Undervisningsministeren finder intet behov for at give kristendomsfaget en revitalisering i folkeskolen.

Undervisningsministeren fyrer rådgivere, inden de nåede at mødes

Undervisningsministeren beskyldes for at politisere i folkeskolens kristendomskundskab, efter at hun nu har fyret en rådgivningsgruppe, der skulle komme med forslag til ændringer i faget. Rådgiverne blev udpeget for næsten et år siden, men nåede aldrig at mødes.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Netop i disse dage skulle en ministeriel rådgivningsgruppe præsentere sine forslag for undervisningsministeren om, hvilke ændringer der kunne føre til en tiltrængt saltvandsindsprøjtning i folkeskolens kristendomsundervisning.

Men det kommer ikke til at ske.

Næsten et år efter sin udpegning som formand for rådgivningsgruppens ni medlemmer modtog skoleleder Henrik Christensen fra Marie Mørk Skole i Hillerød sent mandag aften en mail fra en specialkonsulent i ministeriet.

"Regeringen anser det ikke for aktuelt med en revision af kristendomsundervisningen. Regeringen ønsker derfor ikke at lægge beslag på hverken din tid eller offentlige midler til en rådgivningsgruppe, som sandsynligvis ikke vil ende i konkrete justeringer af kristendomskundskabsfaget", skrev specialkonsulenten - og informerede derfor om, at "gruppen hermed nedlægges".

Minister blev udbedt en status på arbejdet

Mailen kom blot få dage efter, at Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby (V), i et spørgsmål til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) bad hende om at give en status for arbejdet i den næste et år gamle rådgivningsgruppe, der skulle "revitalisere kristendomsundervisningen".

Med specialkonsulentens mail til Henrik Christensen sent mandag aften står det klart, at undervisningsministerens svar kan formuleres særdeles kortfattet: For selv om gruppen nåede at eksistere i næsten et år, er den nu definitivt nedlagt - inden gruppens medlemmer nåede at mødes en eneste gang.

Rådgivningsgruppen blev nedsat af tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA), der efter en årrække med fokus på dansk, matematik og naturvidenskabelige fag fandt behov for at sætte kristendomskundskab på dagsordenen "og understøtte en undervisning i faget, der adresserer de udfordringer, der er i tiden med udgangspunkt i fagets formål", som det blev formuleret.

Riisager nedsætter ekspertgruppe for at styrke kristendomskundskab

Efter at den nye regering trådte til sidste sommer, efterlyste rådgivningsgruppens formand, Henrik Christensen, flere gange tilkendegivelser om, hvad ministerens planer var med gruppen. Forgæves.

Dagen efter modtagelsen af den sene mail mandag aften fra Undervisningsministeriet lyder den første kommentar fra Henrik Christensen:

"Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal begynde..."

Men hvis han "skal sige det pænt", undrer han sig både over forløbet med de mange måneders "radiotavshed" fra ministeriet - og over, "hvorfor sådan et spændende arbejde ikke får lov til at blive til noget".

Partifarven får betydning

"Jeg får den fornemmelse, at der sættes partifarve på udviklingen i et fag i folkeskolen. Det er ærgerligt, at man i et ministerium ikke har større tillid til, at fagligheden og hverdagen i en så stor institution som den danske folkeskole ikke tager farve af nogen politiske partier. Men der står jo sort på hvidt i mailen, at hvis vi var kommet med nogle forslag, så ville de alligevel have kasseret det hele. Det er jo lidt af en sandhed", siger Henrik Christensen.

Han beklager, at udviklingen i folkeskolens fag nu hænger sammen med skiftende regeringers partifarve.

"Glæden var ellers stor, da gruppen blev nedsat. I mange år havde man haft fokus på den målbare faglighed, og derfor var det så glædeligt, at der så kom et lille skift i fokus, så man i højere grad fik hele dannelsesaspektet med, hvor kristendomskundskab har et kæmpe potentiale. Vi kunne bestemt været kommet frem til nogle spændende justeringer i faget", siger Henrik Christensen.

Ellen Trane Nørby: Det er politisering

Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, tøver ikke med at konkludere, at der er tale om politisering fra ministerens side, og hun er sikker på, at gruppen nedlægges, simpelthen fordi den blev nedsat af Merete Riisager.

"Forløbet er yderst kritisabelt. Man har ladet dygtige mennesker, der har stillet sig til rådighed, gå rundt i uvished i mange måneder. Det synes jeg ikke, at man kan tillade sig. Det er samtidig udtryk for en beklagelig politisering. Gruppen bliver nedlagt, fordi det ikke er den her regering, der har opfundet den", siger hun.

Ifølge Ellen Trane Nørby har der længe blandt fagfolk og teologiske aktører været et ønske om at revitalisere kristendomsundervisningen.

"Dels er der et behov for at se på, hvordan vi kan formidle kristendomskundskab på en måde, der appellerer bredere. Samtidig lever vi i en smeltedigel af en verden, og det er vigtigere end nogensinde at kende sine rødder og værdier. Det handler også om, hvordan børn og unge klædes på til kulturmødet - og sættes i stand til selv at være religionskritiske. Vi har jo også parallelsamfund i Danmark, hvor der mangler en renæssance inden for nogle trosretninger. Jeg forstår slet ikke, at regeringen ikke synes, det her er relevant", siger hun.

Folkeskolen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Rådgivere i faget kristendomskundskab på herrens mark