Flertal for direkte formandsvalg - men ikke stort nok
Et flertal af DLFs kongresdelegerede er villig til at afgive kongressens magt til at vælge foreningens formand. Men flertallet var ikke på de to tredjedele, som kræves for at ændre foreningens vedtægter.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Selvom hovedstyrelsens flertal havde anbefalet at stemme forslaget ned, var der 174 delegerede, som stemte for urafstemningsvalgt formand. 123 stemte imod.
Blandt argumenterne for at lade medlemmerne vælge foreningens formand var:
"Lad os få den styrkelse af den fagpolitiske diskussion i foreningen, som jeg mener urafstemningsvalg til formandsposten, vil give" - Anders Bondo Christensen.
"Det er et medlemsønske, og det er så stort og så stærkt, at det være uanstændigt at afvise det" - Niels Christian Sauer.
"At være valgt direkte af medlemmerne giver formanden et styrket mandat" - Jan Trojaborg, direkte valgt formand for Københavns Lærerforening.
Blandt argumenterne imod urafstemningsvalg af formanden var:
"Jeg mener, det er en meget farlig styringsituation, at formanden ikke står direkte til ansvar over for foreningens højeste myndighed, kongressen" - Henrik Billehøj.
"Hvor vigtig er formanden? Jeg tror, vi stikker medlemmerne blår i øjnene ved at sige, at nu kan I vælge formanden, så har I virkelig indflydelse i Danmarks Lærerforening!" - Ole Holdgaard.
"Kredsgeneralforsamlingen, hvor man er nødt til at møde frem og deltage i debat, når man vælger de kongresdelegerede, er efterhånden det eneste reelt demokratiske led i den her forening. At sætte et kryds er ikke demokrati, det er bare en afstemningsform" - Jørn Mohr, Birkerød Lærerkreds.
Et massivt flertal vedtog til gengæld et forslag fra Per Sand Pedersen. Fremover tiltræder en nyvalgt formand umiddelbart efter kongressen - i henhold til de hidtil gældende vedtægter skulle den 'gamle' formand blive på posten fra valget på efterårets kongres og frem til nytår.