Det er tre uger siden, Michael Ziegler, KL, og Anders Bondo, LC, præsenterede den aftale, som et flertal af lærerne nu har godkendt.
Foto: Freja Grooss Jakobsen
Lærerne siger ja til ny arbejdstidsaftale
Med to tredjedeles flertal har folkeskolelærerne godkendt den første centrale lærer-arbejdstidsaftale siden lockouten i 2013.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Formandskandidater glæder sig over lærernes ja
67,2 procent stemte ja og 32,8 procent nej til urafstemningen, hvor 77,8 procent af de stemmeberettigede medlemmer af DLF deltog. Det er en tangering af rekorden fra OK18-afstemningen.
"Jeg er meget glad for, at vi nu efter mange års svære forhandlinger står med en rigtig solid arbejdstidsaftale for lærerne. Lærerne har stemt ja til en aftale, der vil udgøre et helt afgørende bidrag til at skabe bedre rammer for deres daglige arbejde og et afgørende bidrag til styrke lærerprofessionens indflydelse på skolens udvikling", siger lærerformand Anders Bondo Christensen i en pressemeddelelse.
Som formand for Lærernes Centralorganisation (LC) har han stået i spidsen for forhandlingen af aftalen med de kommunale arbejdsgivere i KL.
Overblik: Det har lærerne stemt ja til
Aftale skrotter arbejdstidslov
Siden 2014 har lærernes arbejdstid været fastlagt af den såkaldte Lov 409. Især manglen på indflydelse og manglen på sammenhæng mellem opgaver og ressourcer har været et kardinalpunkt for lærernes forhandlere at løse ved samtlige forhandlinger siden. Med den nye aftale er lærernes arbejdstid igen en del af overenskomsten og altså ikke reguleret ved lov.
"Vi har med aftalen sikret, at der sker en bevidst prioritering af forberedelsestiden både på det kommunale niveau og på skoleniveau. Det er altså slut med, at tiden til forberedelse er den tid, der er tilbage, når alle andre opgaver er løst", siger Anders Bondo Christensen.
Bondo: Aftalen skal fungere efter hensigten
Ziegler: Nu kan vi lægge en årelang strid bag os
Ifølge Anders Bondo er det uhyre vigtigt, at aftalen kommer ud at virke i kommunerne, hvor der blandt mange lærere har været skepsis over aftalens indhold:
"Jeg har naturligvis fulgt og deltaget i debatten op til urafstemningen. Jeg er derfor helt klar over, at der blandt en del af foreningens medlemmer er en betydelig skepsis i forhold til aftalen. En skepsis der i høj grad er båret af en mistillid til arbejdsgiverne, og mistilliden rettes også mod foreningen, fordi vi har indgået aftalen med KL. Det lægger et ekstraordinært pres på os og KL for at sikre, at aftalen kommer til at fungere efter hensigten og får reel værdi på alle skoler og i alle kommuner", siger Anders Bondo Christensen og fortsætter:
"Den her aftale erstatter ikke 1:1, hvad lærerne mistede ved lovindgrebet i 2013. Men vi står nu med et gennembrud for, at lærerne igen får indflydelse på deres arbejdstid, og dermed forbedrer deres mulighed for at levere god undervisning til eleverne. Det er hjerteblod for lærerne, og derfor er det meget vigtigt, at alle parter tager et ansvar for at give aftalen liv - helt ud på den enkelte skole".
Nej-siger: DLF har et demokrati-problem