens 40 lærere skrevet under på, at de støtter op om udtalelsen.

"Det er et initiativ, jeg har taget for at sikre et klart mandat overfor direktøren, hvor jeg igen udtrykker stor bekymring for lærernes arbejdsmiljø", siger formand for Århus Lærerforening Dorthe Ryom Fisker.

Lærere: Ledelsen styrer via frygt og belønning 

Ikke trygge ved at færdes på skolen

I udtalelsen står også, at det nuværende arbejdsmiljø på skolen er så ramt, at lærerne ikke "er trygge ved at færdes på vores arbejdsplads".

Indsamlingen blev sat i gang dagen før efterårsferien, hvor Århus Lærerforening var fysisk til stede på skolen, så lærerne kunne skrive under på udtalelsen. Det har desuden været muligt for lærerne at møde fysisk op på Århus Lærerforenings kontor inde i midtbyen.

"Her efter ferien har de resterende lærere også mulighed for at skrive under på udtalelsen, hvis de ønsker det", tilføjer Dorthe Ryom Fisker.

Aarhus Kommune: Ekslærere må deltage i uvildig undersøgelse, som også skal kigge på forvaltningen

Forvaltningen skal tage ansvar

Ambitionen med udtalelsen er, at forvaltningen skal tage ansvar for at sikre, at lærerne kan udføre deres arbejde, og for at de tør tale frit i den kommende uvildige undersøgelse af arbejdsmiljøet på skolen og anklagerne om snyd.

"Det er svært at svare på, hvad håbet med henvendelsen helt konkret er. Men henvendelsen understreger behovet for, at børn og unge-forvaltningen skal tage et ansvar for at sikre medarbejdernes tryghed, så de kan komme på arbejde og undervise børnene. Hvad det så konkret skal have af konsekvenser, er op til dem, men de skal i hvert fald tage det ansvar", siger hun.

Lærerforeningen: Lærerne skal kunne tale helt frit - men det bliver ikke nemt

Har du nogle bud på, hvad du forestiller dig, at det ansvar kan indebære af beslutninger?

"Forvaltningen er jo til stede på skolen, ligesom vi har været til stede på skolen. Og det er en start. Men der skal mere til for at sikre, at lærerne kan udføre deres arbejde, og at alt kommer på bordet i den kommende undersøgelse", siger Dorthe Ryom Fisker.  

Børn og unge-direktør Martin Østergaard oplyser til folkeskolen.dk, at forvaltningen her til eftermiddag forholder sig til henvendelsen, og at man i morgen er klar til at udtale sig.

Der er endnu ikke sat navn på, hvilken konsulentvirksomhed. der skal gennemføre den uvildige undersøgelse. Det forventes, at man indgår en kontrakt i løbet af ugen.

Lærere på aarhusiansk successkole: Vi blev presset til at fuske 

Folkeskolen.dk har kontaktet skoleleder Rani Hørlyck for at få hendes kommentarer til, at et flertal af læreren føler det utrygt at gå på arbejde. Hun svarer i en mail, at hun ikke er bekendt med "mailen sendt fra Århus Lærerforening til Direktøren for Børn og Unge, hvorfor jeg på den baggrund ikke har kommentarer".