Færre lærere end normalt har henvendt sig til rådgivningen om psykisk arbejdsmiljø under coronakrisen.

DLF: Færre lærere søger psykisk hjælp under corona-krisen

Færre lærere end normalt kontakter rådgivningen om psykisk arbejdsmiljø i Danmarks Lærerforening trods de mange omstillinger, skolen og lærerne har været udsat i coronaperioden.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I slutningen af marts fortalte konsulent i Lærerforeningens pykisk rådgivning Lars Lidsmoes til folkeskolen.dk, at han og hans kolleger havde holdt meget få rådgivningssamtaler med medlemmerne. Det kom bag på dem.

Nu - godt to måneder senere - er situationen stort set uændret. På nuværende tidspunkt i maj har han og kollegerne haft plads til i alt 60 samtaler, men det er kun blevet til 16. I april blev der gennemført 30 samtaler med DLF-medlemmer.

"Jeg tolker det, at der har været få henvendelser som om, at lærerne er gået i handlings-mode og har kastet alle kræfter ind i at få undervisningen og hverdagen til at fungere under helt nye og vanskelige vilkår", siger arbejdsmiljøkonsulent Lars Lidsmoes til folkeskolen.dk. 

Samtidig peger han på, at mange lærere selv har børn, der har skullet tage sig af hjemme, og det måske betyder, at nogle af de klassiske arbejdsproblematikker er lagt på hylden for en stund.

"Jeg formoder, at de også har haft udfordringer sideløbende med deres arbejde,med at få hjemmeundervisning og børnepasning til at fungere. Det har bestemt ikke været problemfrit, men samtidig er mange af de 'normale' udfordringer, som er knyttet sig til det at være på skolen, blevet sat på standby".

Han tilføjer, at hans indtryk er, at de fleste forsøger at løse problemerne selv, inden de henvender sig til DLF's rådgivning.

Et bagtæppe

Ikke alle de samtaler, Lars Lidsmoes har haft de seneste måneder, har relateret sig direkte til coronasituationen. Men:

"Flere af dem jeg har talt med fortæller om usikkerhed og et øget følelsesmæssigt pres i den seneste periode. Jeg kan fornemme, at corona ligger som et bagtæppe. Flere har svært ved at kommunikere og afstemme ordentligt med kolleger og deres ledere", siger Lars Lidsmoes.

"For nogle har der også været en mere konkret bekymring om, hvordan man skal gribe tingene an, når man kommer tilbage på arbejde. Nogen synes, det er helt fantastisk at vende tilbage, mens andre er mere bekymrede og angste".

Tilbage til normalen

I takt med at de fleste skoler åbner helt fra på mandag, forventer Lars Lidsmoes også, at antallet af medlemmer, der kontakter den psykologiske rådgivning, vil stige:

"Jeg forventer, at vi langsomt vil få flere og flere henvendelser og ret hurtigt komme op på vores 'normale' antal samtaler. Det virker som om at mange af de typiske problemer i lærernes psykiske arbejdsmiljø er blevet sat på standby under corona-nedlukningen, men det forventer jeg desværre vil vende tilbage".

"De problemer, som jeg forventer, vi vil høre om, når de nu vender tilbage, er de 'sædvanlige' med arbejdspres, manglende indflydelse, problemer med inklusion, samarbejdsvanskeligheder med ledelse, moralsk stress eller at man ikke føler, man kan lave et ordentligt stykke arbejde", siger Lars Lidsmoes.

Enlig lærer: "Normalt kunne jeg bitche, gå en tur og få et kram - nu savner jeg mine kolleger" 

Forberedt på situationen

Samtidig afviser han, at de få henvendelser skyldes, at medlemmer ikke kender til muligheden om at få en samtale hos rådgivningen.

"Jeg tænker umiddelbart, at kendskabet blandt medlemmerne til rådgivningstilbuddet er godt. Kredsene er rigtigt gode til at henvise, og de har jo også overblik over hvilke tilbud og forebyggende tiltag som findes lokalt i de enkelte kommuner", siger Lars Lidsmoes.

Rådgivningen kan også henvise medlemmer videre til psykologsamtaler, hvis der er behov for det. Og som næsten alt under corona, gælder der også særlige vilkår og forberedelse for det felt.

"Vi har forberedt vores psykologer og psykoterapeuter ved at opfordre dem til at tage deres samtaler på telefon eller som en webbaseret løsning. Vi har drøftet forskellige løsninger med dem - nogle af vores psykologer har også tilbudt medlemmerne samtaler i form af walk and talk".

Gode råd til arbejdsmiljøet i corona-tiden

Læs mere

Rådgivning om psykisk arbejdsmiljø